USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

9 квітня: події, факти, дні народження

9 Квітня 2014 00:01
День народження 9 квітня святкує депутат Волинської обласної ради Любомир Валіхновський та прес-секретар благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – «Новий Луцьк» Наталія Тандрик (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає здоров’я, удачі і достатку.

Іменини за православним календарем святкують Іван, Павло, Феодосій та Матрона.

Наша хроніка:
Торік ми інформували про те, що чиновники Волинської ОДА удвічі дорожчі, ніж донецькі.

У 2011 році ми повідомляли про «переїзд» митного посту «Луцьк». Митники та суміжні контролюючі служби розпочали працювати у приміщенні СП ТОВ «Модерн-Експо».

А в 2010 році Луцьке підприємство електротранспорту відмовлялося здійснювати пасажирські перевезення до дачних масивів через їх збитковість.

Народилися:
Цього дня народилися французький поет і критик Шарль-П'єр Бодлер, український громадсько-політичний діяч, президент УНР в екзилі в 1926-1954 роках Андрій Лівицький, американський негритянський співак Поль Робсон, американський політичний і державний діяч Вільям Фулбрайт, французький актор Жан-Поль Бельмондо («Професіонал», «На останньому диханні», «Жінка є жінка», «Злодій», «Сирена з «Міссісіпі»»), українська поетеса, перекладачка Тамара Коломієць, російський державний діяч, керівник уряду, посол РФ в Україні Віктор Черномирдін, український митець Ігор Подольчак, американська акторка Синтія Ніксон («Секс і місто»), український хокеїст Олексій Понікаровський, канадський франкомовний автогонщик Жак Вільньов, італійський футболіст, півзахисник клубу «Мілан» Анатоніо Ночеріно.

Сталося:
1953кінокомпанія «Ворнер бразерз» представила перший 3-D фільм — «Дім воскових фігур».

Через 15 років Лондонська стереоскопічниа компанія вразила глядачів тривимірними видами Ніагарського водоспаду. Але пік кіношного стереобума припав на 1950-і роки, коли кінематограф вишукував будь-які засоби, щоб виграти жорстоку конкурентну боротьбу з телебаченням. Але тоді тривимірне зображення не одержало широкого поширення через обмежені можливості в більшості кінотеатрів і через складне устаткування, необхідне для показу об'ємного кіно (срібні екрани, поляризовані скла, подвійні синхронізовані проектори, спеціальні лінзи). У 1980-ті роки в цьому форматі було знято кілька науково-популярних фільмів. Однак, незважаючи на нову хвилю інтересу до об'ємного зображення, недосконалість і незручність перегляду за допомогою картонних окулярів призвели до забуття 3D-формату в черговий раз. І тільки після того, як у 1970-і роки маленькою групою канадських вчених був розроблений новий тривимірний формат IMAX, об'ємне кіно отримало реальний шанс стати дійсно популярним.

1966Ватикан відмінив «Індекс заборонених книг», який проіснував понад 4 сторіччя.

Перший такий список був опублікований в Нідерландах в 1529. Перший римський список був складений папою Павлом IV. Цензурні принципи цього списку були визнані занадто жорсткими, і після того, як Тридентський собор змінив церковне законодавство в області заборони книг, папа Пій IV розповсюдив в 1564 так званий Тридентський список. Цей список був основою всіх наступних списків заборонених книг. У різний час в список входили твори таких авторів, як Лоренцо Валла, Еразм Роттердамський, Лоренс Стерн, Вольтер, Даніель Дефо, Джордано Бруно, Коперник, Оноре де Бальзак, Сартр та інших. Повний список авторів, що потрапили в список, наводиться в книзі «J. Martinez de Bujanda, Index librorum prohibitorum, 1600-1966». Майже всі відомі західні філософи були включені в список - у тому числі і віруючі, як наприклад Декарт, Кант, Берклі. Деякі атеїсти, наприклад Шопенгауер і Ніцше, не були включені в список на підставі загального правила, що будь-які роботи, що критикують або засуджують будь-який елемент католицької віри, заборонені за фактом.

1977шведська група ABBA на тиждень очолила американський хіт-парад з піснею Dancing Queen.

Повторити подібний успіх у США, на відміну від Англії та інших європейських країн, їм більше не вдалося. Того ж року вони зробили перше британське турне (на два концерти в королівському Альберт-холі (11 тисяч місць) надійшло 3,5 мільйони заявок). Фінальна частина турне відбулася в березні в Австралії, де було знято більшу частину матеріалу для фільму «АББА». А 15 грудня там же відбулася й світова прем'єра фільму. 8 січня 1979 квартет взяв участь у благодійній акції ЮНІСЕФ у Нью-Йорку й передав цій організації всі прибутки від синглу «Chiquitita». Взимку 1981-82 активність групи помітно почала спадати. В грудні 1982 вийшов останній записаний разом сингл ABBA Under Attack, хоча їхнім останнім хітом стала «Thank You For The Music». Новий ріст популярності ABBA, як і всієї музики часів диско-буму, почався в 1992. Компанія Polydor перевидала всі хіти групи на двох компакт-дисках. Erasure зробили міні-альбом осучаснених каверів ABBA, а австралійська група Bjorn again добилася швидкого, але короткотривалого успіху з точно відтвореним і добре впізнаваним звучанням групи ABBA.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus