USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому не «все пропало» або 5 причин, чому волинянам варто проголосувати

25 Жовтня 2015 10:57
Сьогодні лучани обирають міського голову Луцька та новий склад міської і обласної ради. Для декого вибори – це вже не нова справа. Для тих, кому нещодавно виповнилося 18 років – це навіть трепетний крок, - пишуть «Хроніки Любарта».

5 ПРИЧИН, ЧОМУ ВАРТО ПРОГОЛОСУВАТИ

Чимало українців розчаровані тим, як повільно та часто недолуго відбуваються в країні реформи. Мовляв, навіщо марнувати час на вибори, якщо вибір все одно зроблять за нас. А ось і ні! Власне, не проголосувавши, ми робимо вибір на користь тих сил, які і розраховують на бездіяльність українців. Вибір, кажуть, є завжди і він починається з того моменту, коли ви перетнете поріг виборчої дільниці і відчуєте власну відповідальність.

«Ти сам собі країна» (Кузьма Скрябін)

«Все пропало, всюди – зрада», – цими словами нас, українців, щодня гіпнотизують песимісти і політики, які не хочуть, аби ми вірили у краще, а головне – діяли. Зміни починаються із кожного громадянина, його щоденних вчинків. Вони починаються і у той момент, коли у неділю, 25 жовтня, ви відвідаєте вашу виборчу дільницю і віддасте свій голос достойним на ваш погляд кандидатам.

Нехай звички викидати сміття в урну, турбуватися про навколишнє середовище, виконувати свої громадянські обов’язки стануть також ж повсякденною процедурою, як ранкове очищення зубів. Тоді, коли кожен подивиться на себе на буде відчувати власну відповідальність – і почнуться зміни.

«Огидна річ – наша терплячість. Наша звичка відмовляти собі у всьому. Так все може відмовитися від нас» (Ліна Костенко)

Ми часто чуємо гасло – «Дайте владу молодим, незаангажованим, геть совок»! А ви готові цей совок викинути і з власної голови, і з владних кабінетів? Приходьте на вибори і вирішуйте.

Єдиний спосіб виконати таке прохання – це допустити до влади нове покоління політиків. Дратує стан справ, який є? Обирайте ім’я тих, які не встигли себе заплямувати пустими обіцянками, мають стратегічне мислення та бачення розвитку громади. Навіщо ж наступати на одні і ті самі граблі та чекати від зрадників вірності, а він пустопорожніх обіцянок – дій? Українці – народ терплячий, втім часом варто, аби таки терпець урвався.

«Мало хто розуміє специфіку політичної боротьби, громадяни згадують про політиків лише на певній стадії непрухи й злоби, мовляв, головне — потрапити до прохідної частини списку, а там що хочеш роби, можеш прямо в сесійній залі курити свої гриби»(Сергій Жадан)

Влада – це інструмент. А згідно з Конституцією України – уся повнота влади в Україні належить народу. Досить знущатися і над народом, і над Конституцією. Якщо повнота влади в руках у нас, українців, то ми просто зобов’язані використати всі законні способи її чинити. На жаль, як показує історія і щоденні рахунки, держава згадує про своїх громадян лише перед виборами. А що далі? Далі – забуття до наступного волевиявлення. Втім варто пам’ятати, за кого ми голосували, чим це обернулося і як не повторити історію. Прийти на вибори – це шанс не повторити історію.

Відповідальність повинна бути не лише у тих, хто має важелі впливу, а й у тих, хто такі повноваження дав.

«Та се Лис! Простісінький фарбований Лис! Ще й паскудною олійною фарбою фарбований! Тьфу! А ми собі думали, що він не знати хто такий! Ах ти, брехуне! Ах ти, ошуканче!» (Іван Франко)

Йти на вибори варто для того, щоб не бути ошуканим «фарбованими лисами», які просто змінюють політичні барви, прапори, а по суті залишаються тими ж пустословами, які турбуються про власний добробут. Вони із тої когорти, які просто хочуть бути біля влади, які вміють лише займатися політиканством. Гарними словами в вуха задурюють голови, а потім сміються.

Закликають до миру, але не зупиняють війну, дякують бійцям, втім – посмертно, говорять про наповнення бюджету, однак вигадують нові способи його зубожіння.

Не лінуйтесь пошукати інформацію про кандидатів, побачити що вони зробили, а головне які ідеї вони мають, що пропонують.

Вам жити у місті, тут ваш дім і ви вправі знати, яке майбутнє його очікує.

«Та нам з тобою своє робити, Відкрити очі і далі йти! І зуби сильно стиснувши, маму ніжно любити Хто ж тоді, як не ми, брати?!» (Славко Вакарчук)

Не варто на когось сподіватися і просити допомоги. У Європи свої клопоти, у США свої проблеми. Здається часом, що навіть у Києва свій окремий світ. Втім, прийдешні вибори – місцеві. Вони вирішать долю конкретного міста, вулиці, будинку, так чи інакше вплинуть на кожного громадянина. І лише від нас залежить яким буде цей вплив.

5 АКТУАЛЬНИХ ВІДПОВІДЕЙ ДЛЯ ВИБОРЦІВ

Як відбуватиметься процес голосування та як не заплутатися у бюлетенях, - йтиметься далі.

Кого ми обиратимемо 25 жовтня?

Мешканці міста, які зареєстровані у Луцьку, 25 жовтня, у неділю, обиратимуть нового міського голову, депутатів міської та обласної рад. Таким чином за результатами голосування ми матимемо нового мера Луцька, а також 42-ох депутатів, які балотуються від політичної сили. Мажоритарний спосіб обрання – відсутній.

Волинська ж обласна рада налічуватиме 64 депутата. Найбільше представництводепутатів в раді матиме місто Луцьк – 12 мандатів.

Як виглядатиме бюлетень?

Лучани отримають три бюлетені. Один – для вибору міського голови, ще два – для обрання депутатів Волинської обласної та Луцької міської рад.

На бюлетені спершу великими літерами вказується повна назва місцевої організації політична партії. Після неї в дужках читаємо ім’я лідера списку (перший номер виборчого списку) до відповідної місцевої ради, якого буде обрано автоматично в разі подолання партією виборчого бар’єру в 5%;

Великими літерами наприкінці вказується ім’я кандидата від відповідної партії у вашому виборчому окрузі.

Ставлячи хрестик або галочку (чи будь-яку іншу позначку) у квадратику бюлетеня, виборець одночасно голосує за партію, лідера списку та відповідного кандидата у депутати в окремому виборчому окрузі.

Ознайомитися зі списками партій і їх кандидатами можна буде на інформаційних стендах у виборчих дільницях. Однак, таке поняття як програма кандидата законодавець не передбачив. Тому варто ознайомитися з діяльністю претендентів завчасно.

Як працюватимуть виборчі дільниці?

Виборці зможуть проголосувати, починаючи з 8:00 до 20:00 без перерви. Де відбудеться голосування, ви зможе дізнатися зі свого персонального запрошення, яке вам вже мали би вручити. Якщо такого не сталося, то зверніться до Державного реєстру виборців.

Виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. За 5 хвилин до 20:00 голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування та зачинення виборчої дільниці. Виборці, які станом на 20:00 прийшли до дільниці для голосування, мають право проголосувати.

Як рахуватимуть голоси?

Вибори депутатів проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі. Цей округ поділений на територіальні виборчі округи. Кожна партія у своєму списку має закріплених кандидатів за такими округами.

Аби пройти у раду, партії мають набрати не менше 5% голосів. Втім, окрім виборчої квоти, законодавець встановив ще одну: партії повинні набрати ще й мінімальну кількість голосів, потрібних на 1 мандат. Її вирахують за результатами виборів, поділивши усі голоси на кількість депутатів у раді. Таким чином ваша улюблена партія може набрати 5%, але не проходитиме, бо відсутні голоси за 1 мандат. А може й бути така ситуація, коли кандидат голоси набрав, а от партія – поза п’ятивідсотковим бар’єром.

Єдиним гарантовано «прохідним» кандидатом у партії, що подолала п’ятивідсотковий бар’єр, є та особа, яка йде першою у списку партії. Команду їй складуть ті представники партії, які набрали найбільше відсотків голосів на своїх округах.

Проте для Луцька подолання партією п’ятивідсоткового бар’єру означатиме отримання щонайменше двох депутатських мандатів. Якщо ж голосів, відданих за партії, що його не подолали, буде багато, – то й на всі три мандати.

Що стосується вибору міського голови, то лучани мають віддати за одного з кандидатів 50%+1 своїх голосів. Якщо ж цього не станеться, то на місто очікує другий тур виборів, в якому змагатимуться два кандидати, які набрали найбільше голосів.

Якщо мене немає у списку?

Пам’ятайте, що у день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться. Якщо ви виявили неточності щодо себе або інших осіб чи не побачили себе у списку виборців, не зволікайте із зверненням до відділу ведення Державного реєстру виборців.

Пам’ятайте, що якщо зміна місця голосування залежить від вашого стану здоров’я, ви маєте такі крайні терміни подачі звернень:

- до дільничної виборчої комісії із заявою про забезпечення голосування за місцем перебування виборця разом з довідкою медичної установи про стан здоров’я виборця – не пізніше 20-ї години 23 жовтня.

- до дільничної виборчої комісії із заявою про забезпечення голосування на своїй виборчій дільниці виборцю, у запрошенні якого є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно – не пізніше 12-ї години 24 жовтня.

Для перевірки своїх персональних даних потрібно звертатися у відділ ведення Державного реєстру виборців, який знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Богдана Хмельницького, 19, кабінети 109, 103

Довідки за телефонами : 777917, 777952, 777953.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Волинь Показати IP 25 Жовтня 2015 11:22
Потрібно міняти систему, а в нас тусують одні і ті ж морди. Дивишся на бігборди і бачиш тільки морди. Там немає людей, немає особистостей. На превеликий жаль . Слава Україні !!!
Анатоль_ Показати IP 25 Жовтня 2015 11:40
Голосуй не голосуй-усе залишиться як завжди, жити нам буде ще гірше
Лучанка Показати IP 25 Жовтня 2015 14:12
Стаття правильна .Потрібно йти голосувати.Інакше і буде "все пропало".
Анонім Показати IP 25 Жовтня 2015 14:40
Не варто ! І не треба тут говорити за якийсь громадянський обов"язок. Нехай держава спочатку почне дотримуватись законності як в цілому так і для кожного із своїх громадян. А у теперішнє беззаконня про громадянський обов"язок говорити рано.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus