USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

24 вересня: події, факти, дні народження

24 Вересня 2018 00:00
День народження 24 вересня відзначає лучанка Тетяна Навроцька. Зі святом її вітають друзі, які безмежно вдячні іменинниці за чуйність та доброту.

«Бажаємо тобі яскравих мрій та добрих сподівань, щасливих миттєвостей життя та насичених барв. Нехай на твоєму шляху світить сонечко вдачі, проливаються дощі успіху та сяє райдуга великих можливостей», - зичать іменинниці.

Також день народження сьогодні відзначає приватний підприємець Галина Дудинець. Рідні та друзі бажають їй здоров’я, невичерпного натхнення, нових професійних та особистих звершень, стабільності та достатку. А ще - наснаги, удачі та втілення найзаповітніших мрій і бажань.

Галина Дудинець
Галина Дудинець


Свято сьогодні і у Людмили Миронюк. Найкраща подруга Оксана бажає іменинниці в цей день благополуччя, щедрої долі, великих успіхів і здобутків у всіх справах. Нехай все заплановане збувається, а на життєвому шляху завжди супроводжує Фортуна.

Людмила Миронюк
Людмила Миронюк


День народження 24 вересня відзначають прес-секретар Волинської митниці ДФС Валентина Черниш, журналісти Ольга Харів та Наталія Шепель.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає їм гарного настрою, величезного щастя, нескінченної любові, достатку в родині, кар’єрного зростання, хороших друзів і, звичайно ж, здоров’я.

Наталія Шепель
Наталія Шепель


Іменини 24 вересня у Германа, Дмитра, Сергія та Федора.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

У 2017 році редакція розповідала про те, як волинянин «вполював» 10-кілограмового гриба.

Два роки тому цього дня померло кошеня, над яким знущались луцькі садисти.

2015 року цього дня презентація робіт відомого шведського фотохудожника Ганса Вакнера відбулася в арт-галереї «Луцьк».

2014 року року в цей день видання розповідало, що продавали у Луцьку заради армії. Для гаражного розпродажу волонтери назбирали чимало речей на будь-який смак – від верхнього одягу та бортових комп’ютерів для авто до патріотичних браслетів.

2013 року у цей день редакція повідомляла про волинських екстрималів. Ексклюзивний фоторепортаж із «Землі стрибків».

У 2012 році видання показало унікальне паперове мистецтво. Про те, як українські художники перетворювали папір у незвичні вироби читайте тут.

А у 2011 році «Волинь» встановила п'ять рекордів кубкового матчу. Тоді перемога з рахунком 7:1 над «Іллічівцем», здобута у матчі 1/16 фіналу Кубка України, принесла «Волині» кілька цікавих здобутків, які відносяться до рекордних для команди.

Народилися:

Цього дня народилися український письменник, журналіст, композитор, громадський діяч Роман Купчинський, американський письменник Френсіс Скотт Фіцджеральд, український педагог і громадсько-культурний діяч Михайло Чалий, генеральний секретар КПРС у 1984-1985 роках Костянтин Черненко, радянський актор театру й кіно Ігор Ясулович, український радянський військовий діяч Іван Дубовий, американський актор Кевін Сорбо, український політик і державний діяч, колишній міністр культури, мистецтв і туризму Юрій Богуцький, український журналіст, театрознавець Віталій Жежера, українська біатлоністка Олена Петрова, український поет-слемер, співак та шоумен Артем Полежака, український футболіст Костянтин Кравченко.

Сталося:

1852 — перший політ на дирижаблі з паровим двигуном зробив француз Анрі Жиффар.

Винахідником дирижабля вважається Жан Батист Марі Шарль Меньє. Дирижабль Меньє мав бути зроблений у формі еліпсоїда. Керування повинно здійснбватися за допомогою трьох пропелерів, що обертаються вручну зусиллями 80 чоловік. Змінюючи об'єм газу в аеростаті шляхом використання баллонета, можна було регулювати висоту польоту дирижабля, і тому він запропонував дві оболонки - зовнішню основну і внутрішню.

Дирижабль з паровим двигуном конструкції Анрі Жиффар, який запозичив ці ідеї у Меньє, більш, ніж півстоліття по тому, зробив перший політ лише 24 вересня 1852. Така різниця між датою винаходу аеростата (1783 р.) і першим польотом дирижабля пояснюється відсутністю в той час двигунів для аеростатичних літального апарату. Наступний технологічний прорив був здійснений в 1884 році, коли було здійснено перший повністю керований вільний політ на французькому військовому дирижаблі з електричним двигуном La France Шарлем Ренар і Артуром Кребсом. Довжина дирижабля становила 52 м, обсяг - 1900 м ³, за 23 хвилини було покрито відстань в 8 км за допомогою двигуна потужністю 8,5 к.с.

Тим не менше, ці апарати були недовговічні і надзвичайно неміцні. Регулярні керовані польоти не здійснювалися до появи двигуна внутрішнього згоряння.

1960 — у США пущено на воду перший атомний авіаносець «Ентерпрайз».

Першим «бойовим хрещенням» авіаносця стала Карибська криза — корабель у складі сил Другого флоту США залучався до операції по морській блокаді Куби. Потім кілька років служив на Середземному морі.

31 липня 1964 Гібралтар покинуло «Перше оперативне з'єднання»: «Ентерпрайз», крейсер «Лонг Біч» і фрегат УРО «Бейнбрідж» (особливістю з'єднання було те, що всі три корабля — атомні). Першому у світі повністю атомному флотському з'єднанню була поставлена задача зробити навколосвітнє плавання. 3 жовтня того ж року операція «Морська орбіта», як іменувався цей похід, був завершений.

З 1965 року «Ентерпрайз» увійшов до складу Сьомого флоту і відправився в Південно-Східну Азію. З початком участі у В'єтнамської війні, в грудні 1965 року, «Ентерпрайз» став першим кораблем з ЯСУ, що взяв участь у бойових діях. Авіаносцем був встановлений рекорд — 165 бойових вильотів за одну добу.

14 січня 1969 року сталася катастрофа. О 8:15 за місцевим часом, коли перша хвиля літаків пішла в небо і готувалася друга, гарячий вихлоп тягача, недбало припаркованого поруч зі штабелем 127-мм НУР «Zuni», призвів до самозапуску однієї з ракет. Вона врізалася в паливний бак штурмовика, який стояв поруч, що призвело до розлиття палива, вибуху авіабомб і безладного розльоту решти ракет. Підсумком стало 27 загиблих, 343 поранених, 15 літаків знищено (Вартістю 5-7 млн доларів кожний). Збиток, нанесений кораблю, був оцінений в 6,4 млн доларів.

«Ентерпрайз» активно брав участь в операції «Лиса пустелі» 1991 року, коли силами кораблів його групи було завдано ряд ударів крилатими і авіаційними ракетами по території Іраку. Восени 2001 авіагрупа «Ентерпрайза» підтримувала операцію з вигнання талібів з Афганістану. Через півтора року корабель знову повернувся в Перську затоку і забезпечував вторгнення американських військ до Іраку.

2004 — під час президентської виборчої кампанії в Україні в Івано-Франківську було вчинено «яєчний замах» на Віктора Януковича

Безпрецедентним в історії став той факт, що постраждалий знепритомнів на місці події, був доставлений у лікарню, а після одужання заявив про отримання «черепно-мозкової травми». Соратники Януковича заявляли про влучення «тяжких та важких предметів», «акумуляторів» тощо, однак на відеозйомках було чітко зафіксоване саме яйце, яке влучило в груди постраждалому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus