USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

30 листопада: події, факти, дні народження

30 Листопада 2020 00:00
30 листопада святкує день народження сертифікований інструктор з Ішвара-йоги, засновниця «Території йоги» Христина Губська. Знайомі та друзі бажають іменинниці натхнення, енергійності, нових креативних ідей, достатку, тепла та веселощів. Нехай щодень здійснюються найзаповітніші мрії, а душу завжди зігріває радість від яскравих емоцій і позитивних вражень!

День народження 30 листопада також відзначають художній керівник Волинського державного академічного народного хору, заслужений діяч мистецтв України Олександр Стадник, проджект-менеджер студії «Ідейл» Едуард Пелеш та начальник відділу з продажу автомобілів ПАТ «Волинь Авто» Зоя Курдельчук.

Інформаційне агентство Волинські Новини зичить їм здоров'я, радості, достатку та процвітання, поваги від людей та підтримки рідних, вірних друзів, родинного затишку та здійснення усіх сподівань. Нехай повсякчас посміхається удача, а поряд будуть близькі серцю люди!
Едуард Пелеш
Едуард Пелеш
30 листопада іменини відзначають чоловіки з іменами Михайло та Григорій.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні - Всесвітній день домашніх тварин.

Щороку 30 листопада у багатьох країнах відзначається Всесвітній день тварин (World Day Pets). Ідея про заснування цього свята була озвучена на Міжнародному конгресі прибічників руху в захист природи, що проходив у Флоренції (Італія) в 1931 році. Тоді різні екологічні організації та природоохоронні товариства заявили про готовність організовувати різноманітні масові заходи, спрямовані на виховання у людей почуття відповідальності за все живе на планеті, у тому числі і за домашніх тварин.

Наша хроніка:

Рік тому ми розповідали, що делегація нардепів та урядовців відвідала Луцький замок. Гості оглянули музей книги, музей дзвонів, унікальну пам’ятку домонгольського періоду – руїни церкви Івана Богослова, тимчасові експозиції у В’їзній вежі, а також піднялися на верхівку самої вежі.

Два роки тому у Луцьку змагалися 150 боксерів на Міжнародному турнірі пам'яті Василя Лотоцького.

У 2017 році лучани відривалися під пісні гурту «ТІК».

У 2016 у Луцькій міськраді пропонували не використовувати нав’язаний соціалістичною антирелігійною обрядовістю образ Діда Мороза та замінити його Святим Миколаєм.

2015 цього дня Луцьк здригнувся від надривного ридання матері загиблого Героя Віктора Мельничука.

2014 року у Луцьку відбулася виставка безпородних собак «Дворянин-2014». Організатори, ламаючи стереотипи, що в конкурсах серед собак можуть брати участь лише ті, які мають хороший родовід, запросили власників дворових собак продемонструвати їх таланти.

Окрім того, із сольною програмою до свого 5-ого дня народження виступили у рідному Луцьку хлопці з гурту Фіолет. Приємним сюрпризом для гостей заходу став спільний виступ музикантів із луцькою співачкою Інною Кириченко.

2013 року в цей день на Волині відшукали таланти. Найталановитіших серед пересічних волинян: співаків, майстрів, танцюристів, музикантів, митців та декламаторів визначили у рамках культурно-мистецького проекту «Шукаємо таланти».

В ніч на 30 листопада минулого року в Києві розігнали Євромайдан. Фоторепортаж кривавого розгону дивіться ТУТ.

У 2012 році письменниця Ліна Костенко відмовилася від звання «золотої». Цю нагороду дають письменнику, чиї твори сумарно видано накладом 100 тисяч примірників (точка відліку – 2000 рік).

Окрім того, на поштових марках України з’явився Луцький замок. Тоді Укрпошта ввела в обіг нову продукцію – сім поштових марок із зображенням замків, фортець та палаців України, серед них і символ обласного центру Волині.

Народилися:

30 листопада народилися англo-ірландський письменник-сатирик, публіцист, поет Джонатан Свіфт («Подорожі Гуллівера»), американський винахідник і виробник стрілецької зброї Олівер Вінчестер, американський письменник, гуморист, сатирик Марк Твен («Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди Гекльберрі Фінна»), визначний англійський політичний і державний діяч Уїнстон Черчілль, український радянський політичний і державний діяч Григорій Гринько, американський англійський письменник, майстер детективів Джон Діксон Карр («Відьмине лігво», «Відьма відливу», «Убивство в музеї воскових фігур»), український футболіст Микола Махиня, український поет Андрій Михайлюк, українська письменниця Раїса Іванченко, український естрадний співак Назарій Яремчук, американський кінорежисер і продюсер Рідлі Скотт («Гладіатор», «Ганнібал»), радянський скульптор, автор монумента Незалежності в Києві Анатолій Кущ, український футболіст і тренер Лев Броварський, український дитячий письменник, драматург Ярослав Стельмах, український боксер, олімпієць Тарас Шелестюк.

Сталося:

1763 – Судова реформа в гетьманській Україні. Універсалом гетьмана Кирила Розумовського в Україні запроваджено суди – земські (для цивільних справ), гродські (для кримінальних) та підкоморські (для земельних); Генеральний суд став найвищою апеляційною інстанцією.

1854 – Віце-король Єгипту Саїд-паша надав попередню концесію на будівництво і експлуатацію протягом 99 років каналу через Суецький перешийок французькому інженеру Фердинанду Марі де Лессепсу. 1859 року почалось будівництво Суецького каналу.

1886 – У паризькому залі для оперет, пантомім, водевілів і політичних мітингів Фолі-Бержер відбулось перше ревю за участю жінок у досить відвертих костюмах.

1918 – Данія визнала острів Ісландію незалежним і пов’язаним з нею лише особистою унією. 17 червня 1944 року Ісландія вийшла із союзу з Данією і була проголошена республікою.

1936 – Пожежа знищила унікальний Кришталевий палац в Лондоні, який збудували у 1851 році для проведення I Всесвітньої виставки.

1939 – Нападом СРСР на Фінляндію почалась радянсько-фінська війна («зимова війна»).

1954 – У містечку Силакауга американського штату Алабама впав метеорит Силакауга. Один із його уламків, вага якого сягала 4 кілограмів, а діаметр – 15 сантиметрів, травмував жінку, що стало першим задокументованим випадком влучання небесного тіла в людину.

1968 – У Києві відкрили Республіканський будинок композиторів.

1993 – Гербом Російської Федерації став двоголовий орел.

2002 – засновано Київську незалежну медіа-профспілку.

2006 – Офіційний реліз нової операційної системи Windows Vista і пакету програм Office 2007 корпорації «Microsoft».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Moonzori Показати IP 6 Квітня 2021 21:35
Moonzori привітання зі святами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus