USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

50 тисяч саджанців щороку вирощують для області шацькі студенти.ФОТО

2 Вересня 2013 13:08
Шацькому лісовому коледжу цьогоріч - 50 років. За цей час зі стін закладу вийшло понад 6 000 спеціалістів лісової галузі. Шацький лісовий коледж стає з кожним роком все більш відомим в Україні та за кордоном. Коледж підтримує міжнародні зв’язки - Білгорайським лісовим технікумом Польщі та Полоцьким лісовим технікумом Білорусі. Гостями навчального закладу були викладачі вузів лісівничого профілю Фінляндії та Швеції.

У лісових розсадниках Шацького лісового коледжу площею 1,5 гектарів студенти набувають практичних навичок, опановують технології вирощування сіянців і саджанців різних деревних та чагарникових порід. Щорічно з лісового розсадника держлісгоспи отримують до 50 тисяч сіянців та саджанців, а міста і села – посадковий матеріал для озеленення. Понад чотириста видів дерев і чагарникових порід зустрічаються на території дендропарку – окраси коледжу та дослідної бази для проходження практики студентами.

Як відкривали Шацький лісовий коледж 50 років тому, розповідає «Слово Волині».

У той історичний день, 13 червня 1963 року, директор Шацької середньої школи Костянтин Чесноков був на екзамені. Коли в аудиторію зайшов водій і передав наказ від вищого керівництва негайно прибути на нараду з участю міністра, педагог зрозумів, що відбувалося щось дуже важливе. Передчуття не підвело: біля приміщення колишнього райвиконкому, де нині пам’ятний знак у вигляді розгорнутої книги, стояли міністр лісового господарства Борис Лук’янов, начальник обласного управління Дмитро Телішевський, керівництво обласного і районного комітетів партії. Те, про що йшла мова, зацікавило мешканців Шацька. У маленькому селищі планувалося будівництво лісного технікуму – начебто місцева природа, особливо ліси, якнайкраще підходили під навчально-виробничу базу.

«Підтримуєте цю ідею? Допомагатимете в її реалізації?» – допитувався міністр.

Всі, в тому числі Костянтин Чесноков, дали згоду, хоч і передчували, що легко не буде.

З того дня завирувала на території майбутнього навчального закладу робота, а з часом розгорнулося потужне будівництво. Під технікум віддали приміщення недобудованої районної бібліотеки, райвиконкому (колишня міліція), школи, райвіськкомату, профілакторій Шацького відділення «Сільгосптехніки» та прилеглі до них території. На місці теперішнього гуртожитку №2 стояли приміщення районного суду, Ощадбанку, житловий будинок – все було знесене. З великими потугами, за відсутності найнеобхіднішого: підручників, меблів, квартир для працівників, проте з двома групами відважних студентів-ентузіастів розпочався перший навчальний рік. Викладання предметів здійснювали два штатні викладачі і вчителі Шацької середньої школи, що працювали за сумісництвом. Першим директором технікуму став Валентин Васильович Сулько, заслужений лісівник України.

Десятиліття розвитку і розбудови зробили навчальний заклад у Шацьку осередком освіти, культури, зразкового екологічного виховання студентів. Вражає сьогодні благоустроєна за всіма сучасними мірками матеріально-технічна база: 3 навчальні корпуси, 26 кабінетів і лабораторій, у тому числі 2 комп’ютерні класи, бібліотека з загальним книжковим фондом 34 тисяч примірників, сучасний читальний зал, актовий зал, 2 гуртожитки, їдальня, спортзал, стадіон, спортмайданчик, теплиця, дендропарк з екзотичними рослинами, 3 музеї (у тому числі унікальний музей фауни, що нараховує понад 400 експонатів), 2 лісових розсадники, слюсарно-механічна майстерня та майстерня з ремонту машин і тракторів. Окрасою не лише коледжу, а й селища Шацьк стало будівництво й освячення на території закладу каплиці на честь святої великомучениці Тетяни – покровительки студентів.

Сьогодні Шацький лісовий коледж імені В.В. Сулька готує майстрів лісу, лісозаготівель, бухгалтерів, під час практики студенти здобувають професії лісоруба, робітника зеленого господарства, оператора комп’ютерного набору, таксидерміста (спеціаліста з виготовлення чучел тварин і птахів). Потужний багаж знань є благодатним підґрунтям для формування з випускників коледжу ( а їх уже випущено в світ понад 6000) висококваліфікованих фахівців лісової галузі, що поширюють добру славу про навчальний заклад в Україні і за кордоном.

…Костянтин Петрович стояв біля пам’ятної розгорнутої книги і вкотре читав: «На цьому місці 13 червня 1963 року відбулася нарада з заснування технікуму…» Почесний житель селища пригадав, ніби це було вчора, а не 50 літ тому, з яким запалом усі підхопили ідею створення в Шацьку лісного технікуму; як гаряче обговорювали реалізацію нового проекту в неофіційній обстановці в будинку лісової пропаганди, що на острові озера Світязь; з якою гордістю через кілька років Костянтин Чесноков звітував перед міністром Лук’яновим про зроблену велику роботу. Костянтину Петровичу вже 89 років, і він єдиний з учасників історичної наради, хто дожив до піввікового ювілею лісового коледжу.
Завжди цікавився навчально-виховним процесом, успіхами студентів, професійним зростанням викладачів, керівною діяльністю п’ятьох директорів: Валентина Сулька, Михайла Львовича, Миколи Моісеєнка, Михайла Шумського і теперішнього – Ігоря Жмурка.

Сьогодні вже пишуться нові сторінки успішної історії Шацького лісового коледжу з перемогами, здобутками, передовими освітянськими традиціями, всеукраїнським і міжнародним визнанням. Дружній колектив однодумців, яким є навчальний заклад, Костянтин Петрович вітає з золотим ювілеєм: «Не забувайте своєї історії, живіть насиченим сьогоденням, майте сили, бажання і мудрість, щоб у творчому взаєморозумінні впевнено крокувати в майбутнє».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus