USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

14 листопада: події, факти, дні народження

14 Листопада 2015 00:00
14 листопада день народження відзначають заступник начальника управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Луцької міськради Тетяна Ленартович, захисник ХК «Луцьк» Віталій Ніколайчук, колишній голова Володимир-Волинської районної ради Степан Слащук, журналіст Наталка Мурахевич, художниця Маргарита Паламарчук.

Також сьогодні свято у першого командира Луцького прикордонного загону, генерал-лейтенатна Аркадія Яворського (на головному фото). Рідні та знайомі вітають його. Бажають сили і витримки, миру і міцного здоров'я.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників зі святом і зичить миру, достатку та успіхів у роботі. Гарних новин і позитивних емоцій.

Окрім того, Інформаційне агентство Волинські Новини вітає Ігоря Миколайовича Присжнюка з днем народження. Щиро бажаємо Вам міцного здоров’я, невичерпної енергії, натхнення, оптимізму і нових плідних здобутків. А ще воліємо, щоб поряд із Вами завжди була працьовита, віддана і випробувана в штормах славна команда, яка завжди підтримуватиме вогонь Ваших незгасимих ідей і помислів.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні - Міжнародний день логопеда та Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Наша хроніка:

Минулого року лучани розповіли, яким мають бути журналісти. Мешканці обласного центру поділилися думками щодо того, якими вони бачать працівників ЗМІ та який їх внесок у життя міста.

Також в цей день у Луцьку відбулася виставка смачної продукції. Короваї-витвори мистецтва, різноманітні хлібні вироби та продукцію бджільництва презентували в обласному центрі.

2013 року в цей день в Україні випав перший рясний сніг. Відео снігопаду в Харкові дивіться тут.

ФК «Волинь» оштрафували через вдолівальників. Тоді за неправомірні дії вболівальників «Динамо» на стадіоні «Авангард» 10 листопада під час матчу 16-го туру чемпіонату з луцькою «Волинню» київський клуб оштрафовано на 100 тисяч гривень. А луцьку «Волинь» зобов’язали сплатити 30 тисяч гривень також за порушення фанів своєї команди під час того ж матчу.

У 2012 році редакція показала іншу Америку. Фотограф Шелбі Лі Адамс зібрала свої роботи в єдину виставку під назвою «Сіль істини».

А у 2010 році видання писало, як в Україні дізнаються про землетруси. Відео дивіться тут.

Народилися:

14 листопада народилися французький живописець Клод Моне, український громадсько-політичний і державний діяч Дмитро Антонович, український письменник, журналіст, сатирик і публіцист Пилип Капельгородський (романи «Шурган», «Артезіан»), визначний індійський громадський і політичний діяч Джавахарлал Неру, радянський актор театру й кіно Андрій Абрикосов («Тихий Дон», «Піднята цілина», «Весілля в Малинівці»), шведська дитяча письменниця Астрід Ліндгрен («Пеппі Довгапанчоха», «Малюк і Карлсон, який живе на даху», «Міо, мій Міо!»), український радянський поет, перекладач, літературний критик Андрій Малишко, український дисидент Василь Макух, український політичний і державний діяч, колиній прем’єр-міністр України Віталій Масол, українська співачка Раїса Кириченко, американський програміст і філантроп, автор програми Norton Commander Пітер Нортон, принц Уельський Чарльз, український естрадний співак Микола Гнатюк, український актор, телеведучий, шоумен Антон Мухарський, українська модель, акторка Ольга Куриленко («Квант милосердя», «Париж, я люблю тебе», «Хітмен»), український співак та актор Місько Барбара, українська спортсменка, олімпійка Олена Федорова.

Сталося:

1918 — Законом, підписаним гетьманом Павлом Скоропадським створена Українська Академія Наук. Першим президентом обрано академіка Володимира Вернадського.

1918 — намагаючись зберегти владу, гетьман Скоропадський проголосив федерацію Української держави з майбутньою небільшовицькою Росією, що стало приводом до антигетьманського повстання. Вранці під час засідання Українського Національного Союзу для керівництва повстанням проти гетьмана Павла Скоропадського проголошено Директорію — тимчасовий революційний орган. Після перемоги — верховний державний орган УНР. Сформована у складі п'яти членів — представників різних політичних напрямів: від українських есдеків були В. Винниченко (голова), С. Петлюра, А. Макаренко; від українських есерів — Ф. Швець; від соціалістів-самостійників — П. Андрієвський.

1920 — Уряд УНР був змушений залишити Україну та переїхати до Польщі.

1939 — Верховна Рада УРСР на позачерговій III-й сесії затвердила Закон про возз'єднання Західної України з УРСР.

1940 — У Берліні невдачею закінчились радянсько-німецькі переговори про розділ сфер впливу і приєднання СРСР до Троїстого пакту (Німеччина — Італія — Японія).

1944 — У Києві відкрився Державний музей українського мистецтва.

1944 — До Середньої Азії з Грузії депортовано понад 100 тисяч турків-месхетинців.

1963 — потужний підводний вулканічний вибух утворює острів Суртсей, 33 км на південь від узбережжя Ісландії. Лава і чорні колони диму виходять з поверхні океану. Територія новоутвореного вулканічного острова — 1.7 кілометра квадратного.

1989 — Верховна Рада СРСР ухвалила Декларацію про визнання незаконними і злочинними репресивні акти проти народів, підданих насильницькому переселенню, та про забезпечення їхніх прав.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus