USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

9 листопада: події, факти, дні народження

9 Листопада 2014 00:00
Сьогодні дні народження святкують головний редактор Всеукраїнського журналу «Лісовий вісник» Оксана Чурило (на фото), колишній захисник молодіжного складу луцької «Волині» Артем Щедрий, голова Ратнівської районної ради Микола Макарук та директор Навчально-методичного центру профспілок Галина Даниленко.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає їм успіхів у роботі, нових досягнень та міцного здоров’я. Нехай життя буде сповнене яскравими враженнями і добрими подіями.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні - День української писемності та мови. Також 9 листопада 2012 року відзначають Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму і День книги рекордів Гіннеса.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день редакція розповідала про мову жестів у світі. Що означає висунутий язик у різних країнах читайте тут.

Також у цей день показали неграмотні вивіски у Луцьку.

У 2012 році волинянка взяла срібло у Чемпіонаті з вільної боротьби. Любов Волошина стала призеркою у ваговій категорії до 37 кілограмів.

А у 2011 роді редакція розповідала, як писали диктант з української мови митці та нардепи. «Іспит складали» в День української писемності.

Чотири роки тому лучанам показали Польщу на «дотик світла». Фотовиставку з такою назвою презентував польський митець.

Народилися:

Цього дня з’явилися на світ український поет Богдан Лепкий, український хоровий диригент Нестор Городовенко, австрійська й американська кіноакторка Хеді Ламарр, український історик Олена Апанович, український гімнаст Віктор Чукарін, радянська композиторка Олександра Пахмутова, радянський шахіст Михайло Таль, американський музикант Том Фогерті, данський кінорежисер, сценарист, продюсер, оператор, актор Білле Аугуст («Прощавай, «Бафана», «Снігове почуття Смілли»), український кінорежисер Віктор Івченко, італійський футболіст Алессандро Дель П'єро, бразильський футбольний тренер Луїс Феліпе Сколарі, австралійська поп-співачка, композиторка, піаністка й кіноакторка Дельта Гудрем, український поет Олесь Степаненко.

Сталося:

1882 — В Єлисаветграді з п'єсою «Наталка Полтавка» дебютував український театр Марка Кропивницького.

1911 — Здійснено успішне випробування першого у світі ранцевого парашута Гліба Котельникова.

1911 — У Парижі запатентована неонова реклама.

1918 — Створено виконавчий орган ЗУНР (з 13 листопада 1918 — Державний Секретаріат).

1938 — У Хусті з метою військового вишколу учасників українського національного руху і для організації оборони Карпатської України утворена напіввійськова організація «Карпатська Січ».

1951 — США вперше провели підземне випробування атомної бомби.

1956 - Президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ «Про заборону колишнім очільникам й активним учасникам українського націоналістичного підпілля, які були засуджені й відбували покарання, повертатися в західні області УРСР».

1965 — У результаті найбільшої у світі аварії в системі електропостачання сім штатів США і провінція Онтаріо в Канаді на ніч занурилися в пітьму, що через 9 місяців призвело до вибуху народжуваності в цих місцях.

1966 — На художній виставці в Лондоні Йоко Оно вперше зустріла Джона Леннона.

1976 — Створено Українську Гельсінську Групу.

1989 — Почався демонтаж Берлінської стіни.

1991 — Генерал Джохар Дудаєв обраний першим президентом Ічкерії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Яяя Показати IP 9 Листопада 2014 04:56
коментар було видалено
відверто Показати IP 9 Листопада 2014 08:57
коментар було видалено
овен Показати IP 9 Листопада 2014 13:22
На фото - дама-скорпіон, що повністю відповідає цьому ядовитому павуку.
знаток Показати IP 9 Листопада 2014 19:13
А цікавр що Колісник їй подарував...машину раніше а тепер.............
знаток -2 Показати IP 10 Листопада 2014 07:53
Страшна людина. Бідний, напевно, там чоловік, якщо ще якимось чином тримається при ній.
знаток 1 до знаток -2 Показати IP 10 Листопада 2014 23:22
коментар було видалено
знаток 1 Показати IP 10 Листопада 2014 23:20
коментар було видалено
Вітаю Показати IP 11 Листопада 2014 16:57
Щиро вітаю, Оксану із святом. Знаю її і її сімю. Хороші люди. А всім знатокам та овнам, скажу: не той отрутою бризгає, хто за гороскопом скорпіон, а той, у кого замість душі отрута та помиї.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus