USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

12 травня: події, факти, дні народження

12 Травня 2014 00:01
День народження 12 травня відзначають депутат Луцької міської ради Олександр Семенюк (на фото), головний лікар комунального закладу «Луцька амбулаторія загальної практики – сімейної медицини №1» Лідія Кривдік, журналісти Ольга Мельник та Людмила Попович.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом та бажає здоров’я, достатку і злагоди.

Сьогодні – Всесвітній день медичної сестри. Саме 12 травня 1820 року народилася англійка Флоренс Найнтінгейл, яка під час Кримської війни організувала службу сестер милосердя. Офіційно свят було засноване тільки в 1971 році за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста.

Іменини за православним календарем святкують Іван, Василь, Федот, Филимон та Артем.

Наша хроніка:

Торік у Луцьку визначили кращих молодих журналістів.

12 травня 2011 року ми інформували, що Луцький зоопарк хочуть збільшити учетверо.

А 12 травня 2010-го Івана Карпомиза переобрали головою Федерації профспілок Волині.

Цього дня у 2009 році ми повідомляли, що в центральному парку Луцька в священика поцупили хреста та підрясника.

Народилися:

Цього дня народилися радянський інженер, учений-електротехнік, творець літаків, тепловозів Яків Гаккель, американська кіноактриса Кетрін Хепберн, російський радянський актор Валентин Зубков(«Комуніст», «Летять журавлі», «З тобою і без тебе»), радянський диктор і телеведучий, дядя Володя із передачі «Спокойной ночи, малышы!» Володимир Ухін, радянський поет, прозаїк Андрій Вознесенський, канадський хокеїст українського походження Джонні Буцик, український художник, заслужний художник України Іван Марчук, радянський літератор, дисидент, автор книги «Чи проіснує СРСР до 1984 року?» Андрій Амальрік, український футболіст Юрій Басалик, радянський кінорежисер і сценарист Сергій Ашкеназі («Кримінальний талант», «Заручниця»), український військовий і політик Віктор Палій, американський актор Стівен Болдуїн («Народжений 4 липня», «Мішень»), російська гімнастка, олімпійська чемпіонка 2004 року з художньої гімнастики, багаторазова чемпіонка світу Аліна Кабаєва.

Сталося:

996у Києві освячена перша на Русі кам'яна церква Десятинна Церква Успіння Пресвятої Богородиці Десятинна (Десятинна церква) — церква, зведена в Києві наприкінці X століття, що вважається першою кам'яною церквою Київської Русі. Залишки фундаменту Десятинної церкви разом із містом Володимира є пам’яткою національного значення. Споруджена у 988—996 роках на території Київського Дитинця Володимиром Великим, який на її побудову та утримання виділив десяту частину своїх прибутків – десятину (звідки і походить назва храму). В літописах згадується місто Полонне як «святої Богородиці град десятинний». У Десятинній церкві містилася княжа усипальниця, де поховано Володимира Святославича та його дружину – візантійську царівну Анну. Сюди було перенесено з Вишгорода прах княгині Ольги.

1926Руал Амундсені Умберто Нобілі зробили політ на дирижаблі над Північним полюсом. У 1925 році Елсуорт купив дирижабль, що отримав назву «Норге» («Норвегія»). Керівниками експедиції на Північний полюс були Амундсен і Елсуорт. Італійця Умберто Нобіле, творця дирижабля, запросили на посаду капітана. Команду сформували з італійців і норвежців. О 9 годині 55 хвилин 11 травня 1926 року, в тиху ясну погоду, «Норге» взяв курс на північ, до полюса. На борту перебувало 16 чоловік. Через 15 годин 30 хвилин польоту, о 1 годині 20 хвилин 12 травня 1926 року, дирижабль був над Північним полюсом. Повернення мандрівників було тріумфальним. 12 липня 1926 року Амундсен і його друзі прибули пароплавом в Норвегію, в Берген.

2007українець Андрій Данилкопосів друге місце на пісенному конкурсі «Євробачення-2007», поступившись Марії Шерифович із Сербії. 9 березня 2007 в прямому ефірі на телестудії НТКУ, де визначали учасників Євробачення, Андрій Данилко в ролі Вєрки Сердючки за підсумками голосування був визнаний офіційним виконавцем від України. Реакція на участь Данилко в жіночому образі на Євробаченні від України не була однозначно схвальною. Незважаючи на таке, дещо контраверсійне ставлення до його участі в цьому змаганні, він підтвердив свій намір виконати в змаганні в Гельсінкі 12 травня 2007 року свою нову пісню «Данцінґ Лаша Тумбай». Із нею він посів друге місце в конкурсі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus