USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

10 березня: події, факти, дні народження

10 Березня 2014 00:01
10 березня святкує день народження дитячий хірург, заслужений лікар України Анатолій Ленартович.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає його з цим святом і бажає здоров’я, довголіття і злагоди.

Цього дня 1914 року народився відомий волинянин-шевченкознавець, учасник національно-визвольного руху за незалежність України, політв'язень Микола Куделя (на фото). Він помер 29 червня 2004 року.

Іменини за православним календарем святкують Олександр, Федір. Тарасій, Антон, Микола, Євген, Пафнутій та Мстислава.

Наша хроніка:
Торік ми інформували про те, що лучанам показали, як треба захищати рідну мову.

У 2011 році ми опублікували рейтинг найвпливовіших жінок Волині. Його очолила народний депутат України Катерина Ващук.

А в 2010 році у Волинському краєзнавчому музеї відкрилася історико-документальна виставка «Зламані долі», що розповідала про комуністичний терор в Україні 1920-50-х років.

10 березня 2009 року до Луцька завітала делегація з польського міста Любліна на чолі з віце-президентом міста Ельжбетою Колоджей-Внук. Гості висловили зацікавлення у придбанні луцьких тролейбусів та налагодженні спільного виробництва транспортних засобів.

Народилися:
10 березня також народилися український народний герой, керівник боротьби селян проти кріпацтва Устим Кармалюк, німецький письменник і філософ Фрідріх Якобі, українська громадська діячка, учасниця національно-визвольного руху, сестра Степана Бандери Володимира Бандера-Давидюк, український вчений у галузі економічної кібернетики Володимир Михалевич, радянський кінорежисер Анатолій Граник («Максим Перепелиця»), російський радянський композитор, автор пісень до фільмів «Діамантова рука», «Кавказька полонянка», «Іван Васильович міняє професію» Олександр Зацепін, французька кіноактриса, дружина Володимира Висоцького Марина Владі, український генетик-селекціонер, директор Інституту фізіології рослин і генетики НАНУ, Герой України Володимир Моргун, американський кіноактор Чак Норріс, президент ФІФА Йозеф Блаттер, Герой України, український генетик-селекціонер, директор Інституту фізіології рослин і генетики НАН України Володимир Моргун, російський і білоруський кіноактор Володимир Гостюхін (майор Мак-Наббс у «Пошуках капітана Гранта», «Далекобійники»), український журналіст, головний редактор тижневика «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий, український співак, поет, композитор Тарас Петриненко, саудівський шейх, «терорист №1» Усама бен Ладен, американська кіноакторка Шерон Стоун («Основний інстинкт»), чеська супермодель і акторка Єва Герцигова, українська шашкістка, чемпіонка світу Вікторія Мотричко.

Сталося:
1878у Женеві випустили кишенькове видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.

Поезії, що входять до «Кобзаря», скла¬дались на тернистих дорогах поетового життя, писались то в мандрах, то в казематах, мережились при світлі білих ночей Півночі і в пісках закаспійських пустель, під самотнім сонцем вигнання. На випадкових аркушиках паперу та в захалявних книжечках поетова рука записувала рядки, що стануть дорогими для цілого народу. Книга формувалася поступово, рік за роком, формувало її саме поетове життя, і все найістотніше із цього життя, з великого життя українського кріпака Тараса Шевченка — від його юності й до останнього подиху, - ввібрав у себе цей класичних розмірів томик, збірник поезій, що його в хвилину творчого осяяння було найменовано «Кобзарем». Відтоді, впродовж багатьох десятиріч, книга ця буде настільною книгою - кожного українця.

1943розпочато роботу зі створення в СРСР ядерної зброї.

Однак перше випробовування ядерної зброї відбулося в США 16 липня 1945. Потужність атомної бомби складала 20 кілотонн. Найпотужніша випробувана бомба, «Цар-бомба» потужністю 50 мегатонн, вибухнула 30 жовтня 1961 на Новій Землі. 1963 року всі ядерні держави підписали договір про обмеження випробовування ядерної зброї, за яким заборонялися вибухи в атмосфері, під водою й у відкритому космосі, але дозволялися підземні вибухи. Франція продовжувала випробовування в атмосфері до 1974 року, Китай - до 1980.

1967у Мехіко народилися восьмеро близнюків (перший подібний зареєстрований випадок).

1980на кіноекрани СРСР вийшла сатирична комедія Ельдара Рязанова«Гараж».

В основу сюжету фільму лягла реальна історія - збори гаражно-будівельного кооперативу Мосфільму, учасником якого був Рязанов. І так само, як у фільмі, на зборах гаражно-будівельного кооперативу в зв'язку з будівництвом траси, яка повинна була пройти по території, виділеної раніше під будівництво гаражів, вирішувалося питання про виключення кількох «зайвих» пайовиків. Несподівана і парадоксальне поведінка колег глибоко вразили Рязанова і навели на думку про написання сценарію на основі подій, що відбулися. Будівництво траси, виключення частини пайовиків, дещо аморальна поведінка людей у ситуації, що склалася - реальні події.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus