USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку виникли проблеми зі встановленням ІТП у «пентагоні»

6 Грудня 2016 16:37
Транзитні мережі, дороговартісний ремонт за кошти ОСББ та необхідність прокладати сотні метрів нових труб: проблеми встановлення індивідуальних теплових пунктів за кошти ЄБРР порушили перед керівництвом ДКП «Луцьктепло».

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 6 грудня.

Як повідомила директор ДКП «Луцьктепло» Валентина Малютіна, на встановлення ІТП виділили 3,25 мільйона євро, первинний перелік будинків вже підібраний. Орієнтовна вартість одного ІТП наразі невідома. У багатьох будинках, які входили до переліку, ІТП мешканці встановили за власні кошти, наприклад, у будинку №12 по проспекту Соборності. ІТП планують встановлювати у мікрорайоні, теплопостачання якого здійснює котельня на Карбишева та найближчі до цього мікрорайону котельні, йдеться про приблизно 240 будинків.

Член фракції «УКРОП» Петро Бойко щодо луцького «пентагону», тобто, найдовшого будинку Європи, що розташований по проспекту Молоді та Соборності, зазначив, що раніше будинки обслуговувало ЖКП і мережі доведені до жахливого стану. Він запитав, яким чином там планують встановлвати ІТП.

З його слів, ОСББ, які зараз отримали будинки з мережами, навряд чи зможуть оплатити заміну задвижок, які вартуватимуть по 15 тисяч гривень. Водночас, можливий прорив мереж може створити проблему для тисяч мешканців багатоповерхівок. Отже, це питання потрібно вирішити, передавши мережі на баланс ДКП «Луцьктепло», або іншим чином. Наразі один будинок муситиме платити за обслуговування мереж, які забезпечують теплопостачанням і інші будинки.

Подібна проблема з «транзитними» будинками є і в інших мікрорайонах, як пояснили представники ДКП «Луцьктепло». Так, по проспекту Відродження, 55, у будинок заходить труба діаметром 150 міліметрів, яка розходиться далі на шість будинків.

Наразі «Луцьктепло» має на балансі 132 кілометри зовнішніх мереж, які обмежені зовнішніми стінками фундаменту приміщень. Якщо ж візьмуть на баланс внутрішньобудинкові мережі, доведеться порушувати питання перегляду тарифу (у тарифі враховують протяжність мереж).

Для того, щоб встановити ІТП на кожному окремому будинку, як цього вимагає ЄБРР, потрібно прокласти десятки кілометрів додаткових мереж. Так, на Молоді, 23 додатково до вузла обліку проклали 160 метрів труб, на Ветеранів, 13 – 110 метрів. Ці мережі лишаються на балансі ДКП «Луцьктепло».

Щодо «пентагону», доведеться прокладати приблизно по 150 метрів додаткових мереж для кожного будинку у разі встановлення ІТП, що спричинить подорожчання проекту. Якщо середня вартість ІТП становить приблизно 420 тисяч гривень, то з монтажем 150 метрів мереж вартість становитиме на 40-50 тисяч більше. Наразі не можуть визначити, яку кількість ІТП можливо встановити за наявну суму коштів (3,25 мільйона євро).

Щодо «пентагону», нові мережі можуть передати на баланс ОСББ, в додаток до наявних розподільчих мереж, які ті обслуговують, або ставитимуть вузол регулювання на ЦТП і на кожному окремому будинку ставитимуть лічильники і балансувальні клапани, щоб правильно розподілити навантаження. Це питання збираються вирішити з консультантом та ЄБРР.

Проблему вирішили обговорити у рамках виїзного засідання постійної комісії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Народна довіра Показати IP 6 Грудня 2016 17:09
Як ознайомитись з первинним переліком будинків .Хто його визначав ?
Макс Показати IP 6 Грудня 2016 17:37
А что за "журналист" заголовок придумывал?
До Макса Показати IP 6 Грудня 2016 21:42
Кравченко з Укропа
Споживач Показати IP 7 Грудня 2016 09:10
3,2 млн. євро(90 млн. гривень) - 230 будинків.ІТП далеко за 0,5 млн. ;а ще заміна труб.Щось не сходиться.А це ж кредитні кошти і потрібно віддавати.А ДКП "Луцьктепло"майже банкрут,до літа так точно.Обігових коштів немає,зарплату немає чим платити,а з Нового року -3200 мінімалка.Міськрада має вже бити у великий дзвін...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus