USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку відкрилася виставка, присвячена діяльності УПА

9 Жовтня 2014 18:51
Виставка «Слово в боротьбі за волю» (інформаційно-пропагандивна діяльність ОУН–УПА), присвяченої Дню Покрови та 72-й річниці створення Української Повстанської Армії, відкрилася у Волинському краєзнавчому музеї сьогодні, 9 жовтня. Про це повідомили у відділі науково-освітньої роботи музею.

На відкриття виставки пришли ветерани Волинського Братства ОУН–УПА імені Клима Савура, учні Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, відомі українські письменники Володимир Лис та Надія Гуменюк.

На початку презентації ведуча заходу, завідувач відділу новітньої історії Валентина Машлай сказала вступне слово та представила гостей музейної імпрези. Потому виступили ветерани Братства ОУН-УПА Тетяна Барбелюк та Ткачук Марія, чиї емоційні спогади не залишили байдужими нікого з присутніх. Представив же саму виставку старший науковий працівник Сергій Лис.

В цілому створена вона на матеріалах музею. В основі її – оригінальні документи, фотографії та речі українських повстанців 1940-х – 1950-х років. Зокрема, різноманітна агітаційна продукція підпільних упівських друкарень: листівки, прокламації, самвидавні газети та журнали. Крізь їх призму можна простежити, наскільки широкою був антинациський та антирадянський інформаційно-пропагандивний фронт боротьби УПА. Адже українські повстанці апелювали до різних соціальних верств населення України, представників інших поневолених гітлерівським та сталінським режимами народів Східної Європи й Азії, воїнів Червоної Армії.

Окремо представлено документи, які висвітлюють державотворчу діяльність повстанських урядів: загальнонаціональної Української Головної Визвольної Ради та Народно-Визвольної Революційної Організації, яка була суто волинським феноменом. Також відвідувачі зможуть ознайомитися з реконструкцією кімнати повстанського схрону, де відтворений побут вояків УПА.

Окрасою виставки є колекція художніх робіт видатного волинського графіка, українського патріота і вояка УПА Ніла Хасевича. Саме він очолював політико-пропагандистську ланку УПА-«Північ», був членом Української Головної Визвольної Ради. Величезна кількість повстанських листівок на Волині, дизайн грошових знаків «бофонів» та бойових нагород УПА створені особисто ним, або його учнями.

Після офіційної частини презентації виставки учні військового ліцею та музейні працівники з захопленням продовжили спілкування з ветеранами повстанської армії. Не одноразово проводилися паралелі між тодішніми і теперішніми військовими діями та інформаційно-пропагандивним протистоянням.

Виставка «Слово в боротьбі за волю» (інформаційно-пропагандивна діяльність ОУН–УПА) буде працювати роботи музею до кінця року.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
упа Показати IP 9 Жовтня 2014 22:22
Волинь за Олега Ляшка!
Всезнайко Показати IP 9 Жовтня 2014 23:28
О, ще багато недобитків...
Имя Показати IP 10 Жовтня 2014 09:17
Открыл Википедию и читаю: "Украи́нская повста́нческая а́рмия (укр. Українська повстанська армія, УПА) — вооружённое крыло ОУН(б). Действовала с весны 1943 года на территориях, входивших в состав Генерал-губернаторства (Галиция — с конца 1943, Холмщина — с осени 1943), рейхскомиссариата Украина (Волынь — с конца марта 1943), и румынской Транснистирии (Заднестровья) (Северная Буковина — с лета 1944). В 1943—1944 отряды УПА действовали против советских партизан, отрядов польского подполья — Армии Людовой и Армии Крайовой. C 1943 года действовала против германской оккупационной администрации и её вооружённых формирований. В 1943−1944 годах подразделения УПА были активны в украино-польском этническом конфликте. С восстановлением советской власти на территории Украины, УПА стала действать на стороне фашистской Германии против военнослужащих Красной армии, внутренних и погранвойск НКВД СССР, сотрудников правоохранительных органов и служб безопасности, советских и партийных работников, колхозных активистов, представителей интеллигенции, приехавших «с востока», лиц из числа местного гражданского населения и структур ОУН(б), заподозренных в поддержке или лояльности советской власти. С середины 1946 года УПА пробовала наладить сотрудничество с французскими, британскими и американскими спецслужбами. Формально деятельность штабов и подразделений была прекращена 3 сентября 1949 года, но отдельные мелкие группы действовали до начала 1956 года." Вопрос - в Википедии все правильно написано?
Фашизм не пройдет! Показати IP 10 Жовтня 2014 09:46
коментар було видалено
Анонім Показати IP 10 Жовтня 2014 10:25
Героїв знайшли.Ніякі вони не герої.Як вбивали дітей і старих людей, вискакували з лісу,своїх же односельців,то це герої.Це говорили старі свідки цих героїв
Аня Показати IP 10 Жовтня 2014 10:27
Ці Лиси вже дісали при кожній владі служать.За совета все дістали по три квартири дали хероям і зараз піаряться.Без них ніяк не обійтися, і їх віршів,ситими будемо,як прочитаємо їх бред осбливо цієї слизнячки і людини,яка може оббрехати людимну нізащо Наді
маша Показати IP 12 Травня 2015 19:52
от цікаво ,якби ви всі боролися за правду ,а не тут герої-в неті)))))цікаві ви людішкі---всі і все вам не так))))а хто ж тоді прав чи не прав а??? смішні ви)і шкода вас)нікого і нічого не поважаєте!!!!111111

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus