USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ми виграли тоді. Ми переможемо зараз. 22 червня 1941 року на Волині

22 Червня 2015 07:00
Сьогодні, 22 червня, ми схиляємо голови перед загиблими у найбільшій в історії людства війні, згадуємо мільйони полеглих земляків.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, 22 червня о 12.00 годині на меморіальному комплексі «Вічна Слава» у Луцьку відбудеться панахида і покладання квітів до пам’ятного знаку “Поранений солдат” за участю представників підприємств, установ, ветеранських та інших громадських організацій міста.

Окрім цього, як повідомляє «Музейний простір Волині», 22 червня Волинський краєзнавчий музей пропонує заходи до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні: експонування фотодокументальної пересувної виставки «Волинь в роки Другої світової війни»; тематичні екскурсії по розділу експозиції відділу новітньої історії «Волинь у роки Другої світової війни»; пішохідну екскурсію по меморіалу «Вічна Слава».

ВОЛИНЬ 22 ЧЕРВНЯ 1941 РОКУ

Гітлерівські війська віроломно вторглися на територію СРСР, порушивши Договір про ненапад. Сто дев'яносто дивізій Німеччини та її союзників розгорнули бойові дії вздовж західного кордону колишнього Радянського Союзу - від Баренцевого до Чорного моря. О четвертій годині ранку німецька авіація скидала бомби на Київ та інші міста України. Наші війська чинили героїчний опір.

Як пише журналіст Володимир Лис, уже першого дня війни потужний броньований кулак, який вторгся у велику п'ятдесятикілометрову «дірку» між позиціями п’ятої (Волинь) і шостої (Львівщина) радянських армій, здійснив кидок, гідний Книги рекордів Гіннеса, якби вона тоді існувала, - під вечір 22 червня ворожі війська, подолавши майже без опору 65 кілометрів, вийшли до Горохова.

Детальніше про перший день війни на прикордонних заставах Волині написали наші колеги з "Міста вечірнього".

Про стан оборони в перші дні війни свідчить хоча б такий факт: Луцьк і Любомль, розташований лише за двадцять кілометрів від кордону, німці взяли в один день - 25 червня. Бої на захід від Луцька тривали до 27 червня.

Німецькі війська повністю окупували область 8 липня, коли за наказом командарма 5-ої армії Потапова її підрозділи залишили селище Колки та ще близько тридцяти населених пунктів Колківського, Маневицького, Цуманського та Олицького районів. Для порівняння скажемо, що цього ж дня німецькі війська взяли Житомир і вийшли на підступи до Києва, оборона якого почалася 10 липня 1941 року, - цитує Володимира Лиса МГО «Волинське братство».

МИ ВИГРАЛИ ТОДІ. МИ ПЕРЕМОЖЕМО ЗАРАЗ

Важко передати, якою трагедією для волинян був перший день війни. Затамувавши подих, слухали вони урядове повідомлення про напад фашистської Німеччини. Усіх охопило пронизливе почуття тривоги за свою Батьківщину, за життя рідних і близьких, над якими нависла смертельна небезпека. Але і в ті червневі дні всі вірили, що ворог буде розбитий, а перемога буде за нами. І не дай нам Бог забути про це.

День скорботи і пам’яті про жертви війни в Україні сьогодні набуває все більш глобального значення, тому що жертви війни – це не десь, не там, а вже поруч, і вони повторюються.

У цей день, ми не можемо не поклонитися солдатам української армії, що стримують ворога на сході, і не маємо права не згадати імена молодих хлопців, наших земляків, які загинули, захищаючи Україну, а отже - кожного з нас. Згадаймо ці імена:

ВОНИ ЗАСЛУЖИЛИ НА ПАМ’ЯТЬ І ШАНУ. ВОЛИНЯНИ, ЯКІ ЗАГИНУЛИ В АТО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Лучанин Показати IP 22 Червня 2015 07:49
Я народився 22 червня 1981 року. 40 років після початку ВВВ. Щоразу згадую цю дату(. Не хочу зараз про політику і т.д. Просто давайте пригадаємо наших дідів, батьків (не зважаючи на національність)... які загинули за наше щастя. Вони в це вірили. Вічна їм память. Дякуємо.
лучани Показати IP 22 Червня 2015 08:11
Для українців війна почалась 1 вересня 1939. Українці у складі польської армії воювали проти фашистської Німеччини та комуняцького СССР, почалась зачистка комуняками західної України від української інтелигенії та діячів. . ВВВ придумали комуняки,що прикрити свої союзницькі звязки з Рейхом.
Саша до лучани Показати IP 22 Червня 2015 08:14
А сьогодні 1 вересня? Людина пише про загиблих. Майте совість.
лучани до Саша Показати IP 22 Червня 2015 08:23
22 червня 1941 року два фашистських союзника,які почали Другу світову війну, пересварилися.
0808 до лучани Показати IP 22 Червня 2015 09:53
Стыдно и больно от одной мысли о том, что из страны-победителя, мы превратились в тупое, жестокое и безразличное стадо, которое активно культивирует ЧУМУ, в борьбе которой погибло 30 млн наших дедов..... Получается, что напрасно ((((
Западенець до 0808 Показати IP 22 Червня 2015 09:57
Наших дідів погубила червона чума, про це треба памятати...
лучани до 0808 Показати IP 22 Червня 2015 10:25
Один окупант змінив іншого окупанта.
борман до 0808 Показати IP 23 Червня 2015 10:03
коментар було видалено
Лучанка до лучани Показати IP 22 Червня 2015 08:31
Це ВАше бачення історії. Існую велика кількість людей в УКраїні, котрі думають інакше. І не потрібно тут робити з усієї України нащадків вояків ОУН-УПА. Якщо ми будемо надалі рухатись тільки у цьому напрямку- України більше не буде як єдиної держави. Крім Західної Україні, якщо ВАм це невідомо, існувала інша Україна, у котрої свої герої. І це потрібно знати, пам'ятати і поважати право інших українців шанувати історію своїх предків, а не тільки Ваших.
Санчез до Лучанка Показати IP 22 Червня 2015 08:43
В нас поважають і тих і тих, а ось в "іншій" україні тільки за державну мову вас обізвуть...
Анонім до лучани Показати IP 22 Червня 2015 08:45
дідо а твій дід часом в лісах не сидів з УПА??
макс Показати IP 22 Червня 2015 08:33
Скільки можна гавкати і гризтися, як шакали? Комуністи, не комуністи, націоналісти, не націоналісти.... Гинули, в першу чергу, люди, старі і малі, ні в чому невинні. Потрібно їх памятати, схилити голови перед їхньою памяттю, а не скаженіти в політичних висловах. Ех, люди, люди... Так і не стали багато хто з вас людьми.....
макс Лучанці Показати IP 22 Червня 2015 08:36
Підтримую Вас.
Mik (галицька миша) Показати IP 22 Червня 2015 13:05
Вiчна пам'ять усiм, хто загинув, хто воював, хто, взагалi, жив тодi.
Анонім Показати IP 22 Червня 2015 16:39
Як були в 1939 році, так і зараз - скільки людей, стільки і різних думок. Зараз вбиваємо на сході людей, котрі ще недавно були нам братами за інакомисліє. Новій владі було потрібно було говорити з людьми, а не починати братовбивчу війну. Із квітучої країни зробили руїни, а більшість людей бідняками Виходить у комуняцького СССР було більше прихильників, якщо воякам ОУН-УПА приходилося сидіти у схронах.
Partizan SS Показати IP 22 Червня 2015 19:55
За скільки днів була захоплена і окупована Польша ?! Історію потрібно знати хоч на рівні середньої загальноосвітньої школи.
Тетяна Показати IP 23 Червня 2015 14:56
10 днів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus