USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Без побачень з рідними: в'язень Кремля Сенцов зустрічає 41-річчя за ґратами

13 Липня 2017 10:01
41 рік сьогодні виповнюється українському режисеру, сценаристу та письменнику Олегу Сенцову. Нині він – політв'язень: у травні 2014 року його затримала ФСБ Російської Федерації. І за сфабрикованою справою Олега запроторили до колонії суворого режиму на 20 років, інформує ТСН.

Журналісти зустрілися з другом та сестрою Олега Сенцова, які розповіли, про що він пише у своїх листах та чому відмовляється від побачень із рідними в російській в'язниці.

Раніше Олег був успішним бізнесменом, а потім вирішив присвятити своє життя мистецтву – і почав знімати кіно. Однак творчі плани кримчанина змінила ситуація в країні. Він брав активну участь в Євромайдані, а потім режисер став учасником жахливого сценарію, написаного в застінках російського ФСБ. Сенцов народився 13 липня 1976 року в Сімферополі. Вчився в економічному університеті, потім відкрив комп'ютерний клуб. 2008 року вирішує присвятити своє життя кінематографу. Знімає перші дві навчальні короткометражки. А вже 2012 року його повнометражний фільм «Гамер» - про гравців у комп'ютерні ігри - дивляться на міжнародному кінофестивалі у Роттердамі.
Нардеп Мустафа Наєм: Меріл Стріп погодилася на фото без будь-яких застережень, додавши: "тільки знаєте що, давайте разом - хто ж повірить, що я сама придумала цю табличку".

Згодом на Одеському кінофестивалі Олег представляє ідею фільму «Носоріг» і вже починає роботу над ним. Яку доводиться призупинити через Євромайдан – Олег не міг бути осторонь подій, які відбувалися в Україні. Під час кримської кризи він часто відвідує рідний Сімферополь, де намагається організувати акції «За єдину країну». І постачає продукти українським військовим частинам, які були заблоковані окупантами.

Така активність Сенцова не подобається окупаційній владі Криму. Співробітники ФСБ 11 травня 2014 року затримують Олега за підозрою в тероризмі. Відтоді починається довга та виснажлива судова тяганина – боротьба за визволення Сенцова з-за ґрат.

Євген Черніков, друг Олега, каже, що російські правоохоронці розвили абсурдну ситуацію.

«В перших слідчих заходах взагалі було написано, що вони збиралися підривати залізницю в Ялті. Сімферополь - це кінцева гілка залізниці. У Ялті немає залізниці. Там навіть трамваїв нема», - розповів він.


«Як режисер Олег ... З ним дуже легко. Він вміє знаходити спільну мову з людиною. Він починає звучати з нею в унісон», - розповів Євген про роботу з ним.

Сенцову інкримінували підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. Він подавав апеляції, та марно. 25 серпня 2015 року російський суд виніс вирок.


У лютому 2016 року Сенцова етапували для відбування покарання у колонію суворого режиму в Якутію. Протягом усієї історії Олега за ґратами, за його визволення бореться двоюрідна сестра Наталя Каплан. Зараз, каже жінка, коли брат в якутській колонії, спілкування з ним зведено до мінімуму. Листи в обидва боки часто не доходять.

«Це один із способів тиску на політв'язнів. Олег не єдиний, хто з цим стикається. Цензура», - зазначила вона.

Особисто бачитися з братом Наталя не може. «Олег відмовився від побачень. Він сказав, що йому так легше триматися емоційно», - розповіла вона.

У своїх листах Сенцов на тюремні реалії не скаржиться – більше переймається за рідних. В Криму у нього залишилася мати і двоє дітей.

«Він своє життя називає «день бабака». Тобто коли у людини нічого не відбувається, писати йому і розповідати щось дуже важко», - каже сестра Сенцова.

На захист Олега виступили чимало митців зі світовим ім'ям – режисери Педро Альмадовар, Кшиштоф Зануссі, Анжей Вайда. У рамках акції Voice Project з вимогою звільнити Сенцова виступив актор Джонні Депп.


Ані численні публічні акції, ані звернення до російської влади, ані намагання адвокатів витягти режисера з в'язниці результатів поки що не принесли. Попереду на Олега та його рідних чекає ще розгляд справи у Європейському суді з прав людини. Особливих сподівань на цей розгляд близькі Сенцова не мають – просто тому що Росія рішення Європейського суду не виконує. Надії, кажуть, на справедливість російської Феміди вже просто не лишилося.

З днем народження привітав Олега сьогодні і президент України Петро Порошенко. Він відправив йому книжку радянського дисидента Андрія Сахарова.

Нагдаємо, у 2016 році українська влада домовилася про звільнення політичної ув’язненої Надії Савченко, яку обміняли на на двох російських ГРУшників. Натомість Олег Сенцов досі залишається за гратами.

Друзі і рідні привітали Сенцова, сподіваючись, що це востаннє вони його вітають не особисто, а за допомогою телебачення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 16 Липня 2017 07:34
сильна , вольова людина. Боже дай йому витримати всі муки та повернутися Додому.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus