USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Замовчане і сказане про візит президента. ОГЛЯД ПРЕСИ

11 Грудня 2009 11:20
Візит Президента Віктора Ющенка на Волинь жоден із друкованих ЗМІ не пропустив повз увагу. Втім, опис програми перебування Гаранта у області все-таки має свої відмінності у кожній з газет.
Так, «Волинь-нова» жодним словом не обмовилась про те, як спілкувався Віктор Ющенко з прихильниками політичних опонентів, які прийшли на відкриття заводу «Нестле». Щоправда, вигуки Володимира Банади таки зачепили за живе кореспондента: «Кілька разів виступ Президента України доволі нетолерантно і образливо переривав радник голови обласної ради Володимир Банада. Зауважимо, що хоча ювілейна промова Віктора Ющенка справді стосувалася переважно не теми урочистої академії, а звелася до критики Тимошенко та уряду, у жодній цивілізованій країні виступи глави держави  так не перериваються»
 Газета «Вісник +К» вирішила  уникнути подібних слизьких моментів і просто розповіла читачам, як «Президент України на Волині відкрив фабрику і відзначив річниці області та князівства»: «Кілька разів рухівець Банада занадто емоційно намагався нагадати Главі держави про причину зібрання. За це волинський депутат отримував адекватну відповідь з того ж залу. Офіційну частину Віктор Ющенко завершив врученням нагород».
Журналісти «Сім’ї і дому» розповіли-таки, як «Ющенка зустріли з юлиними прапорами»: «Віктор Андрійович закинув демонстрантам те, що вони, буцімто платні: «Ви платні, подивіться, до чого Тимошенко Україну довела». До слова, стаття вміщена в рубриці «Приїхали-поїхали».
Про таку «зустріч» із Гарантом Конституції  жодним словом не обмовились «Волинська газета», «Відомості», «Луцький замок». Вочевидь, не все сказане Президентом України варте публікацій. А про те, що на думку Віктора Ющенка, українці «забагато плачуть», згадав лише «Аверс-прес» у коротенькій замітці, передрукованій з тексту телевізійного сюжету ТРК «Аверс».
Політичні баталії на сторінках газет, звичайно, тривають. У «Віснику+К» Юлія Тимошенко обіцяє «зламати хребет земельній мафії», Віктор Ющенко  розмірковує про те, як захистити права людини, а в рубриці «Ваше здоров’я» журналістка Іванна Гальченко декларує, як чудово заживуть медики після обрання Президентом Віктора Януковича.
Окрім вищезгаданих трьох кандидатів на пост Глави держави, інша газета - «Волинь-нова» опублікувала матеріали передвиборчих програм Сергія Тігіпка, Арсенія Яценюка, Володимира Литвина. А на п’ятій сторінці вміщені матеріали УНІАНу про те, кому суджено перемогти Януковича.
На сторінках «Луцького замку» уже опубліковано списки виборчих дільниць у Луцьку.
Та політика і політики – це тільки половина газетних матеріалів.
«Аверс прес» опублікував розлогу «оптимістичну» статтю під назвою «У січні грип прийде знову», яка містить розповідь лікаря-імунолога про те, як себе захистити від грипу та застуди. «Я рекомендую природні вітаміни, що містяться в овочах, фруктах і взагалі при повноцінному харчуванні. Якщо їх не вистачає, можна вживати синтетичні вітаміни», - радить лікар Олег Яковенко.
Інша стаття згаданого видання, яка має заголовок «Однією ногою – у Європі» (напрошуються алюзії з українським фольклором – де і хто може бути однією ногою…), як виявилось, стосується Болонської системи освіти, котру обговорювали на круглому столі у ВНУ.
Кореспондент газети «Відомості» на противагу «Аверс-пресу» вирішив не робити репортажних, майже стенографічних записів, а зробив інтерв’ю з деканом Інституту філології та журналістики Юрієм Громиком, який розповів про те, що запровадження кредитно-модульної системи «сприяє зниженню пропусків занять, а студенти перестали боятися сесій».
Серед  друкованих ЗМІ  розгорнулася дискусія про те, корисні чи шкідливі вишки стільникового зв’язку для людського організму.
«Відомості», посилаючись на слова доктора  фізико-математичних наук Георгія Давидюка, стверджують, що «Мобільні телефони опромінюють мозок».  «Ми мовчимо, що відбувається забруднення оточуючого середовища електромагнітними випромінюваннями, особливо шкідливою його формою – високочастотним електромагнітним випромінюванням, на якому працюють мобільні телефони, мікрохвильові печі, телевізори, комп’ютери, електротранспорт», - розповідає зі сторінок газети науковець.
Та «Аверс-прес», «Луцький замок», послухавши думки представників СЕС на прес-клубі запевняють, що вишки цілком безпечні. «Поки що даних про те, що малоінтенсивне електромагнітне випромінювання від базових станцій стільникового зв’язку, які розташовані й експлуатуються відповідно до вимог санітарного законодавства, може завдати шкоди здоров’ю людини, немає. Водночас вчені визнають, що погіршення самопочуття людей, які перебувають поблизу базових станцій, буває. Та виникає воно здебільшого через самонавіювання», - пише «Луцький замок»
Про те, як хазяйнують у пансіонаті «Шацькі озера» голова правління ЗАТ «Волиньтурист» Віталій Котумай, його донька, Анна Котумай, керівник ТзОВ «Крок-тур» та голова ради Федерації профспілок Волинської області Іван Карпомиз, розповідає «Волинська газета»: «Бо все-таки цікаво: як це тріо Карпомиз-Котумай-Котумай отримало можливість керувати профспілковим майном в особі пансіонату «Шацькі озера» і що залишиться у власності обласної організації, покликаної захищати права трудящих та своїх членів, після завершення їхньої діяльності…»
«Сім’я і дім» зі своїх сторінок застерігає батьків, аби ті уважніше наглідали за своїми дітьми, коли маленькі чада шастають по інтернету: «Наші діти діляться особистою інформацією у мережі, розміщують власні фотографії, навіть не підозрюючи, що їх можуть змонтувати й використати в порноіндустрії. Без вагань вони погоджуються розповісти про себе та свою родину, вказують адресу проживання, називають номер телефону, рахунок батьків, ба навіть їхні доходи». А ще «сімейна газета» розповідає, як у школі, де вивчилося не одне покоління, збудованій бо-зна коли (до війни чи після,)навчаються діти з села Почапи Любомльського району.
А газета «Волинь-нова» у статті на пів-сторінки розповідає про війну, яка розгорнулася на кладовищі у Гаразджі через… лавочку. Продовжуючи рубрику «Судові нариси», у найсвіжішому номері «Волині» вміщена розповідь про «Бандита з великої дороги».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
OrestN Показати IP 11 Грудня 2009 11:38
як на мене Ющенко вже є політичним Die Leiche. тому і його риторика наповнена нахабством.
Читач преси Показати IP 11 Грудня 2009 21:58
"Кореспондент газети «Відомості» на противагу «Аверс-пресу» вирішив не робити репортажних, майже стенографічних записів, а зробив інтерв’ю з деканом Інституту філології..." Шановний оглядачу преси! За Вашою логікою виходить, що інтерв'ю - це аж ніяк не стенографічний запис? Це що, серйозна аналітика тоді? До речі, написати інтерв'ю, та ще й коли воно узяте в декана Інституту філології - немає нічого простішого (пишу це при всій повазі до газети "Відомості", визнаю її найсерйознішою, найпринциповішою серед інших волинських видань). Тому Ваше протиставлення "Відомостей" "Аверс-пресу" саме у тому, в чому ви протиставляєте їх, нелогічне. От якби Ви написали, що газета "Відомості", на відміну від "Аверс-пресу" не обмежилася матеріалами "круглого столу", а взяла ексклюзивне інтерв'ю у декана, ніяких сумнівів у логічності Вашого мислення не виникло б. І ще. Склалося враження, що коли Ви робили огляд, то у Вас вистачило сили перечитати, що написали наші газети тільки про візит Ющенка. Якщо ж прочитати останній абзац Вашого огляду, стає зрозуміло, що, крім заголовків і розміру матеріалів у "Волині", до того ж на одній лише сторінці, ви нічого не бачили.
Думаючий Показати IP 12 Грудня 2009 14:09
До Читач преси: Не погоджуся з думкою, що інтерв’ю і репортаж не можна порівнювати. Виникає питання: чому автор з Аверс-пресу не придумав нічого оригінальнішого як записати послідовно що, як і коли сказали виступаючі. А слабо було спитати ще когось, хто не був за трибуною. "Відомості" хоч інтерв’ю взяли. Я оглядача не захищаю, але рівень "Аверс-пресу" є рівень "Аверс-пресу"
Читач преси Показати IP 12 Грудня 2009 23:27
До думаючого. А я рівень "Аверс-пресу" аж ніяк не захищаю, хоч і читаю його постійно. Я теж хвалю "Відомості" за професіоналізм і т. д. Сама логіка, точніше її відсутність у багатьох місцях при огляді дивує. А ще те, що оглядач явно не дотягує до вміння конструктивно критикувати, а береться, та ще й пробує безпідставно "наїжджати" (цілком можливо, колись щось з "Аверсом" не поділив). Для того, щоб критикувати, варто щонайменше постійно читати всі видання, які критикуєш. А автор огляду, як видно, навіть не прочитав ті матеріали, про які пише. Ще один приклад. "«Аверс прес» опублікував розлогу «оптимістичну» статтю під назвою «У січні грип прийде знову»".. Якби оглядач хоча б переглянув її, то помітив би, що ніякого оптимізму чи песимізму тут немає. Стаття абсолютно нейтральна. Інша справа - якби було написано "«Аверс прес» опублікував розлогу статтю під «оптимістичною» назвою..." А з приводу "оптимізму", то явно це "болить" самому оглядачу, якщо в нього такі депресивні асоціації із заголовком "Однією ногою - в Європі".
Читач преси Показати IP 14 Грудня 2009 16:18
Кореспондент газети «Відомості», який на противагу «Аверс-пресу» не робив репортажних, майже стенографічних записів, а зробив інтерв’ю з деканом Інституту філології та журналістики Юрієм Громиком, є студентом цього ж інституту. І вчиться він на журналіста. І йому іноді треба десь друкуватися... Тим часом у "Відомостях" є чимало достойних матеріалів, про які оглядач преси – ні слова. Кому тоді такий "ОГЛЯД ПРЕСИ" потрібен?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus