USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

8 квітня: події, факти, дні народження

8 Квітня 2014 00:01
День народження 8 квітня відзначає міський голова Нововолинська Віктор Сапожніков (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає його зі святом та бажає здоров’я, довголіття та наснаги.

Сьогодні - День працівників військових комісаріатів та Міжнародний день ромів.

Іменини за православним календарем святкують Гаврило, Василь, Марк, Іриней, Лариса, Анна та Алла.

Наша хроніка:

Торік на Волині знайшли військову амуніцію воїнів УПА.

У 2011 році біля намету в центрі Луцька, де збирали гроші на відновлення пам’ятника Йосипу Сталіну стався інцидент – один з перехожих «напав» на намет, пошкодив його, після чого потрапив у міліцію.

А в 2010 році ми розповідали про водонапірну башту в Дерно, яка могла впасти на школу.

Народилися:

Цього дня народилися російський поет-декабрист Василь Давидов, російський публіцист, поет і декабрист Володимир Раєвський, український композитор, диригент, музикознавець, музичний педагог Михайло Коссак, кіно- й театральна актриса канадського походження, легенда німого кіно Мері Пікфорд, український політичний діяч, історик, публіцист Дмитро Дорошенко, український радянський поет, прозаїк Борис Тенета, чеський композитор Ян Новак, український радянський режисер і сценарист Микола Рашеєв («Бумбараш», «Королі і капуста»), дипломат, генеральний секретар ООН у 1997-2006 роках, лауреат Нобелівської премії миру 2001 року Кофі Аннан, український громадський діяч, політик, публіцист, співголова Українського комітету «Гельсінкі-90» Василь Овсієнко, американська кіноакторка Патрісія Аркетт («Шосе в нікуди», «Жахи на вулиці В'язів-3», «Стигмати»), російська фігуристка Оксана Казакова.

Сталося:

1820грецький селянин Ергос Кедротасз острова Мілос виявив на своїй землі античну статую, яка сьогодні прикрашає Лувр і відома всьому світу як Венера Мілоська.

Скопуючи свою присадибну ділянку, він спочатку натрапив на кам'яну нішу розміром близько 4-5 м. У тому кам'яному склепі лежала Венера. На момент знахідки фігура богині вже була розбита на два великі фрагменти. Достеменно відомо, що у лівій руці Венера тримало яблуко. Автор Венери Мілоської невідомий. Статуї Венери Мілоської вважається ідеалом краси жіночого тіла. Висота статуї 2,04 м. Пропорції у перерахунку на зріст 164 см такі: 86х69х93 см.

1930на екрани СРСР вийшов кінофільм Олександра Довженка«Земля».

Керівництво «Українфільму» визнало, що «Земля» відповідає за своєю ідеологічною орієнтацією лінії партії та заходам, вжитим для земельної реорганізації у сільському господарстві. Але критики Павло Бляхін, Хрисанф Херсонський та особливо Дем’ян Бєдний миттєво почали звинувачувати Довженка у нехтуванні висвітленням класової боротьби, пантеїзмі та біологізмі, у захисті куркулів та оспівуванні журби за минулим. Микола Бажан, один з небагатьох, що стали на захист режисера, розуміли його особливе ставлення до колективізації: перехід патріархального селянства до колективістського суспільства обов’язково проходитиме через постійний конфлікт людини та природи.

1940початок розстрілів карателями НКВС польських військовополонених у Катинському лісі під Смоленськом.

17 вересня 1939 року радянські війська, що вступили на територію Польщі за наказом Сталіна, силоміць вивезли польських офіцерів та представників інтелігенції — всього понад 20 тисяч осіб. Усі вони стали заручниками, спочатку їх мордували у камерах, а потім співробітники НКВС розстріляли їх у катинських лісах. Факт масових розстрілів сталінська влада довгий час замовчувала, тому про смерть своїх чоловіків жінки закатованих дізналися лише через роки. Деякі радянські джерела вказують на те, що тут було страчено у 1943 році близько 500 більшовиків німецькими нацистами. Під час ведення слідства тут також було знайдено місця поховання людей, найбільш імовірно страчених радянськими каральними органами у 20—30-х роках 20 століття. Неподалік Катині в лісі було споруджено меморіальний комплекс на честь тих, хто загинув тут.

1990на американському каналі ABC почато прем'єрний показ серіалу «Твін Пікс».

«Твін Пікс» починався як експериментальний проект Девіда Лінча та Марка Фроста. Після написання сценарію першої серії майбутнього серіалу вони почали пошук спонсорів для його втілення в життя. У офісі телекомпанії ABC одразу прийняли проект і з авторами було підписано контракт на зйомку «пілотної» серії. За умовами контракту, окрім «пілотної» серії автори мали зняти її розширену версію, наприкінці якої розкриватиметься вбивство Лори Палмер. У випадку, якщо «пілот» не сподобається глядячам, права на показ розширеної версії припускалось продати в Європі. Як і в деяких інших роботах Лінча, у «Твін Піксі» показана прірва між зовнішнім блиском провінційної респектабельності та зубожінням, що ховається за нею. В телесеріалі присутня серйозна моральна основа, а уся стрічка просякнута духом сюрреалізму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus