USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Сьогодні у Луцьку – День пам’яті загиблих в АТО

22 Травня 2016 10:00
Сьогодні у Луцьку відбудуться заходи з нагоди Дня вшанування пам'яті лучан, які загинули під час антитерористичної операції на сході України.

Про це розповів член Спілки Воїнів АТО Волині, військовослужбовець Олег Кобилинський, - інформує Волинське агентство розслідувань.

ПРОГРАМА ВШАНУВАННЯ:

10:50 – у Свято-Троїцькому соборі виступить митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

11:00 – 12:00 – матерів загиблих воїнів та членів громадської спілки нагородять церковними, державними та громадськими нагородами у соборі.

12:05 – 12:25 – відбудеться заупокійна молитва за загиблими воїнами.

12:30 – 12:35 – покладання квітів до стели загиблих воїнів на Театральному майдані.

12:35 – 13:00 – усіх охочих завезуть автобусами на кладовище у селі Гаразджа, аби вшанувати пам’ять полеглих бійців.

13:00 – 13:30 – траурний мітинг за загиблими воїнами біля Алеї героїв на кладовищі у селі Гаразджа.

13:30 – 13:50 – покладання квітів до могил загиблих воїнів на Алеї героїв на кладовищі у селі Гаразджа.

14:00 – 15:00 – поминальний обід у кафе «Білочка» у Гаразджі.

ЧИТАТИ ЩЕ: БОЛІСНИЙ БОЙОВИЙ ШЛЯХ 51 ОМБ РОЗПОЧАВСЯ ІЗ ВОЛНОВАХИ

«22 травня 2014 року, о 4:30 ранку, сепаратисти підло напали на сили антитерористичної операції неподалік міста Волноваха Донецької області. Загинуло 18 військовослужбовців 51-ої окремої механізованої бригади Збройних сил України. Бій під Волновахою для нас – трагедія і водночас – приклад героїзму і самовідданості юних хлопців, яких було жорстоко вбито за незалежну Україну», – йдеться у повідомленні бійця.

Трагедія, яка сталася під Волновахою, і досі залишає по собі багато питань, на які ще нема відповідей, - пише Наталія Малімон на сторінках газети «День».

Чому бійців з Волині, які потрапили у першу хвилю мобілізації, кинули саме у це місце, не дали їм належно облаштувати блокпост, хоча командування бригади і намагалося це зробити, а також повідомляло про неспокійну обстановку в цьому місці? Чому акумулятори з БМП забрали на зарядку в село на цілу ніч, маючи вже третю неспокійну добу? Якби БМП була з акумуляторами, вона би дала бій?.. Чому комбриг Пивоваренко, якого призначили замість відстороненого Яцківа, відразу захотів знищити документи по організації 10-го блокпоста, і тільки офіцери не дали цього зробити?.. Напад на українських військових під Волновахою був спланований, і він став першим підтвердженням того, що в Україну прийшла неоголошена війна.

Тоді Волинь втратила 18 бійців, їх хоронили по всій Волині, а у Луцьку 27 травня 2014 року відбувся перших похорон загиблих у цій війні, хоронили чотирьох бійців, і провести їх в останню путь прийшли тисячі людей. Останній боєць, який постраждав під Волновахою, помер від ран в Одеському госпіталі вже восени. Та саме мирні мешканці Волновахи і рятували поранених бійців, доставляючи їх своїм транспортом у лікарню, а потім рятували і в лікарні, де їх хотіли забрати у полон «козачки». Волноваха стала містом-побратимом Луцька, бо якщо плодити ненависть, то нічого доброго це не дасть. Діти зі сходу відпочивають у таборах під Луцьком, на Пасху їх беруть у свої родини лучани, Луцьк багато допоміг волновахцям і медичним обладнанням, і продуктами, одягом, автомобілями для лікарні тощо. На місці розстрілу 51 бригади встановили дубовий хрест, підмурівок для якого зробили волновахці, встановлено і стелу з іменами загиблих за Україну на донецькій землі. Сюди приїжджають делегації з Волині, рідні загиблих, для яких найбільшим бажанням тепер є вклонитися розстріляній рідній душі на місці загибелі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus