USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

22 січня: події, факти, дні народження

22 Січня 2019 00:00
22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, відзначається День соборності України. Офіційно День соборності святкують з 1999 року.

Об’єднанню УНР та ЗУНР передувало підписання 22 січня 1918 року Четвертого універсалу Центральної Ради, за яким Українська Народна Республіка стала суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918-го. Саме 22 січня 1919 року завершився процес об’єднання України.

День народження 22 січня відзначають засновниця мистецького об’єднання «стендаЛь» Ельвіра Яцута, заступник директора у МНВК, екс-очільник Волинської ОВК Микола Євтушик, менеджер агентства «Море Турів» Вікторія Клімова та голова Любешівської ОТГ Олег Кух.
Ельвіра Яцута
Ельвіра Яцута
Микола Євтушик
Микола Євтушик
Вікторія Клімова
Вікторія Клімова
Олег Кух
Олег Кух


Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників зі святом та зичить їм міцного здоров'я, успіху, добробуту, добра, радості, любові, щастя, хорошого настрою, посмішок та яскравих вражень.

Іменини 22 січня відзначають ті, кого назвали Петро, Пилип та Олена.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня відомий фотограф Віктор Чухрай показав світлини першого "живого ланцюга", утвореного лучанами. Вперше лучани стали у ланцюг злуки у січні 1990 року на магістралі Київ – Львів на Рівненщині.

Два роки тому журналісти Радіо Свобода відзняли місця найгарячіших баталій Революції Гідності 22 січня 2014 року і поєднали у відео теперішнє і минуле.

У 2016 році небайдужі лучани за допомогою флешмобу висловили свій протест проти політичних репресій та виступили за свободу політв’язнів.

Акція «Зігрій солдата», під час якої облитися холодною водою просто неба у центрі Луцька та пожертвувати кошти на потреби учасників АТО, відбулася у 2015 році.

Народилися:

Цього дня народилися англійський філософ, історик, політичний діяч, поет-романтик Френсіс Бекон, французький вчений, творець основ електродинаміки Андре-Марі Ампер, англійський поет-романтик, барон Джордж Гордон Байрон, німецький філософ Артур Шопенгауер, радянський дитячий письменник Аркадій Гайдар («Тимур і його команда», «Чук і Гек», «Школа»), американський письменник-фантаст Роберт Говард, вірменський і радянський композитор та піаніст, автор відомих хітів Арно Бабаджанян («Королева красоты», «Будь со мной», «Чортовое колесо»), український співак, Народний артист СРСР, баритон Анатолій Мокренко, український політик, публіцист, телеведучий Дмитро Корчинський, український журналіст, бізнесмен, телевізійний менеджер, гендиректор телеканалу «Студія «1+1» Олександр Ткаченко, український юрист, заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Сталося:

1863 – у Польщі почалося Січневе повстання – національно-визвольне повстання проти російського панування на території Царства Польського, Литви, Білорусії та Правобережної України.

1905 – Кривава неділя: розстріл царськими військами мирної демонстрації в Петербурзі. За старим стилем Кривава неділя припадає на 9 січня.

1918 – Центральна Рада ухвалила IV Універсал, який визначив Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. Універсал буде проголошено 24 січня.

1920 – Симон Петлюра від імені УНР звернувся з меморандумом до польського лідера Юзефа Пілсудського, в якому виклав численні факти ворожої поведінки польської військової влади, терору, грабіжництва і насильства польської адміністрації та польських вояків на українських землях.

1924 – у сквері Глухівського бавовняного комбінату в Московській області відбулося відкриття першого у світі пам'ятника Володимиру Леніну.

1927 – в Англії проведено по радіо перший в історії репортаж про футбольний матч: «Арсенал» на стадіоні «Хайбері» приймав клуб «Шеффілд юнайтед».

1946 – президент США Гаррі Трумен заснував Центральну розвідувальну групу, що згодом перетворилася на ЦРУ.

1969 – молодший лейтенант Радянської армії Віктор Ільїн здійснив спробу замаху на генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва.

1980 – академік-дисидент Андрій Сахаров засланий до міста Горький.

1990 – з ініціативи рухівців від Львова до Києва простягнувся «живий ланцюг» Злуки, коли люди на усій цій відстані трималися за руки, символізуючи єдність усіх регіонів України.

1993 – на зустрічі глав держав СНД у Мінську затверджено Статут Співдружності Незалежних Держав. Україна, Молдова і Туркменістан не приєдналися до цього рішення.

1992 – 22-23 січня відбувся І Всесвітній конгрес українців.

2010 – президент Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus