USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

9 серпня: події, факти, дні народження

9 Серпня 2020 00:00
День народження сьогодні відзначає інспектор відділу проєктної діяльності управління міжнародного співробітництва та проєктної діяльності Луцької міської ради Сергій Ужегов. Колеги та друзі вітають іменинника зі святом та зичать міцного здоров‘я, успіхів, натхнення та кар‘єрного росту. А ще - приємних сюрпризів долі, насолоди від життя, і щоб удача супроводжувала у всіх починаннях!

9 серпня день народження відзначають ексголова Володимир-Волинської райдержадміністрації Валентин Скуба, ді-джей з Луцька Сергій Пономарчук (White FLY) та луцька активістка Оксана Лойко.

Інформаційне агентство Волинські Новини зичать іменинникам достатку, міцного здоров’я та впевненості у завтрашньому дні. Нехай новий день приносить тільки хороші та приємні новини, а найпотаємніші мрії неодмінно збуваються!
Сергій Пономарчук
Сергій Пономарчук
Оксана Лойко
Оксана Лойко
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні святкують іменини Пантелеймон та Микола.

Наша хроніка:

Торік редакція розповідала, як золотий фонд будівельної галузі в Луцьку вітали з нагоди професійного свята.

Також цього дня 2019 Луцьк став центром креативних людей. Саме тут відбулося відкриття міжнародного фестивалю каліграфії «Простір літер».

Цього дня 2 роки тому на Волині стартували Європейські дні добросусідства, під час якого відбулося урочисте відкриття тимчасового пункту пропуску перетину кордону Адамчуки-Збереже.

У 2017 на проспекті Відродження в Луцьку загорівся автомобіль. Це трапилося близько 19:00 поблизу заправки WOG.

2016 року ми підготували спецпроєкт: Від США до Китаю: об’єднані «Бандерштатом».

У 2015 редакція розповідала, що радив Василь Шкляр письменникам-початківцям у Луцьку. Про це йшлося під час гутірки з письменником у рамках фестивалю українського духу «Бандерштат».

У 2013 році у цей день редакція інформувала, що волинянин першим у світі дістався південного полюса. Володимиру Ковалю у 1966 році вперше в історії військово-морського флоту довірили здійснити безпрецедентний перехід на підводному човні з Північного на Тихий океан навколо Південної Америки.

Окрім того, видання розповідало, що 37 країн інвестує в економіку Волині. Тоді зафіксували майже 762 тисячі доларів США прямих інвестицій – акціонерний капітал. А гривню назвали найкрасивішою валютою у світі. Швейцарські фінансисти дійшли такого висновку на засіданні комісії з естетики Міжнародного фінансового банку.

У 2012 році художниця створила портрети з касетної плівки. Американка Еріка Айріс Сіммонз у незвичайний спосіб використала застарілі магнітні плівки із записами легендарних виконавців.

9 серпня у 2010 році видання розповідало, що про сім чудес Волині відзняли фільм. У Луцьку відбулася презентація стрічки.

Народилися:

Цього дня народилися американський дантист-хірург, який уперше успішно застосував ефір як анестезуючий засіб, Вільям Мортон, український політик і управлінець, міський голова Києва у 1999-2006 роках Олександр Омельченко, український політичний і державний діяч, президент України в 1994-2004 роках Леонід Кучма, італійський політичний і державний діяч, лідер лівих рухів Романо Проді, американська кіноактриса Мелані Гриффіт («Ділова дівчина», «Підставне тіло»), американська кіноакторка Джилліан Андерсон («Цілком таємно»), український естрадний співак Олександр Пономарьов, французька кіноакторка Одрі Тоту («Амелі»), італійський футболіст,нападник клубів «Мілан» та «Ювентус» Філіппо Індзагі, шведська письменниця Туве Янссон.

Сталося:

1942 – на стадіоні «Зеніт» у Києві відбувся "матч смерті".

9 серпня 1942 року на поле виходив «Старт» (у документах значився як «команда хлібозаводу № 1») у такому складі: Микола Трусевич, Олексій Клименко, Іван Кузьменко, Михайло Свиридовський,Микола Коротких, Федір Тютчев, Михайло Путистін, Василь Сухарєв, Володимир Балакін,Михайло Мельник, Макар Гончаренко, Павло Комаров, Юрій Чернега, Петро Сотник. Восьмеро з них – динамівці, троє з київського Локомотива.

Значно пізніше, у 1943 році чотирьох з гравців було розстріляно у Сирецькому концтаборі: Кузьменка, Клименка, Коротких і Трусевича. Легендарними стали дві останні гри, коли довелося змагатися з німецькими футболістами із «Флакельфа» – команди військово-повітряних сил «Люфтваффе». Згідно з радянською пропагандою, це була елітна команда «Люфтваффе», що спеціально прилетіла на матч з Німеччини, щоб підняти дух фашистів своїми перемогами. До цього вона жодного разу не програвала на окупованих територіях. В дійсності це була фронтова аматорська команда, в якій виступали як льотчики, так і зенітники.

Першу гру 6 серпня «Флакельф» програв з рахунком 1:5. По гарячих слідах 9 серпня відбувся матч-реванш, який німці знову програли – 3:5 (а не 0:6, за радянською легендою). Оце і був матч, пізніше названий «матчем смерті».

За словами безпосереднього учасника матчу Макара Михайловича Гончаренка (інтерв’ю 1992 року), ніхто київським футболістам перед грою не погрожував. Після матчу вони вільно розійшлися по домівках. Через 9 днів після матчу більшість футболістів «Старту» заарештували за крадіжку хліба з хлібзаводу. Чотирьох із них розстріляли значно пізніше – через саботаж на хлібозаводі, де згадані футболісти працювали.

2005 року прокуратура міста Гамбурга закрила справу про «матч смерті», яку вела з 1974 року. Між виграшем українців і їхнім розстрілом зв’язку там не знайшли.

1945 – вибух атомної бомби в Наґасакі.

Під час Другої світової війни Наґасакі зазнало страшних руйнувань. 9 серпня 1945 року об 11:02 авіація США скинула на місто ядерну бомбу. Вибух стався в районі християнського кварталу Уракамі. Це було друге ядерне бомбардування в історії людства після Хіросіми. У результаті цієї трагедії загинуло 73 884 осіб, було поранено 74 909 і завдано збитків 120 820 мешканцям міста. Постраждало 18 409 будівель, серед яких 11 574 згоріли дощенту, 1 326 були повністю зруйновані а 5 509 зруйновані наполовину. Після війни для вшанування загиблих в місті було споруджено у 1955 році Парк Миру.

У лютому 1981 року Наґасакі відвідав Папа Римський Іван Павло ІІ. Він віддав шану витривалості місцевих християн, які зберегли віру в Христа незважаючи на століття гонінь, і закликав уряди країн світу брати приклад з цього міста – вчитися терпеливості і прощенню, а не вести війни і переслідувати інакодумців.

1 квітня 1997 року Наґасакі було зараховане до центральних міст Японії.

1992 – у Барселоні пройшло офіційне закриття Олімпійських ігор, на котрих об’єднана команда колишніх республік СРСР посіла перше місце, завоювавши 112 медалей.

Українські спортсмени виступали на барселонській олімпіаді в складі Об’єднаної команди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus