USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Заповідні території Волині нищать попри закон і людяність

17 Серпня 2013 13:48
На одному з Шацьких озер, із благоустроєної люцимерської зони відпочинку все, що не було забетоноване, в тому числі і туалети, з пляжу вкрали. Решта у викривленому, погнутому і напівзруйнованому вигляді, інформує Шацький край.
В’їжджаючи у Шацьк, «по праву руку», можна потрапити на озеро Люцимер. Його лісисто-болотяні береги чергуються з піщаними, очеретяні зарості все більше наступають на водну гладь. Північний берег озера високий, тому найбільш придатний для відпочинку.
Кілька років тому Шацька громадська організація «Добровільне об’єднання», спільно з працівниками Шацького національного природного парку, за кошти ООН, облаштували на березі пляж. Відкриту прибережну місцевість встелили піском, встановили лавочки, переодягальні, металеві урни для сміття і, навіть, туалети; викопали канали, через які спорудили місточки.
Відпочивальники, як правило, полюбляють залишити після себе «слід»
Ідею з перетворення прибережної смуги на гарний рекреаційний пункт хлопці-ентузіасти ще не повністю втілили в життя, бо потрібно вирубати хащі, якими заросли рови, територія парку і місцевість навпроти житлового масиву, розширити площу піщаного пляжу.
Але вже зараз чимало прикрощей можна побачити у зоні відпочинку: все, що не було забетоноване, в тому числі і туалети, з пляжу вкрали. Решта - у викривленому, погнутому і напівзруйнованому вигляді. Та ентузіасти наполегливо реалізовують задумане. «Добровільне об’єднання» пообіцяло рибалкам, які тут побували, а це представники збірної області з риболовного спорту, назвавши озеро найбільш зручним для спортивної ловлі риби, «довести» вилов до 20 кілограмів риби.

На водоймах Люцимера пара лебедів, яку місцеві і відпочивальники із задоволенням підгодовують. Є на Люцимері й інші водоплавні птахи: великий норець, сіра гуска, крижень, червоноголова чернь, гоголь, звичайний мартин. Рідше зустрічається чирок-тріскунок, чубата чернь, лиска, сизий мартин та чорновола гагара.
Багато тут і диких качок. У їх товаристві рибалки ловлять рибу, а відпочивальники купаються. Качкам на озері безпечно, бо їх на заповідній території, не стріляють, риби для них – вдосталь. Відгодуються, обростуть жиром, наберуться сил і з першими холодами летять у теплі краї.
Ондатри і бобри демонструють відвідувачам «інженерне мистецтво»
На заболочених берегах Люцимера живуть бобри та ондатри. Бобри рідко показуються людині, бо у них нічний спосіб життя, а вже наслідки їх бурхливої діяльності видно скрізь, розказують місцеві. Це підгризені та обкоровані дерева, збудовані високі хатки, споруджені канали. Бобри великі трудівники і гарні господарі. Коли застосовують своє «інженерне вміння», то в них при цьому працюють і зуби, і лапи, і голова.
Ондатри схожі на великих щурів. Їхні хатки менші, як у бобрів, харчуються вони рослинною їжею, молюсками, жабами і дрібною рибою. Якщо бобра рідко хто бачить, то за ондатрою можна спостерігати на воді, в якій тварина дуже спритна, і на суші, де неповоротка і малорухлива. Туристам-природолюбам сюди радять приїжджати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus