USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чому шахтарі штурмували Верховну Раду

19 Червня 2018 21:52
Шахтарі, ветерани війни в Афганістані та ліквідатори аварії на ЧАЕС сьогодні провели акцію протесту біля стін Верховної Ради. Вимоги у них були різні, але загальний посил полягав у невдоволенні діями уряду і парламенту, повідомляє Радіо Свобода.

Гірники, зокрема, вимагали нове обладнання для шахт і виплату боргів із зарплати. Близько 11 години ранку протестувальники навіть спробували штурмувати будівлю Верховної Ради, але були відтіснені кордоном бійців Національної гвардії. Поспілкуватися з людьми і заспокоїти їх вийшла віце-спікер Ірина Геращенко. Вимоги гірників так і не поставили на голосування.

Біля стін парламенту зібралося близько тисячі гірників, які приїхали з вугільних об'єднань Донбасу і Львівсько-Волинського басейну. Як розповідали профспілкові лідери, бажаючих поїхати було в кілька разів більше.

Гірник з Мирнограду (Донецька область), ГРОЗ шахти «Центральна» Юрій Рубанов воював в АТО, від смерті його врятував бронежилет, куплений на гроші профспілки. Він розповідає, що кожен гірник вже думає як міністр. Люди хочуть не просто отримати борги по зарплаті, а щоб його шахта працювала, розвивалася галузь. Якщо закриється шахта - загине місто.

«Вугілля ми добувати можемо, є плати, є люди. Так дайте копійку, щоб купити обладнання, зробити механізовані лави, а то ми скотилися до початку 20-го століття і видобуваємо вугілля відбійними молотками », - розповідає Юрій Рубанов.
Зарплату не платять вже з квітня, розповідає комбайнер вищого розряду шахти «42-я Курахівська» Віктор Тичинін. Він показує свою «табульку» (звірку зарплати - ред.). У нього за травень 18 «упряжок» (змін під землею - ред.). За важку шахтарську працю на руки він повинен отримати 10 тисяч гривень, але і цих грошей його родина не бачить.

«За квітень і травень люди не отримали зарплату. У магазинах вже не дають в борг. Батьки-пенсіонери утримують своїх дітей, які працюють в шахті - нечувано. Мені немає за що годувати дітей, будемо стояти до кінця », - розповідає Віктор Тичинін.
Гірники стукали касками та вимагали у народних депутатів профінансувати вугільну галузь на друге півріччя (прийняти законопроект № 8362). Для цього необхідно виділити 2,8 мільярда гривень. На наступний рік гірники вимагають 7,2 мільярда на оснащення шахт, щоб самим заробляти гроші і «зістрибнути», як вони кажуть, з дотаційної голки.

Приватизовані шахти «Червоноармійська Західна» і «Павлоградвугілля» показують, що вугільна промисловість може бути дуже прибутковою, розповідає голова НПГУ шахти «1-3-я Новогродівська »об'єднання «Селідоввугілля» Сергій Павлов.

«У «Селідоввугілля» Олександром Януковичем взяті в оренду на 50 років найжирніші запаси. Якщо зараз шахти приватизують за рубль,то завтра після повного розорення галузі їх можна буде приватизувати за копійку. Уже приватизовано об'єднання «Центренерго», Вуглегірська (Київська область), Зміївська (Київська область) і Трипільська ТЕС. Це 14% генерації в Україні. Під ці електростанції хочуть розорити, а потім приватизувати державні шахти », - стверджує Сергій Павлов.
Ветерани-«афганці» і чорнобильці вимагали відновити фінансування соціальних програм, яке їм пообіцяв ще в травні міністр соціальної політики Олександр Рева: повернути закриті санаторії, виплачувати пільги незалежно від місця проживання і поліпшити житлові умови.
Близько 11.00, коли після двох годин ніхто з чиновників або депутатів так і не вийшов до мітингувальників, вони спробували прорватися в приміщення Верховної Ради. Їм майже вдалося прорвати кордон бійців Національної гвардії. Правоохоронці застосували газ, що розлютило протестувальників ще більше. В кордони полетіли пляшки, постраждало кілька нацгвардійців. Двох мітингувальників затримали і відвезли до Печерського райвідділу поліції. Організатори акції протесту закликали до порядку, що подіяло.
Ще через 30 хвилин до мітингувальників вийшла віце-спікер Ірина Геращенко, вона провела кілька представників від усіх груп до Верховної Ради для обговорення вимог. Проте 19 червня Верховна Рада не розглядала законопроекти, надані шахтарями та іншими мітингувальниками.

Віце-спікер Ірина Геращенко на своїй сторінці в соцмережі пообіцяла, що вже на цьому тижні пройдуть засідання профільних комітетів, на які запросять профільних міністрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Пісиміст Показати IP 19 Червня 2018 22:10
Платим за вугілля по нотердаму з плюсом і маєм ще шахти з бюджету робити???
Як Показати IP 20 Червня 2018 07:49
Як то воно є депутати присягали українському народу, а нині навіть не вийшли до того народу, щоб вислухати проблеми з яким він до них прийшов. Хто ж управляє Україною і хто та чому робить все, щоб знищити все що жевріє в Україні?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus