USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Бурштинове «пекло» на Волині

30 Грудня 2014 08:50
Для місцевих зловмисників швидкого та протизаконного заробітку бурштин – чи не найбільша приваба. У Житомирській та Рівненській областях ця бурштиноіндустрія розвивається швидкими темпами. Не оминуло це й Волинь. Деякі зловмисники перекочували й на нашу територію та спільно із місцевими мешканцями започаткували собі такий вигідний бізнес. Про це інформують у прес-службі Самооборони Волині.

Як відомо, Волинь – на другому місці в Україні за природними ресурсами на одиницю населення, але водночас – на 19 місці за соціально-економічним розвитком. Поклади бурштину на теренах Волинської області свого часу знайшли, коли шукали алмази. Як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, на Волині планують втілити інвестиційний проект «Волиньбурштин». Оскільки, в області процвітає нелегальний видобуток сонячного каменю. Влада області планує цей бізнес прикрити, створивши натомість комунальне підприємство, яке розроблятиме родовища бурштину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ АМБЕР: КАМІНЬ, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ІДУТЬ НА ЗЛОЧИН

З квітня 2014 року Група швидкого реагування організації здійснює регулярні виїзди у Маневицький район (де найбільше «миють» бурштин), аби ловити зловмисників.

«Проблема бурштину в нас існує вже роками. Відверто кажучи, ще в 90-х були факти, що в нас той бурштин виявляли. В той час ніхто на нього не звертав уваги і на нього закривали очі. А от коли ми почали працювати по цьому питанню з виявлення осіб, які займаються цим, тоді виявилося, що в нас є проблема бурштину. І коли ми почали на цю проблему звертати увагу безпосередньо, то з'явилися невдоволені - ті, яким не подобається, що їм не дають можливості незаконно видобувати бурштин. Якщо розібратися, то у області цього року порушили 25 кримінальних проваджень за статтею 204 – незаконний видобуток бурштину. До цього в 2013 році було чотири кримінальні провадження. Я думаю, що є різниця», – повідомляє начальник УМВС у Волинській області Петро Шпига.



«З початку року зареєстровано 24 факти видобутку бурштину. Порушені Кримінальні провадження за частиною 2 статті 240. З цих 24-х проваджень п’ять закрили згідно з пунктом 2 статті 284 (відсутніть складу злочину). Два передалио до органів прокуратури, тому що там були затримані працівники правоохоронних органів. Один виявився працівником ДАІ. А нещодавно піймали свого колишнього працівника. Ще раніше він працював у ДАІ, а зараз працює майстром лісу», – каже начальник Маневицького райвідділу міліції Ігор Ісаков.

Ісаков підтверджує, що активісти Самооборони дуже допомагають міліціонерам і ця співпраця йде їм лише на користь. Проте бідкається, що лише одиниці спійманих доходять до суду.

Він підтверджує, що справу щодо одного з вищевказаних правоохоронців закрила прокуратура. «Я вже не знаю, як ще доводити. Є дирки, є знаряддя, є автомобілі», – каже Ісаков.

Згідно з його даними, по 6-ти кримінальних провадженнях ще триває досудове слідство. У тих провадженнях, які дійшли до суду, закладено штрафів на загальну суму 183 тисячі 600 гривень із конфіскацією спеціального обладнання (помп). Також було доставлено на штрафмайданчик 22 одиниці транспортних засобів, за допомогою яких зловмисники пересувалися і возили свою спецтехніку. З них 16 у законному порядку повернули власникам. Шість перебувають на території райвідділу.

Зараз, констатує головний міліціонер Маневиччини, на території району - спокій. Проте правоохоронці далі патрулюють територію.

«Треба людину зловити на місці злочину з помпою в землі, яка качає воду, миє і з бурштином в руках. Якщо без бурштина, то штраф - значно менший», – каже координатор Самооборони Майдану Волині Андрій Хведчак.

Ми поставлені в умови: повинні з міліцією зловити зловмисників на гарячому, щоб притягнути людей до відповідальності.

Тому групи активістів виїжджають на рейди. Група вирушає в розвідку уночі, і в разі виявлення порушників бере їх в оточення. Далі робота в руках міліції.

Дуже багато людей, особливо у вищих ешелонах влади зацікавлені у видобуванні бурштину. В Україні є лише одне підприємство «Бурштин України», яке має право видобувати бурштин на території нашої держави.

Тим не менше, колишній очільник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат Волинської обласної ради Богдан Колісник на позаминулій сесії ради подав аж шість проектів рішень із надання дозволу на геологорозвідку покладів бурштину. Проте активісти Відділу протидії корупції Самооборони Волині виявили, що три підприємства із шести зареєстровані минулого року ледь не в той самий день. А серед засновників цих трьох підприємств фігурують три одні й ті ж особи, які лише міняються місцями.

«Що таке геологорозвідка? Як воно виглядає насправді? Якщо нелегальний зловмисник виїжджає в ліс на свій страх і ризик, запускає помпу і миє бурштин, то в будь-який момент його може затримати міліція і він відповідно позбудеться свого майна, і штраф там - немаленький. В той же час геологорозвідка має діяти так: вони виїжджають на місце. В принципі, та сама апаратура, та сама установка. Миють шурф. Тільки вони після проведення розвідки мають дістати бурштин, який вони знайшли, описати (скільки, якої консистенції, розміри), легенько вкинути його назад в ямку (бо це геологорозвідка, а не видобуток) закидати земелькою і зарівняти. А як довести, якщо прийдеш і скажеш їм «тут три ями, а ви тут четверту миєте». Вони нам скажуть у відповідь: «Це не ми, це хтось там збоку прийшов. Я нічого не знаю». З такими шукачами боротися в принципі буде неможливо», – пояснює Андрій Хведчак.

Питання, що цікавить незаконні бізнес-інтереси різних груп людей, які хочуть на цьому нажитися, завше буде породжувати нездорові думки та заяви серед оточення. Більше того, серед затриманих груп зловмисників багато із них є місцевими жителями, які й самі можуть згодом звинувачувати самооборонівців, мовляв, вони собі хочуть забрати бізнес і покривати його. Тим не менше, активісти готові до таких провокацій та заяв, адже це боротьба інтересів: злочинців і правоохоронців, людей спраглих до легкого незаконного заробітку та ідейних. Так і виходить, що подібна мікровійна зводиться до боротьби добра і зла: бурштинового пекла чи бурштинового раю.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 30 Грудня 2014 09:34
Каміня нормально взяли на фото
Анонім Показати IP 30 Грудня 2014 09:38
Міліціонер отримує пенсію,миє бурштин,ще ліс краде. Це часом не Тр...?
дідо Показати IP 30 Грудня 2014 11:02
Невже ніхто не може зупинити Лапіна, який кришує нелегальний видобуток бурштину?
з Луцька Показати IP 30 Грудня 2014 11:46
Шпига офіційно допрацьовує на посаді останні дні. Перший міліціонер в історії незалежної України, який дав "добро" на легітимну діяльність валютчиків, заявивши представникам ЗМІ, що їх можна зловити і показати лише схопивши за рукав. Про цю "заяву" знає Аваков, але довго приймає рішення.
Таки правда до з Луцька Показати IP 30 Грудня 2014 14:08
В країні Гонтарєва і вся верхівка розпинаються про валютну кризу. За гривню ми можемо купити тепер лишень половину того, що могли купити ще рік тому.. І запамятайте - причини є макроекономічні і мікроекономічні. Якщо макроекономічні нам інколи навіть не видно, то мікроекономічні стоять біля Перлини (кремезні мужики з торбинками через шию). ЩОби ви собі розуміли - оті всі дорогі авто, що там постійно паркуються - це учасники тіньового валютного ринку, а не покупці квітів на ринку поруч. І це все за 200 метрів від Головного управління МВС у Волинській області. А ви, прості смертні далі облизуйте пороги банків за 50 баксів бо всі рівні, але є "рівніші".
мішка до Таки правда Показати IP 30 Грудня 2014 22:13
ти просто зазрісний люмпен, а ніякий не правдоруб. типова риса, всіх навколо звинувачувати у власних невдачах
аааа Показати IP 30 Грудня 2014 14:09
нехай начальника маневицького ДСБС Вороб'я візьмуть за *йця який їздить і збиває дань з бурштинщиків то цього ніхто не бачить не самооборона не керівнитство
ME Показати IP 30 Грудня 2014 15:24
Ну і сфоткали бідних роботяг, і шо з того. Треба наказувати тих, хто цей бізнес кришує і заробляє реальне бабло, нічого в казну не сплачуючи
Знов я до ME Показати IP 30 Грудня 2014 15:54
Бувший працівник даі -роботяга?
Знов я Показати IP 30 Грудня 2014 15:57
Бувший працівник юрій с.,разом з дмитро г.,іван л.,що раніше засуджені за ст 144 кк і ін. Коротше-за чорну трансплантологію. Це -роботяги?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus