USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

20 червня: події, факти, дні народження

20 Червня 2014 00:00
Сьогодні день народження святкує випусковий редактор інтернет-видання «ВолиньPost» Ольга Дацюк (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає її зі святом і бажає міцного здоров’я, невичерпного натхнення та успіхів у всіх починаннях.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день Інформаційне агентство Волинські Новини публікувало унікальні кадри зі зйомок радянських фільмів. В інтернеті з’явилися унікальні фотографії, зроблені під час зйомок радянських фільмів.

20 червня 2012 року редакція повідомляла, що волиняни вибороли 12 медалей на чемпіонаті України. Здобутки привезли додому волиняни з чемпіонату України з веслування на байдарках і каное.

А у 2011 році Луцьком їздив тролейбус імені Цоя. З нагоди дня народження російського співака Віктора Цоя кілька десятків лучан та гостей курсували Луцьком у тролейбусі, співаючи пісні рок-легенди Радянського Союзу.

Народилися:

20 червня також народилися французький композитор, основоположник класичної оперети Жак Оффенбах, радянський і білоруський актор театру й кіно Микола Єрьоменко-старший, російський радянський режисер, художник і аніматор В'ячеслав Котьоночкін («Ну, постривай!»), американська акторка грецького походження Олімпія Дукакіс, французький праворадикальний політик Жан-Марі Ле Пен, радянський і російський поет, автор багатьох популярних пісень Роберт Рождественський, російський радянський поет і виконавець авторської пісні, актор, творець жанру пісні-репортажу Юрій Візбор («Милая моя», «Домбайский вальс»), український журналіст, публіцист, управлінецьВолодимир Стадниченко, радянський і російський телеведучий Микола Дроздов (програма «У світі тварин»), російська радянська акторка Людмила Марченко («У бій йдуть самі «старики», «Отчий дім», «Мій молодший брат»), російський і радянський кінорежисер, сценарист, актор Олексій Герман («Мій друг Іван Лапшин», «Двадцять днів без війни»), український поет Василь Василашко, російський радянський актор театру й кіно Володимир Коренєв (Іхтіандр у «Людині-амфібії»), радянський футболіст Альберт Шестерньов, український футбольний тренер Микола Павлов, австралійська акторка Ніколь Кідман («Мулен-Руж», «Догвілль», «Холодна гора»), англійський футболіст, півзахисник «Челсі» (Лондон) Френк Лемпард, російські футболісти, брати-близнюки Василь і Олексій Березуцькі.

Сталося:

1792Велика Французька революція: народне повстання в Парижі.

20 червня 1792 року стало своєрідною перевіркою для короля, який фактично втратив свою владу, на мужність. 20 квітня Франція оголосила війну австрійському імператору. Через кілька тижнів Прусія вступила у війну на боці Австрії. Французька армія, повністю дезорганізована внаслідок еміграції частини офіцерів-дворян, не мала змоги опиратися могутнім пруським військам. Кордони держави опинилися під загрозою.

На думку патріотів це було наслідком змови аристократії, королівського двору й священиків-відмовників з метою зупинити революцію. Законодавчі збори проголосували за три закони, які дозволяли депортацію священиків-відмовників, розпуск особистої гвардії короля й організацію табору національної федеративної гвардії для захисту Парижа. Людовик XVI наклав вето на декрети про відмовників і про федеративну гвардію. Ця ситуація спровокувала новий вибух революційного обурення, і 20 червня натовп заповнив Тюїльрі.

Проте король тримався добре. Він згодився на приниження й одягнув фрігійський ковпак перед санкюлотами, але не поступився. Законодавчі збори відмінили королівське вето й 11 липня 1792 року проголосили лозунг «батьківщина в небезпеці», закликаючи добровольців на оборону столиці.

1840Семюель Морзе запатентував телеграф.

Також іменем дослідника названо азбуку, якою передають інформацію телеграфом. Сучасна телеграфна азбука (система кодування символів короткими і довгими посилками для передачі їх по лініях зв'язку, відома як «код Морзе» або «морзянка») істотно відрізняється від тієї, що запропонував в 1838 р. Морзе, хоча деякі дослідники вважають, що її автором був Альфред Вейл - партнер Морзе по бізнесу, відомий тим, що ввів «комерційний код» з груп по 5 символів.

Вихідна таблиця «коду Морзе» разюче відрізнялася від тих кодів, що сьогодні звучать на аматорських діапазонах. По-перше, в ній використовувалися посилки трьох різних тривалостей («точка», «тире» та «довге тире» - в 4 рази довше «точки»). По-друге, деякі символи мали паузи усередині своїх кодів.

Принцип кодування абетки Морзе виходить з того, що букви, які найчастіше вживаються в англійській мові, кодуються більш простими сполученнями крапок і тире. Це робить освоєння абетки Морзе простішим, а передачі - компактнішими.

Передаватися і прийматися азбука Морзе може з різною швидкістю - це залежить від можливостей і досвіду радистів. Зазвичай середньої кваліфікації радист працює в діапазоні швидкостей 60 - 100 знаків на хвилину. Досягнення за швидкісними прийому-передачі знаходяться в діапазоні швидкостей 260-310 знаків за хвилину.

1933відкритий Біломорський-Балтійський канал імені Сталіна.

Серед в'язнів таборів, які будували Біломорканал, за етнічною ознакою найбільшу чисельність мали фіни та карели — місцеве населення цієї частини Росії. Працювали на будівництві каналу і українці. Більшою мірою це були заможні селяни — «куркулі» — яких засилали за опір колективізації, але були також і непересічні особистості.

Наприклад, три роки на каналі відпрацював відомий київський історик та мистецтвознавець Федір Ернст, якого туди було заслано за його німецьке походження та публічний виступ проти знищення Михайлівського Золотоверхого собору у Києві. Також два роки на Біломорканалі відбув Данило Нарбут— син видатного українського художника Георгія Нарбута. Його заарештували за сфальсифікованими даними про «антирадянську змову». Працювали на каналі і родичі Агатангела Кримського та відомий кубанський бандурист Іван Гавриш.

Також півтора роки на Біломорканалі відбув Андрій Ющенко — батько Президента України Віктора Ющенка. Сталося це у середині 1930-х років, коли в Україні панував голод, і Ющенко — тоді студент Харківського інституту — через голод та матеріальну скруту втік у Баку. Там він влаштувався на роботу механіком-слюсарем при Каспійському пароплавстві, але незабаром був заарештований за «порушення паспортного режиму» і відісланий на будівництво каналу. Звільнили його через півтора роки.

Загалом, після офіційного відкриття Біломорсько-Балтійського каналу кожному шостому зеку, з тих, хто вижив і кого «визнали» «таким, що виправився», скоротили термін ув'язнення за спеціально оголошеною амністією, але більшість з будівничих заслали на інші об'єкти будівництва (такі, як, наприклад, Волго-Донський канал) для подальшої «перековки». Про їхню долю нічого не відомо, але, скоріше за все, вижили одиниці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus