USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Українська література невизнана у себе вдома, - Слабошпицький

11 Вересня 2013 18:00
«Українські письменники б’ють на сполох, мовляв, в Україні престиж читання катастрофічно впав», - сказав український письменник, прозаїк, громадський діяч Михайло Слабошпицький під час презентації у Луцьку власної книги під назвою «Що записано в книгу життя. Михайло Коцюбинський та інші».
Під час заходу автор літературної новинки розповів, що героїв у книзі чимало. Він описував час, у який жив Коцюбинський і його колеги-письменники.

«Ця книжка про українські поразки. Герої розповідей хочуть виправдатися перед читачем, пояснити, що сталось з Україною. Я склав розмовний словник кожного героя книги для того, щоб читач зміг вловити тонкощі мови, якою розмовляли у ті далекі часи», - зазначив Слабошпицький.

Письменник також розповів, що йому довелося перечитати велику кількість архівних матеріалів. Він опрацював майже всі 333 листи Коцюбинського до своєї дружини. Автор книги зазначив і про складні стосунки між Коцюбинським й Винниченком. Адже, зі слів Слабошпицького, останній дуже заздрив успіху свого колеги, його фінансовому статку. Автор зазначає, що постать Михайла Коцюбинського найзагадковіша. Його головний герой не любив відверто говорити і завжди критично ставився до своїх творів.
«Я перечитував мемуари Єфремова, для того щоб розповісти про героя так, ніби це він сам про себе говорить. Література без гри не буває, тому я у псевдо-мемуарах передав мову героїв стилістично і ритмічно наближену», - резюмував письменник.

А ще про літературу в Україні прозаїк сказав: «Якби я був викладачем в університеті, то охарактеризував би сучасних поетів як мешканців ГЕТТО. У часи коли квола держава і частково неукраїнська часто народжуються і «генітальні» письменники, які пишуть про все і всіх. Тому у сучасних письменників можна побачити спаплюжену українську мову».

Згадав прозаїк і про скандально відомого Олеся Бузину. «Бузинізм – це українофобство. Олесь нічого нового у своїх гучних висловлюваннях не каже. До прикладу, він любить критикувати Шевченка і називати його вурдалакою, але якщо зауважити на його слова, то можна помітити, що вони взяті зі спогадів і щоденників самого Шевченка, але Бузина їх перекручує на власний мотив. Бузинізм – це ненависть до всього українського. Це спецоперація щодо дискредитації України», - відзначив прозаїк.

Під час презентації книги був і колега Михайла Слабошпицького - письменник Юрій Дорошенко, який практикується у конфесійній прозі. Він теж зауважив, що особливо українська молодь дуже рідко бере до рук книги. Дорошенко розповів, що днями у Києві він побачив як шедеври української та світової літератури були розкинуті біля сміттєзвалища. «Мене дивує чому люди не віднесли ці книги до бібліотек. Людям давно перестали наголошувати на вартості книги.
В Європі часто чиновники публічно кажуть, що прочитали цікаву книжку і радять своїм громадянам теж її перечитати. У нашій країні ситуація зовсім інша», - зауважив Дорошенко.

На завершення Михайло Слабошпицький нагадав, що у давні часи Україна займала перше місце серед країн за рівнем освіченості населення. «Наша нація виглядає блідо по тому, як люди читають. Коли у Європі жінки не вміли писати і читати, то українки вміли. Сьогодні багато країн мають спеціальні програми для заохочення населення до читання. Але ми не маємо. Людям залишається лише самим йти до того, щоб виховати в собі і у своїх нащадків тяжіння до читання і пропаганду книги», - резюмував Слабошпицький.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Читач Показати IP 11 Вересня 2013 18:34
Можливо, вже комусь потрібно готувати кондитатську дисертацію на тему чому Українці менше читають?
Юрко Залупельний Показати IP 11 Вересня 2013 18:53
а может стоить писать что-то интересное, чтобы это прочитать захотелось?
ось так Показати IP 11 Вересня 2013 19:44
Юрко Ви праві, але вся справа у тому, що діти і молодь забули, що крім інтернету і всіляких девайсів є не менш цікавіша розвага, а саме читання! Батьки повинні зацікавлювати і заохочувати дітей до читання!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus