USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

13 вересня: події, факти, дні народження

13 Вересня 2014 00:00
День народження 13 вересня відзначають екс-заступник голови Волинської облдержадміністрації Віталій Карпюк, шоу-мен Жора Потапчук (на фото) та адвокат Анатолій Гапонюк.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає здоров’я і довголіття, достатку і мирного неба. Щирих людей поряд і вдалих кроків вперед.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні – День комп’ютерника і програміста. Це неофіційне свято програмістів, що відзначається на 256-й день року. Число 256 – два у восьмому ступені – обрано тому, що це кількість чисел, які можна виразити за допомогою одного байта.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день редакція показала дивовижний маленький світ. Неймовірні фото в макрозйомці, що варті уваги кожного.

Окрім того, розповідали, якою насправді є Барселона. Ексклюзивний фоторепортаж з неймовірної Іспанії.

У 2011 році лучанин становив три рекорди Європи. Тоді Олександр Колодій на чемпіонаті Європи з кульової стрільби серед спортсменів з вадами слуху встановив три рекорди та привіз додому вісім медалей.

А у 2010 році визначили найстрашніші фільми. Портал Complex опублікував список найстрашніших фільмів усіх часів.

Народилися:

Цього дня народилися швейцарський хімік, нобелівський лауреат 1939 року за дослідження чоловічих гормонів Леопольд (Лавослав) Ружичка, український журналіст, історик Олександр Мукомела, лідер лівійської революції Муамар Каддафі, англійська актриса Жаклін Біссет («Дика орхідея», «Анна Кареніна», «Казино «Рояль»), російський співак, автор-виконавець, актор Олександр Розенбаум, український архітектор, педагог Радослав Жук, російський журналіст, президент видавничого холдингу «Совершенно секретно» Артем Боровик, український журналіст, телеведучий В'ячеслав Піховшек, український прозаїк Олександр Гижа, український композитор-пісняр Анатолій Сердюк, колишній італійський футболіст, капітан і центральний захисник збірної Італії Фабіо Каннаваро, український дзюдоїст, бронзова призерка Паралімпійських ігор Наталія Ніколайчик.

Сталося:

1902 — У Великобританії вперше як доказ провини обвинуваченого були використані відбитки його пальців з місця злочину.

Цей метод отримав назву дактилоскопія та став одним з розділом науки криміналістика.

Метод ідентифікації людей за відбитками пальців (в т.ч. по слідах пальців рук), заснований на унікальності малюнка шкіри. Широко застосовується в криміналістиці. Заснований на ідеях англійця Вільяма Гершеля, що висунув в 1877 році гіпотезу про незмінність папілярного малюнка долонних поверхонь шкіри людини. Ця гіпотеза стала результатом довгих досліджень автора, що служив поліцейським чиновником в Індії.

Відомо, що ідея про унікальність відбитків пальців існувала в Китаї і Японії ще в VII ст. н. е. Однак, незважаючи на широке практичне використання, припущення про унікальність відбитків не має достатнього наукового обґрунтування, а для методу ідентифікації за відбитками немає оцінки достовірності (на практиці приймається за 100%).

1965 — В США вийшов сингл «Бітлз» «Yesterday».

Пісня «Yesterday» була записана у студії «Еббі-роуд» № 2 14 і 17 червня 1965 року.

Існують різні версії до того, як проходив звукозапис пісні. Згідно з найпопулярнішою версією, Пол Маккартні із самого початку вирішив виконати пісню соло у супроводі струнних — і що продюсер Джордж Мартін допоміг йому цю ідею здійснити. Зокрема, Маккартні в інтерв'ю розповів Полу Гамбаччіні у 1970-х: «Я хотів використати в аранжуванні декілька струнних інструментів. Джордж Мартін сказав: «Гаразд, тоді, мабуть, струнний квартет?» Ідея була чудова. Ми сіли за рояль й придумали як це звучатиме».

Монографія Рея Коулмена «Учора й сьогодні» розповідає зовсім іншу історію: спочатку нібито було випробувано численні аранжування з органом, ударними та іншими інструментами, — і вже потім було вирішено, що Полові слід виконати пісню соло під гітару. Коли Джордж Мартін запропонував спробувати «щось радикальне», як-от, струнні, Маккартні жахнувся: «Бітлз — це рок-гурт, ми не можемо звучати як Мантовані».

Проте Мартін переконав Пола принаймні спробувати і як не сподобається, вони відмовляться від цієї ідеї. Аранжування для струнних вони склали удвох, зокрема Маккартні належить ідея блюзового ладу для віолончелі в середній частині. Він також наполіг на тому, щоб струнні грали без вібрато, яке, на його думку, надає звучанню непотрібної пихатості.

Пол записав два дублі пісні 14 червня 1965. Другий дубль був визнаний кращим, і його обрали для випуску. Партію струнних було записано й накладено на доріжку вже пізніше. Перший дубль пісні, без супроводу струнного квартету, був включений у компіляцію Anthology 2. На запису можна почути, як Маккартні, перш ніж грати, показує послідовність акордів Гаррісонові, який, однак, участі у виконанні не брав. Два перших рядки другого куплету помінялися місцями («There's a shadow hanging over me / І'm not half the man I used to be»). Це, найімовірніше, було помилкою, бо в запису можна почути, як після цих слів Маккартні ледве стримуєтеся, щоб не засміятися.

17 червня Пол записав ще одну вокальну доріжку, яку потім не було використано. Того ж дня було записано й партію струнних. Маккартні, який не мав музичної освіти і ледве знався на теорії музики, почував себе ніяково працюючи з музикантами струнного квартету. Його здивувало, коли вони назвали композицію семитактовою неквадратною побудовою й заявили, що «так взагалі не буває», і що «музику так не пишуть».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus