USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

3 млн євро на котлован. Як Волинська митниця «викрутиться» перед Євросоюзом?

2 Серпня 2017 12:32
В Україні розгорається міжнародний скандал через недобудовані пункти пропуску на західному кордоні, на які виділив гроші Євросоюзу. Митниця ще кілька років тому отримала 10 мільйонів євро від ЄС на реконструкцію постів, але їх досі не оновили. Європа тепер припиняє фінансування по митної програмі і вимагає відзвітувати за витрачені гроші.

Найскандальнішим став міжнародний пункт пропуску «Устилуг – Зосін». Через Устилуг на Волині найближче дістатися до західного кордону з Києва, відкрити оновлений пункт перетину кордону планували ще в 2014 році, але роботи затяглися, пише «Страна».

На ремонт і розширення поста ще в кінці 2012 року Європа дала 6 мільйонів євро в рамках прикордонного співробітництва «Україна-Польща-Білорусь».

«У нас навіть ями не можуть залатати»

«Планувалася масштабна реконструкція, перша за 17 років. Якщо зараз Устилуг перетинає 2 тисячі осіб, 700 автомобілів та лише 3 автобуси, то після реконструкції з'явилося б по п'ять смуг на в'їзд і виїзд, Устилуг зміг би пропускати втричі більше людей і машин, а черги , які виросли після впровадження безвіза, зменшилися б. Але нічого цього не відбулося, хоча дедлайн по реконструкції пройшов ще в грудні 2016 року. З польської сторони вже давно все побудували. А у нас митниця витратила половину грошей ЄС, за які тільки вирили два котловани вздовж пункту пропуску. Тобто фактично вкрадені 3 мільйони євро. Та що там реконструкція. На нашому боці навіть ями на дорогах не можуть залатати! Кажуть, що багатомільйонний тендер на облаштування КПП два роки тому виграла фірма, близька до тестя Насірова, колишнього глави ДФС. До речі, у сина начальника митного поста Устилуг з'явилася дорога машина, BMW X5, якою він хвалився у соцмережах, мовляв, татусь дав покататися», - розповів «Стране» колишній співробітник Волинської митниці.

Начальник митного поста «Устилуг-Зосін» Олександр Онікійчук, пояснюючи куди пішли 3 мільйони євро, каже так: «Були проведені земляні роботи».

«За три мільйони євро повинні були побудувати адмінбудівлі для прикордонних і митних служб, нові смуги, поставити бокс поглибленого огляду та сканер. Навряд чи на це вистачить 3 мільйони, враховуючи, що стільки ж «освоїли» на котловани», - продовжує колишній митний службовець.

За програмою прикордонного співробітництва, повинні були ще оновити пункт пропуску «Рава-Руська» та купити техніку для інших КПП ( «Краковець», «Шегині» та «Ягодин»). До цього ЄС надав більше 2 мільйонів євро. І ще близько 3 млн євро - на комп'ютери і розвиток IT-технологій на постах у Львівській області та на Волині. «Роботи йдуть повільно, фактично ще нічого не зроблено», - розповіло джерело Мостиському прикордонному загоні.

Вимагають звіт до кінця серпня

У Європейського Союза, схоже, луснуло терпіння чекати ремонту. У Державну фіскальну службу прийшов лист, в якому повідомляється про припинення програми через відсутність прогресу.

Як повідомлялося, документ потрапив до рук креативного продюсера департаменту журналістських розслідувань 1+1 Олександра Дубінського. У ньому Павло Словіковський, голова спільного секретаріату програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна», від імені Єврокомісії вимагає звіту про витрачені гроші до кінця серпня.

«Такий звіт з усіма кошторисами готується. Гроші витрачені за призначенням», - сказали «Стране» у ДФС у Волинській області.

Але є і ніша думка. «Отримавши перші транші в 2014 році, гроші зазвичай розікрали, але нічого не побудували. Тепер стає зрозумілим, що реконструкція митних постів і оснащення їх сучасними системами боротьби з контрабандою не вписується в поняття «реформи ДФС і митниці», - наголошував Дубінський.

«Те, що гроші, отримані від ЄС треба буде з ганьбою повертати, - це факт, але мене хвилює 2 питання, - продовжує журналіст. - Чи буде проведене розслідування щодо котловану за 3 мільйони Євро і хто в ГФС понесе відповідальність за такі «реформи». За яким курсом ми будемо повертати 10 мільйонів євро? За 11, як в січні 2014, чи по 29, як сьогодні? І за чий рахунок буде компенсація різниці курсу, знову за наш?»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
кек Показати IP 2 Серпня 2017 14:25
котлован за 50 мільйонів гривень :DDD вони там до ядра землі копають?)
читака Показати IP 2 Серпня 2017 14:50
Гузь про це ще два роки тому кричав! Не додавив...
цинiк до читака Показати IP 2 Серпня 2017 18:53
Йдiть во з своiм Гузем в * опу! Вiн за це грошi теж взяв!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus