USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Через нестачу коштів на Волині відключили систему оповіщення про надзвичайні ситуації

21 Червня 2018 19:38
ПАТ «Укртелеком» нещодавно вимкнув живлення територіальної системи оповіщення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій через відсутність фінансування. Для негайного вирішення проблеми скликали комісію облдержадміністрації.

Про це йшлося під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 21 червня.

Члени комісії шукали шляхи вирішення проблеми забезпечення функціонування територіальної автоматизованої системи оповіщення загрози виникнення надзвичайних ситуацій.

Як повідомив начальник управління з питань цивільного захисту ОДА Олександр Блащук, система встановлена в районах та містах області у відділеннях філії ПАТ «Укртелеком», а також у місцевих управліннях Нацполіції в області. Вузол зв’язку та оповіщення розташований у приміщенні управління з питань цивільного захисту ОДА. Утримання, реконструкція та підтримання готовності системи здійснюється місцевими органами виконавчої влади. Телекомунікаційні послуги надає «Укртелеком» на договірних засадах.

У зв’язку з відсутністю фінансування, договір з ПАТ «Укртелеком» не укладений і кошти в бюджеті на ці цілі не передбачені. Розроблена комплексна регіональна програма запобігання надзвичайним ситуаціям в області, в якій передбачене утримання та експлуатація територіальної системи оповіщення. На 2018 рік на це передбачено 572 тисячі гривень в програмі.

Філія ПАТ «Укртелеком» вимкнула систему оповіщення від енергоживлення, що унеможливило доведення інформації про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій. Тому комісії рекомендували ухвалити рішення для вирішення цієї проблеми. У зв’язку зі встановленим режимом підвищеної готовності територіальної системи філію ПАТ «Укртелеком» хочуть зобов’язати негайно відновити роботу системи. Департаменту фінансів ОДА пропонують розробити проект змін до обласного бюджету та передбачити кошти на фінансування експлуатаційно-технічного обслуговування цієї системи у рамках регіональної програми. Рішення комісії є обов’язковим до виконання на території області.

Директор Волинської філії ПАТ «Укртелеком» Ярослав Бондаренко зазначив, що впродовж двох років немає договору на обслуговування системи, й уже півтора року не отримують фінансування, тож правових підстав на обслуговування системи немає. Отже, виконуючи розпорядження київського керівництва, він вимкнув систему 20 червня. Попри переговори про укладення договору, договір досі не був укладений.

«Укртелеком», з його слів, немає фінансів, щоб обслуговувати систему і сплачувати за електроенергію.

Своєю чергою, керівник УДСНС в області Володимир Грушовінчук зауважив, що альтернативи цій системі у разі виникнення надзвичайних ситуацій немає. Заборгованість за її обслуговування становить приблизно 500 тисяч гривень й аналогічні проблеми існують в решті областей країни. Наразі ситуацію вирішили лише на Дніпропетровщині, де виділили кошти на пілотний проект і приватна фірма розробила систему оповіщення.

Голова облдержадміністрації Олександр Савченко зазначив, що керівник волинської філії «Укртелекому», можливо, став заручником ситуації, але матеріали можуть бути передані в прокуратуру та СБУ як свідчення про свідомий підрив боєздатності держави.

Директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк повідомив, що департамент готовий підготувати відповідні зміни до обласного бюджету, окрім цього, є можливість відшкодувати «Укртелекому» вартість електроенергії, такий варіант може бути вирішений протягом лічених днів.

Отже, члени комісії вирішили у зв’язку з режимом підвищеної готовності зобов’язати «Укртелеком» відновити роботу системи оповіщення, доручити департаменту фінансів передбачити кошти в обласному бюджеті, також планують виділити до 46 тисяч гривень на оплату електроенергії.

Голова ОДА наголосив, що якщо «Укртелеком» діятиме врозріз з законом, за необхідності, матеріали передадуть в правоохоронні органи для прийняття відповідних рішень, адже йдеться про виконання державного завдання.

Також лунала пропозиція зобов’язати управління з питань цивільного захисту укласти договір з філією ПАТ «Укртелеком». Цю пропозицію підтримував керівник філії.

«У мене пропозиція разом з правоохоронними органами розібратися в ситуації і в разі необхідності подати матеріали для прийняття відповідних рішень. Передасте своєму керівництву, що тут сидить такий генерал-полковник, якого просто так не примусиш щось підписати. Є закон, є зобов’язання. Є державне завдання і державна установа, яка зобов’язана це робити», – звернувся він до керівника філії ПАТ «Укртелеком».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
хохо Показати IP 21 Червня 2018 19:49
краще фанарі вуличні вдень не включайте тоді й зекономите
Докерувалися Показати IP 21 Червня 2018 20:11
Ось саме тому стратегичні підприємства, яким і є Укртелеком ніколи не можуть бути в приватній власності. Тепер вже пізно "пити Боржомі", бо "нирки вже давно відвалилися". З іншої сторони, так як в нас кожен день будь-де надзвичайниі події трапляються, то і система та не дуже чим допоможе - від того що ви щось взнаєте всеодно зреагувати не встигните.
1_2_3 Показати IP 21 Червня 2018 22:53
Бондаренку немає часу займатись організацією обслуговування системи оповіщення, він усю увагу приділяє коханці у приймальні. Хай би їхав у свій Київ. Понаїхали тут!
Богдан Сташинський до 1_2_3 Показати IP 21 Червня 2018 23:11
Ти бачиш - заздрять ... Зараз мона мати скількі бажаєшь коханок тільки б ... стояв і гроші були ...
Доктар Шацький 33 см Показати IP 21 Червня 2018 23:04
Я уяуляю де б зараз опинився керівник "ТЕЛЕКОМУ" наприклад у Білорусі - за годину у кандалах у СІЗО ...
Всезнайко Показати IP 21 Червня 2018 23:08
А як ми взнаємо, коли Путін нападе?
Віктор Показати IP 22 Червня 2018 07:32
Я б спочатку поцікавився чи взагалі ця система працбвала...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus