USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

29 березня: події, факти, дні народження

29 Березня 2020 00:00
День народження 29 березня відзначає виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.

Друзі, колеги та знайомі бажають йому щастя, благополуччя, оптимізму, невичерпної енергії та невпинного руху вперед! Нехай Ваше життя буде затишним і радісним, нехай в усіх починаннях Вас супроводжують світлі та вдячні люди. Здоров’я, натхнення, духовних сил та здійснення омріяного.

Також сьогодні святкує день народження керівник пресслужби народного депутата Ігоря Гузя, журналістка Олена Маюк. Колеги та друзі щиро вітають її та зичать святкового настрою, міцного здоров’я, радості, миру й безмежного людського щастя! А ще - вічної весни в душі, співу птахів, яскравого сонця, квітів і посмішок. Нехай у справах будуть супутниками енергійність та цілеспрямованість.
Олена Маюк
Олена Маюк
З днем народження луцького фотографа Влада Кардаша вітають друзі. Йому бажають гармонії, добробуту та вдачі. Нехай у житті буде неймовірно багато прекрасних, щасливих і світлих днів, та постійно супроводжує успіх.
Влад Кардаш
Влад Кардаш
Іменини за православним календарем святкують Юліан, Олександр та Савин.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч у Луцьку вручили нагороди переможцям чемпіонату міста з футболу. Так, переможцем змагань стала команда «Магніт», трішки не вистачило до першого місця «Марадо», а бронзу виборов футбольний клуб «Neris-Авангард».

2018 у приміщенні корпусу «В» Луцького національного технічного університету стався інцидент із поширенням в повітрі перцевого газу.

Три роки тому обстріляли приміщення Генерального консульства Польщі у Луцьку.

У 2016 році відбулися фінальні матчі шостого відкритого чемпіонату Волинської області з хокею. Тоді в чемпіонаті області взяла участь і дитяча команда, а сама географія змагань з кожним роком розширяється.

Здійснити заочну подорож у космос та побувати в найбільших туристичних містах світу лучани мали можливість 29 березня 2015 року у Палаці культури Луцька разом із театром тіней «Fireflies».

Народилися:

Цього дня також народилися останній гетьман України Кирило Розумовський, десятий президент США Джон Тайлер, українська поетеса, авторка творів для дітей Марійка Підгірянка, радянський політичний і державний діяч, злочинний керівник органів держбезпеки Лаврентій Берія, радянський кінорежисер, автор тележурналів «Фітіль» і «Єралаш» Ісаак Магітон, французький актор Крістофер Ламберт.

Сталося:

1886в Атланті американець Джон Пембертон створив «Кока-колу», вважаючи її лікувальним напоєм.

Основні інгредієнти Кока-Коли були такі: три частини листя коки на одну частину горіхів тропічного дерева коли. Напій був запатентований як лікарський засіб «від всіх нервових розладів» і почав продаватися через автомат у найбільшій міській аптеці Джекоба в Атланті. Пембертон також стверджував, що кока-кола зцілює від імпотенції, і що на неї можна перейти тим, хто підсів на морфій. Спочатку напій щодня купували в середньому лише 9 осіб. Виручка з продажів протягом першого року склала всього 50 доларів. Цікаво, що на виробництво кока-коли було витрачено 70 доларів, тобто в перший рік напій був збитковим. Але поступово популярність кока-коли зростала, і прибутки від її продажу теж. У 1888 Пембертон продав права на випуск напою. А в 1892 бізнесмен Аса Ґріґґс Кендлер, що володів правами на «Кока-Колу», заснував компанію «The Coca-Cola Company», яка займається виробництвом кока-коли і понині.

1912англійський дослідник Антарктиди Роберт Скотт зробив свій останній запис у щоденнику, не дійшовши кілька кілометрів до базової станції по дорозі від Південного полюсу.

Опісля підкорення полюсу учасники експедиції рушили назад у дуже поганому фізичному та моральному стані. Брак харчів і пального, несприятлива погода, відмороження та депресії вирішили долю експедиції. Першим після фізичного (ймовірно, цинги) та психічного розладу помер Еванс. Згодом Оутс відморозив ногу і не міг іти так швидко, як того вимагали обставини, а сповільнення темпу просування на північ загрожувало голодною смертю цілій експедиції. 16 березня, напередодні свого 32-го дня народження, Оутс вийшов із намету, сказавши товаришам фразу, яка згодом стала в Британії крилатою: «Я вийду і, можливо, трохи затримаюсь». Більше його не бачили. Решта учасників спробувала йти далі, щоб досягти наступного продуктового складу, але за 20 км від нього зупинилась через снігову бурю. Вони були надто слабкими, щоб вийти з намета, і кілька днів пролежали там, втративши усі шанси на порятунок. 29 березня Скотт зробив у щоденнику останній запис: Треба триматись до кінця, але ми дедалі слабшаємо, і кінець уже близький. Мені дуже шкода, але, здається, я більше не можу писати. Заради Бога, подбайте про наші сім'ї.

1998у Португалії відкрито 16-кілометровий міст «Васко да Гама», перекинутий через річку Тагуш. Його будівництво обійшлось у 1 мільярд доларів.

Проект було розбито на чотири частини, усі вони будувалися різними компаніями, а будівництвом керував незалежний консорціум. Безпосереднім будівництвом мосту займалося 3 300 робітників, виконання робіт тривало 18 місяців, перед тим ще 18 місяців велася підготовка до будівництва. Конструкція мосту розрахована на експлуатацію протягом 120 років, повинна витримати вітер швидкістю до 250 км/год і землетрус в 4,5 разу сильніший сумнозвісного Лісабонського землетрусу 1755 року (8,7 бала за шкалою Ріхтера). Найглибші палі мають 2,2 м в діаметрі, вони занурені на глибину 95 м нижче рівня моря. Через велику довжину мосту необхідно було врахувати викривлення Землі для правильного ведення будівельних робіт, в іншому випадку помилка в проектуванні в висоті мосту між протилежними його кінцями сягнула б 80 см. Для зменшення впливу мосту на екологію віадук будувався максимально далеко до другого берега з тим, щоб під ним залишилось природне середовище, освітлення було спроектоване таким чином, щоб світло ламп не потрапляло в річку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus