USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Ідею народила війна»: у Луцьку створюють модульні будинки для переселенців

25 Травня 2022 17:30
В обласному центрі Волині місцева компанія, яка раніше спеціалізувалася на виготовленні метало-пластикових вікон та алюмінієвих конструкцій, нині намагається реалізувати проєкт модульних будинків, які роблять з морських контейнерів. Ідею модулів народила війна, адже в цих будинках можуть жити люди, які змушені були втікати від бойових дій або ж нині їхнє житло зруйноване.

Генеральний директор компанії «Вікна Волині» Іван Рижук провів Інформаційному агентству Волинські Новини екскурсію модульними будинками та розповів про їхні переваги.

Спочатку передбачалося три модулі: житловий (прихожа та дві кімнати), харчовий (велика зала для прийому їжі та кухня), третій модуль мав бути сантехнічний.
«Побачивши сюжет по телебаченню, як люди втікають від війни та живуть на підлозі в спортзалах, черги на кордоні, мені в голову й прийшла ідея створити модульні будинки з морських контейнерів. Можна сказати, що ідею народила війна. Я розповів про це своїм інженерам, і вони виклали мої ідеї на папір. Після кількох днів корекції ми почали шукати, де купити контейнери. Коли ж їх привезли з Києва, почали реконструкцію», – пригадав Іван Рижук.
Зі слів керівника компанії, основною перевагою цих будинків є автономність та мобільність. Модульний будинок можна перевезти фурою, для цього є відповідні отвори. Один модульний будинок має дванадцять метрів довжини, два з половиною метра ширини. Живлення в будинку автономне, також можна легко підключити комунікації. До того ж, модульні будинки досить непогано термомодернізовані, тому в них буде комфортно і влітку, і взимку.
Загалом в житловому модулі можна розмістити до дванадцяти людей. Тобто, розраховувалося, що в одному такому будинку можна розмістити дві сім’ї. А харчовий модуль при потребі можна переобладнати під житловий.

«Задум передбачає, щоб житлові модулі підлаштовувати під кожну сім’ю. Наприклад, у багатьох людей розбомбили хати в селах, але вони не хочуть їхати зі своєї рідної землі, а навпаки – прагнуть відновити те, що зруйнували росіяни. Тому такий модуль можна швидко привести до їхнього подвір’я, встановити та підключити до комунікацій. Люди будуть жити в своєму дворі та паралельно відновлювати своє житло», – каже Іван Рижук.
Над створенням перших експериментальних модульних будинків працювали два тижні, але це був процес, під час якого допрацьовували певні недоліки. Зараз такий модуль в компанії можуть створити за тиждень.

«Це соціальний проєкт, адже кожен повинен захищати країну на своєму фронті: хтось зі зброєю руках, а хтось працювати в тилу та допомагати людям, які цього потребують. Зараз конкретного замовника немає, ідея була спонтанна, ці модулі не робили під конкретну сім’ю. Але ми сподіваємося, що вони знайдуть свою родину. Проєкт буде реалізований на сто відсотків тоді, коли у ньому проживатимуть люди. Тобто сьогодні він реалізований на п’ятдесят відсотків», – вважає директор компанії.
Він також зазначив, що подібний проєкт реалізовують у Львові, де будують цілі містечка з модулів, які завозять з-за кордону. Однак модульні будинки, які роблять у Луцьку, можна підлаштувати під будь-яку сім’ю та встановити у будь-якому місці.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 26 Травня 2022 06:33
"Ідея прийшла" до нього, коли він такі будиночки побачив. Легко придумати, коли таке вже існує.
андрій до анонім Показати IP 26 Травня 2022 09:39
а ти хоч будку собачу придумав?
Анонім до андрій до анонім Показати IP 26 Травня 2022 14:58
Аргументи будуть, чи тільки "спочатку добийся" або "сам так спробуй"? Я теж можу заявити, що придумав такі конструкції, однак це ніяк не буде значити, що я їх придумав.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus