USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

17 червня: події, факти, дні народження

17 Червня 2014 00:00
День народження 17 червня відзначають представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на Волині Степан Родич (на фото), директор КП «Луцькреклама» Олександр Ковальський та директор кінотеатру «Промінь» Костянтин Пантік.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає здоров’я, успіхів у всіх починаннях та достатку.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що лучанам покажуть, як Україна стала незалежною. Відкриття виставки «Конституція України: з історії становлення» відбулася в приміщенні Волинського краєзнавчого музею.

А жіноча баскетбольна команда вилетіла з «Євробаскет-2013». Збірна України програла Чорногорії з рахунком 60: 72 і таким чином припинила боротьбу на чемпіонаті.

Натомість 17 червня у 2012 році у Луцьку вшанували «золотих» баскетболістів. Гравців, тренерський склад та адміністраторів БК «Університет-Волиньбаскет» привітали із завойованим першим місцем у розіграші чемпіонату України з баскетболу сезону 2011-2012 років.

Народилися:

Цього дня народилися король Швеції, полководець Карл XII, французький композитор Шарль Гуно, російський композитор, диригент Ігор Стравінський («Весна священна», «Мавра», «Соловей», «Жар-птиця»), німецький нацистський діяч Мартін Борман, радянський поет, автор текстів пісень «Гренада» і «Каховка» Михайло Свєтлов (Шейнкман), російський радянський письменник Віктор Некрасов («Пригоди капітана Врунгеля», «У окопах Сталінграда»), український радянський поет Валентин Бичко, український політичний і громадський діяч, дисидент і політв'язень радянських часів Михайло Горинь, польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі («Родинне життя», «Ілюмінація», «Захисні кольори», «Спіраль», «Рік спокійного сонця», «Брат нашого Бога»), український співак, брат продюсера Володимира Бебешка Левко Дурко (Леонтій Бебешко) (пісні «Ноу проблем», «Файдулі фай»), український економіст, політик Володимир Лановий, український співак, композитор Іво Бобул, радянська й російська акторка Олександра Захарова («Кримінальний талант», «Формула кохання», «Убити дракона»), український радянський фігурист Віктор Петренко, польський актор Міхал Жебровський (фільми «Пан Тадеуш», «Вогнем і мечем», «Піаніст», «1612»), українська письменниця, телеведуча, юристка Лариса Денисенко.

Сталося:

1462Влад III Дракул невдало завершив спробу вбити Мехмеда II, а згодом був змушений відступити з Валахії

У XIX столітті із легендою про графа Дракулу познайомився ірландський письменник Брем Стокер. На створення роману надихнула його ця страшна легенда, яку було доповнено матеріалами хронік. У 1897 році він створив пригодницький роман «Дракула».

Образ героя роману – графа Дракули – вже більше століття хвилює читачів. Цікавість до нього не згасає, судячи з численних перевидань цієї книги і з багатьох літературних та кінематографічних варіацій на цю тему.

Але мало хто знає про життя справжнього Дракули (Стокер змінив прізвище Дракул на ім'я Дракула), приймаючи за історичні достовірні відомості художній образ, створений письменником та його багатьма послідовниками.

1885до Нью-Йоркської гавані прибула Статуя Свободи, дарунок французького народу Сполученим Штатам Америки

Статуя Свободи – національний пам'ятник США, символ свободи, демократії та справедливості. Це одна з найзнаменитіших скульптур в США та в світі, часто звана «символом Нью-Йорка і США», «символом свободи і демократії», «Леді Свобода».

Це подарунок французьких громадян до сторіччя американської революції.

У короні статуї розташовано 25 вікон, які символізують земні коштовні камені і небесні промені, що освітлюють світ. Сім променів на короні статуї символізують сім морів і сім континентів, як це вважається у західній географічній традиції.

Загальна вага міді, використаної для відливу статуї, — 62 тисячі фунтів (31 тонна), а загальна вага її сталевої конструкції – 250 тисяч фунтів (125 тонн). Загальна вага цементної підстави – 54 мільйони фунтів (27 тисяч тонн). Товщина мідного покриття статуї – 3/32 дюйма або 2,37 міліметра.

Висота від землі до кінчика факела – 93 метри (ця цифра включає підставу і п'єдестал). Висота самої статуї, від верху п'єдесталу до факела – 46 метрів. Відвідувачі проходять 356 сходинок до корони статуї свободи або 192 сходинки до вершини п'єдесталу.

Статуя була збудована з тонких листів міді, які карбувалися в дерев'яних формах. Сформовані листи потім були встановлені на сталевий каркас.

1993 — Україна й Росія поділили Чорноморський флот

Після розпаду Радянського Союзу у 1992 році радянський Чорноморський флот перейшов під контроль України на основі територіальної належності. Проте частина офіцерів флоту, підтримана владою з Москви збунтувалася проти української влади. За результатом зустрічі 3 серпня 1992 року президентів Кравчука і Єльцина флот мав був поділений навпіл.

Використовуючи час на міждержавні перемовини флот перейшов під повну владу Росії. Також росіяни відмовлялися покинути Севастополь, мріючи про його передачу Росії. 9 червня 1995 року Кучма і Єльцин вирішили поділити флот 18,3% кораблів до ВМС України і 81,7% судів до ВМС РФ. Військово-морські бази у Ізмаїлі, Одесі, Очакові, Керчі, Донузлаві і Балаклаві і ще 10 баз морської авіації перейшли під контроль ВМС України.

За домовленістю України і Росії, Чорноморський флот Росії на території України може мати 338 кораблів і судів. Чисельність особового складу не може перевищувати 25 тисяч осіб. До складу флоту може входити 22 військових літака. В російському використанні залишилися 16 командних пунктів з 80, 11 об'єктів зв'язку з 39, 5 об'єктів забезпечення ракетно-артилерійською і миноторпедною зброєю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus