USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

11 вересня: події, факти, дні народження

11 Вересня 2015 00:00
День народження 11 вересня відзначають ведучий радіостанції «Луцьк» Сергій Ткачук (на фото) та заслужений журналіст України Сергій Павленко.

Також сьогодні свій 27-й день народження зустрів хорватський захисник луцької Волині Івіца Жуніч. Sretan rođendan, Zhuna!

Івіца Жуніч
Івіца Жуніч


Інформаційне агентство Волинські Новини щиро вітає компанію «Профлайн» з Днем заснування. Зичимо Вам подальшого зростання, підкорення нових бізнесових вершин та процвітання, а усім Вашим працівникам здоров'я, сил та завзяття у роботі.

ІА Волинські Новини вітає їх та бажає мирного неба, міцного здоров’я, невичерпного натхнення і здійснення мрій.

Сьогодні іменини у Івана та Олесі.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Також сьогодні - Усікновення глави Пророка, Передвісника і Хрестителя Господня Іоана. Цього дня дотримуються суворого посту. Не можна нічого різати, що нагадує собою голову. Взагалі вважається, що цього дня не варто брати у руки гострі речі: ніж, сокиру. Тобто, все, що нагадує мученицьку смерть святого.

Наша хроніка:

Минулого року 11 вересня у Луцьку відбувся відкритий загальноміський «Олімпійський урок»у ЗОШ №11 з нагоди Дня фізичної культури та спорту. У різноманітних естафетах на новому міні-футбольному полі, облаштованому Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк», змагалися команди трьох загальноосвітніх навчальних закладів №№ 11, 21, 25 у різних видах спорту.

2013 року у цей день весь світ вшановував пам'ять загиблих у теракті в США. 11 вересня 2001 року терористи-смертники на двох захоплених літаках атакували вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і будівлю Пентагону у Вашингтоні, третій літак, екіпаж і пасажири якого намагалися нейтралізувати терористів, звалився в Пенсільванії.

У 2012 році видання публікувало найнезвичніші знімки мікроскопічних живих істот. Кращі фото, відзначені премією «Olympus BioScapes Digital Imaging Competition», показали в Нью-Йорку.

Окрім того, цього дня редакція показала рідкісні історичні кадри.

Народилися:

Цього дня народилися американський письменник, майстер жанру оповідання О. Генрі (Вільям Портер), український письменник, революціонер Павло Грабовський, російський революціонер, засновник і голова ВЧК (ОГПУ), один з організаторів «червоного терору» Фелікс Дзержинський, радянський дитячий письменник Борис Житков, радянський авіаконструктор Семен Лавочкін, радянський космонавт, друга радянська людина в космосі Герман Титов, український художник Анатолій Криволап, американський кінорежисер Брайан Де Пальма, український політик, екс-голова Верховної Ради України Іван Плющ, український політик, голова Федерації профспілок України Василь Хара, український футболіст і тренер Геннадій Литовченко, українська композиторка Вікторія Польова, український яхтсмен, олімпійський чемпіон Євген Браславець, захисник збірної Франції та іспанської «Барселони» Ерік Абідаль.

Сталося:

1831 — Чарльз Дарвін зустрічається з капітаном Фітцроєм в Плімуті.

Саме цей моряк керував кораблем, на якому розпочалась п'ятирічна кругосвітня подорож на кораблі «Бігль». Ця подорож була важливою подією у житті Дарвіна, справжньою школою для нього.

Інтенсивно працюючи як геолог, зоолог, ботанік, він зібрав величезний і дуже цінний науковий матеріал, який відіграв виключну роль в розвитку еволюційної ідеї. Геологічні спостереження на океанічних островах, в Південній Америці, Кордильєрах та інших місцях підтвердили думку Чарлза Лайєла про постійну зміну поверхні Землі під впливом зовнішніх і внутрішніх причин.

Зіставляючи різні факти, Дарвін приходить до висновку, що вимирання видів тварин і рослин минулих епох не можна пояснити якимись «великими катастрофами».

1943 — створений державний український хор імені Г. Верьовки.

До складу хору увійшли 134 виконавці: 84 хористи. 34 артисти оркестру, 16 артистів балету. Очолили колектив видатні музиканти Григорій Верьовка та його дружина Елеонора Скрипчинська. В хорі сформувався спосіб відкритої співочої манери, як адекватно-народної. Репертуар хору був різноманітним: «Реве та стогне», «Думи мої», «Заповіт», «Дума про Україну».

У 1965р. колектив очолив Анатолій Авдієвський, при якому були створені блискучі програми українських народних пісень (500), а також колядок і щедрівок. У колективі існує творча лабораторія з аутентичного виконання народної пісні. Це – фольклорна група яка систематично записує і розшифровує народні пісні, організовує серії самостійних концертів.

Анатолій Авдієвський вперше ввів у народний хор жіночі академічні голоси, чим розширив його виконавські можливості. Його не задовольняло обмежене однорегістрове і однотемброве звучання жіночих голосів на зразок ансамблів і хорів окремих регіонів України (Полтавщини, Черкащини).

До складу колективу входить хор, оркестр і танцювальна група.

2001 — Терористичний акт 11 вересня 2001 року в США.

Встановлено, що через замах загинуло понад 3 тисячі людей. Значні витрати понесли комунальні служби, головним чином пожежники та поліція — в порятункових акціях загинуло близько 300 співробітників.

При встановленні кількості та ідентифікації загиблих вперше в історії було застосовано генетичні методи дослідження, які були практично єдиним способом ідентифікації останків жертв.

Замах на Всесвітній торговий центр став першою настільки масштабною операцією подібного типу і спричинив більше жертв та матеріальних втрат, ніж будь-який інший теракт в історії США і всього світу.

Теракт став безпосередньою причиною «війни з тероризмом», яку тогочасний президент США Джордж Буш проголосив у свої промові 20 вересня; її першим етапом стала атака на керований талібами Афганістан, де, ймовірно, перебував Осама бен Ладен та вдосконалення системи безпеки (зокрема в аеропортах) та впровадження в багатьох країнах антитерористичних заходів, які в окремих випадках обмежують громадянські права. Існує думка, що американська влада зловживає спекуляціями на тему теракту для виправдання війни в Афганістані та Іраку та обмеження громадянських прав.

Теракт також спричинив значну кризу в авіаційній та туристичній галузях, потягнув за собою значні зміни у структурі безпеки в США та всьому світі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus