USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

17 жовтня: події, факти, дні народження

17 Жовтня 2019 00:00
День народження сьогодні у талановитого танцюриста Андрія Онопрієнка. Друзі, близькі, рідні бажають іменинникові міцного здоров’я, успіхів, здійснення усіх задумів, добробуту та процвітання, сонячних днів, вдалих ситуацій, успіху, підтримки, вірних друзів, родинного затишку та всіляких гараздів.

Редакція Інформаційного агентства Волинські Новини приєднується до вітань та зичить нових досягнень, приємних подій та невичерпного оптимізму.

Також день народження 17 жовтня відзначають колишній народний депутат України Сергій Шевчук, екс-директор Державного архіву Волинської області Володимир Гика, начальник управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації Олександр Блащук та засновник Організації Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ" Артур Андреєв.
Олександр Блащук
Олександр Блащук
ІА Волинські Новини вітає іменинників зі святом і бажає аби мудрість і терпіння допомагали долати життєві перешкоди, а на життєвому шляху зустрічалися лише доброзичливі люди!

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією "Повідом новину«. Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

17 жовтня – Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів.

Наша хроніка:

Минулого року 583 тисячі гривень субвенції з обласного бюджету розподілили між переможцями обласного конкурсу проектів місцевих ініціатив у Луцьку.

Два роки тому оновлені алеї, реконструкцією яких займалися представники бізнесу міста Луцька, відкрили у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки.

У 2016 році редакція розповідала про волинянку, яка у 20 змінила плаття та підбори на військову форму.

Фронтмен легендарного рок-гурту «Pink Floyd» Девід Гілмор присвятив пісню "Небесній сотні« у 2015 році.

Народилися:

Цього дня народилися український лінгвіст, етнограф Яків Головацький, український вчений Михайло Алексеєнко, радянський військовий і державний діяч, маршал Радянського Союзу Андрій Гречко, радянський кінооператор-мультиплікатор Михайло Друян, український філолог і педагог Олександр Пономарів, український письменник, політичний і громадський діяч Іван Драч, російський кінорежисер Костянтин Бромберг («Пригоди Електроніка», «Чародії»), український співак Лері Вінн (Валерій Дятлов), американський продюсер, актор, режисер, сценарист і аніматор, автор мультиплікаційного серіалу «Бівіс і Баттхед» Майк Джадж, американський реп-виконавець, актор і продюсер Емінем (Маршалл Брюс Метерс III), португальський футбольний тренер Андре Віллаш-Боаш, український хокеїст Олександр Матерухін.

Сталося:

1987 – у Львові створили Товариство Лева.

Товариство Лева мало на меті активну участь в процесах національного відродження і те, що згодом отримало назву «розвиток громадянського суспільства». Починало діяти в умовах комуністичної партійної монополії, вдало використовуючи «дах» Львівського міського комітету комсомолу.

Найпомітнішими акціями перших років діяльності ТЛ було відродження народних традицій (вертепи, гаївки, обжинки тощо), впорядкування занедбаних пам’яток архітектури (Личаківський цвинтар, монастир Кармелітів Босих, костел Єлізавети у Львові), активізація молодіжної української музичної культури, проект «Історичний театр», екологічна експедиція «Дністер» (розпочалася 1988 року), перший в Україні концерт пам’яті Володимира Івасюка (1989, Львівський театр опери та балету), акції з відродження осередку димленої кераміки в селі Гавареччина (Львівська область).

Заходами активістів Товариства 1990 року було створено історико-архітектурний заповідник на Личаківському цвинтарі (його директором нині є колишній член ТЛ Ігор Гавришкевич).

Під впливом успішної діяльності Товариства Лева у Львові однойменне товариство було створене у Луцьку (голова – Олег Покальчук). Члени ТЛ активно співпрацювали з іншими молодіжними самодіяльними формуваннями: товариствами «Рух» (Івано-Франківськ), «Вертеп» (Тернопіль), Студентське Братство (Львів), Пласт тощо.

Навесні 1989 року активісти ТЛ почали видавати одну з перших в Україні самвидавчих газет «Поступ».

Члени Товариства були ударною силою в ході виконання успішного політичного проекту – обрання народним депутатом СРСР від Львова альтернативного комуністичному офіціозу кандидата – письменника Ростислава Братуня, якого вважали ідейним натхненником ТЛ.

Навесні 1990 року народними депутатами України стали члени Товариства Лева Тарас Стецьків та Ігор Гринів. У 1994–2002 рр. народним депутатом України був також член ТЛ Ігор Коліушко.

Згодом діяльність Товариства Лева втратила колишню масштабність, дуже звузився його вплив у соціумі. Втім, організація з такою назвою діє у Львові і тепер. Вона займається розвитком громадянського суспільства (зокрема, шляхом проведення тренинґів) і міжнародної співпраці, краєзнавством тощо. Під егідою ТЛ щоліта діє еколого-культурологічна експедиція «Дністер».

1990 – офіційна дата виникнення бази IMDb (Internet Movie Database), найбільша у світі база даних і вебсайт про кінематограф (тоді вона називалася "rec.arts.movies movie database«).

Того дня кілька любителів кіно із групи новин Usenet rec.arts.movies вирішили проіндексувати свій FAQ, що містив до того часу більше 23 тисяч статей про приблизно 10 тисяч фільмів та телесеріалів. Один із засновників IMDb (та теперішній її виконавчий директор) Кол Нідхем написав ряд UNIX-скриптів для організації бази даних кінофільмів. Слід відразу зазначити, що IMDb завжди (і навіть зараз) суворо засновувалась на програмному забезпеченні з відкритим вихідним кодом. Тоді база ще мала назву «rec.arts.movies movie database», назва «Internet Movie Database» виникло пізніше.

Поступово база росла й технічно удосконалювалась. У 1993 році база дебютувала у Всесвітній павутині на сервері Кардіфського університету в Уельсі. Вже тоді база була дуже популярна в Інтернеті, до бази ставилося в середньому по 65 мільйонів запитів у місяць. У січні 1996 року була утворена компанія «Internet Movie Database, Ltd», акціонерами якої стали розробники бази. Незважаючи на величезну популярність, база продовжувала залишатися захопленням, хобі – більшість розробників бази все ще мали інше постійне місце роботи.

Незабаром база вичерпала ресурси університетського серверу і переїхала на виділені сервери в США та Великобританії. Через рік виділених серверів було вже 9, але й цих потужностей виявилось замало. Підтримувати базу було все складніше й складніше, для розвитку бази не вистачало ресурсів. Декілька компаній пропонували купити IMDb, але ентузіасти бази не довіряли їм – ці компанії вбачали в IMDb лише маркетингову платформу, а не базу знань на благо кіноманів.

Тоді в 1998 році на горизонті IMDb з’явився Джеф Безос (англ. Jeff Bezos) з компанії «Amazon.com». Ця людина дійсно розуміла інтернет-співтовариство та альтруїстичні принципи IMDb. Він запропонував купити частину акцій IMDb за умови повного збереження загального безкоштовного доступу до ресурсів IMDb.

В обмін на інвестиції він хотів для «Amazon.com» лише право продавати кінопродукцію через сайт IMDb.com. Це було чудова пропозиція, від якої неможна було відмовитися. З того часу співробітництво IMDb та «Amazon.com» продовжується, були значно розширені серверні потужності, акціонерам «IMDb Ltd» виплачуються дивіденти, багато ентузіастів IMDb було прийнято в штат компанії, найнято й новий персонал.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus