USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У луцькій школі діти вивчають китайську мову

26 Вересня 2013 12:00
16 п’ятикласників луцької гімназії №4 вивчають китайську мову. Цьогорічне навчання іноземної для них розпочалося із фонетичних вправ — повторювання вимови звуків.
«У китайській мові є чотири тони вимови, тому слова, написання яких однакове, можуть мати різні значення. На це вказують позначки», — пояснює вчителька Ольга Катрич на прикладі складу «ма», який у першому тоні означає «мама», у другому — «коноплі», у третьому — «кінь», а в четвертому — «сваритися».
Зі слів педагога, упродовж уроку школярі жваво працювали над новою темою, а на перерві хвалилися, що вдома вже дивують батьків чужоземними словечками, інформує Волинь-нова.
«Вивчати цю мову спало на думку після того, як торік наші діти відпочивали у Китаї. Зараз це факультатив, а згодом визначимося, чи вводити її як другу іноземну в лінгвістичних класах», - розповідає пані Ольга.
Викладач Ольга Катрич закінчила Інститут східних мов Київського національного лінгвістичного університету, якийсь час жила за кордоном, а нині має велике бажання поширювати мову Піднебесної в обласному центрі. Заняття проводить за китайськими підручниками, які роздрукували в гімназії. До них також виготовлять таблиці з наочним матеріалом.
«Луцькі гімназисти вивчають путунхуа — загальнодержавну літературну мову на основі пекінського діалекту. Китайська має їх понад 50, тож мешканці різних куточків країни, буває, не розуміють один одного. Наприклад, фразу «я — людина» пекінці вимовляють «во ши жень», шанхайці — «ала си нін», а в Гуанчжоу — «нго хай янь». Проте ці відмінності між діалектами обмежені звуковим тонуванням. Більшість слів сучасної китайської мови одно- і двоскладові. Трискладові трапляються рідко. У них немає збігу кількох приголосних, дзвінких та приголосних звуків», - пояснює Катрич.

Довідка: крім луцьких гімназистів, із вересня цього року китайську як другу іноземну викладають у двох львівських школах, в одній — міста Калуш на Івано–Франківщині, є домовленості про це і в ліцеї Луганська. Ще з 1956–го опановують її в Україні лише учні столичної гімназії східних мов № 1.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 26 Вересня 2013 16:50
Молодці! Я б теж не проти вивчити. Хоч бери дитину в 4 гімназію переводь... Китайці рулять - треба їх розуміти!
nok Показати IP 26 Вересня 2013 21:37
китай наступає
Чжан Цзолін Показати IP 26 Вересня 2013 23:23
Хао! Хин хао!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus