USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Чи потрібно луцьким школярам вивчати російську мову

7 Вересня 2016 21:34
Деякі лучани не хочуть, аби їх діти вивчали російську мову.

«Коли Росія вбиває українських синів і дочок, ми не маємо права підтримувати паразитування мови окупанта в Україні», - обурюються вони.

Втім, в управлінні освіти та школах невдоволення містян не розділяють. Кажуть, треба завершити курс, передбачений програмою.

Про це йдеться в матеріалі Волинь24.

НЕ ХОЧУТЬ, ЩОБ ДІТИ ВЧИЛИ МОВУ АГРЕСОРА

«Два роки минуло після Революції Гідності, тисячі наших воїнів загинули на сході від рук російських військових і терористів, а в Україні досі дітей вчать російській мові. Нонсенс! Уявіть, якби під час Другої світової в Радянському Союзі навчали дітей німецької. Я категорично проти вивчення російської, але на жаль, у школі це обов’язково», - розповідає мама школярки, яка навчається у Луцькій гімназії №21 імені Михайла Кравчука.

Водночас Галина Панас, донька якої навчається у 10 класі цієї ж школи, радіє, що вивчення російської уже позаду. Втім, жінка шкодує, що кілька років у гімназії витратили на вивчення непотрібної мови, мовляв краще б вчили польську.

«На жаль, в 21-ій школі переоцінюють вагомість російської мови, особливо зараз. Моя дитина вивчала російську з п’ятого по дев’ятий клас і я неодноразово просила замінити її польською, але ніхто не взяв цього до уваги, в тому числі й батьки інших дітей», - пригадує лучанка.

«Нам треба вчити мови цивілізованих країн, а не сидіти в минулому, в Радянському союзі. Зараз російської мови занадто багато в Україні і не варто її ще більше насаджувати дітям. Сумніваюсь, що батьки відправлять дітей вчитися до дикої Росії, як мінімум, оберуть польські вузи, якщо не українські. Коли Росія вбиває українських синів і дочок, ми не маємо права підтримувати паразитування мови окупанта в Україні», - наголошує мама школярки.

Чи не найбільше батьків обурює той факт, що хоч російська мова вивчається факультативно, відмітка «зараховано» залишається в атестаті, тому відвідування занять з цього предмету все ж обов’язкове.

ПРОБЛЕМА ШТУЧНА, - ОСВІТЯНИ

Заступник директора з навчально-виховної роботи Луцької гімназії №21 імені Михайла Кравчука Оксана Коваль запевняє, що усі суперечки щодо вивчення російської мови проходять виключно у соціальних мережах, адже до адміністрації закладу з проханням припинити викладання цієї мови ніхто офіційно не звертався. Це питання не розглядалось і на засіданні Ради гімназії, яке нещодавно відбулось.

Відповідно до навчального плану наразі у гімназії російську мову вивчають з сьомого по дев’ятий клас. Втім, освітянка каже, що після Революції Гідності та початку війни на сході поступово кількість годин викладання російської зменшують. Коли ж нинішні семикласники закінчать дев’ятий клас, її взагалі припинять викладати, натомість дітей навчатимуть польської. Наразі ж це зробити неможливо, бо вивчення російської передбачено навчальними планами.

«Це питання взагалі штучно підняте, адже на сході дуже багато російськомовних людей більш віддані Україні, ніж деякі україномовні тут. До того ж ми поступово виводимо вивчення російської, але зробити це в один момент не можна – діти мусять закінчити програму», - наголошує заступник директора.

З її слів, хоч вивчення російської і є обов’язковим, та за цей факультатив оцінок не ставлять, тому успішність ні на що не впливає.

Оксана Коваль додає, що вчителі, які зараз викладають російську у 21-ій гімназії, досягли пенсійного віку, тож з припиненням вивчення цієї мови у закладі вони вийдуть на заслужений відпочинок.

ВІДМОВИТИСЯ ПРОСТО, - ЧИНОВНИКИ

Водночас начальник міського управління освіти Олег Гребенюк запевняє, що російська у луцьких школах – виключно факультативний курс, тож, якщо батьки не хочуть, аби їх діти вивчали цю мову, вони можуть написати відповідну заяву на ім’я директора навчального закладу. Це, зі слів чиновника, дозволить учням не відвідувати заняття з російської навіть, якщо заяву написали лише декілька батьків, а не весь клас.

«Дитина самостійно цього не може вибирати, бо неповнолітня, але батьки цей вибір зробити можуть», - наголошує Олег Гребенюк.

«Цей курс обов’язковий, поки батьки не напишуть заяви з відмовою, але поки ніхто цього не зробив», - додає посадовець.

Наразі очільник міського управління освіти не може сказати, які школи все ще вивчають російську, адже це «варіативна частина», яку визначає педагогічна рада кожного закладу самостійно, залежно від потреб навчального процесу і бажання батьків.

З його слів, окрім англійської та російської у луцьких школах вивчають ще німецьку, французьку, польську, іспанську і навіть китайську.

В ШКОЛІ №5 ПРОБЛЕМИ НЕ ЗНАЮТЬ

Директор луцької ЗОШ №5 Валерій Півницький радіє, що до них ще не дістались протести проти вивчення російської та політики, які спекулюють на цьому. До слова, 5-та школа - єдина у Луцьку, яка має класи, де все ще навчають російською мовою.

Так, у 10-ому класі залишилось лише шість російськомовних учнів, однак вони не хочуть приєднуватись до паралельного класу, навчання у якому відбувається українською.

При цьому у перший клас цьогоріч пішло аж 18 дітей, які розмовляють російською. Загалом, зі слів директора школи, на кожній паралелі є по одному російському класу, в яких навчаються близько 200 дітей.

«Є різні погляди в російськомовних батьків на ситуацію в країні, але поки все нормально – на щастя, політики в це не втручаються», - зізнається освітянин.

З його слів, якщо у звичайних школах проблеми з тим, що російську не хочуть вчити, то у спеціалізованій свої турботи – майже не залишилось вчителів, які можуть викладати російською, наприклад математику чи біологію.

«Поки у нас ще є такі вчителі, але багато з них вже пенсійного віку, а молоді не володіють російською на достатньому рівні. Не знаю, як далі буде», - резюмує Валерій Півницький.

Віталія САХНІК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 47
? Показати IP 7 Вересня 2016 21:44
Питання про Мову недоречне:хто куди на заробітки їздить,той ту мову і вчить...
Знаючий до ? Показати IP 8 Вересня 2016 07:08
Директор 21 школи головний сепаратист і хапуга в області, у нас в першому класі половина не з нашого району а сусідам які відносяться до району школи відмовили
МАМА до Знаючий Показати IP 8 Вересня 2016 22:51
Всіх хто відноситься до 21 школи беруть без проблем......потрібно вчасно подавати документи, а не в останніх числах серпня Знаючий заткнись.... і живи по певних правилах, не подав документи вчасно шукай іншу школу
пф Показати IP 7 Вересня 2016 21:52
от справді, краще польську вивчати, користі більше. а російська не варта того аби її вчити граматично.
Bitter до пф Показати IP 8 Вересня 2016 11:39
А ще дітям у початкових класах не обов`язково табличку множення напам`ять знати, і вміти рахувати можна лише до п`яти - цьогорічні нововведеня Міністерства освіти. Досить, щоб полуницю у Польші збирати
Читач Показати IP 7 Вересня 2016 22:06
І російську треба вчити, і польську.
Лучанин до Читач Показати IP 8 Вересня 2016 08:57
Ніякої польської і тим більше ніякої російської. Українська і англійська.
Хлоп Показати IP 7 Вересня 2016 22:15
Щоб скакати, цілком вистачить і української, але щоб високо скакати, щоб тебе побачили в цивілізованій країні, потрібна ще і англійська. В Росії скакати небезпечно для життя, то навіщо вона???
Інна Показати IP 7 Вересня 2016 22:17
Мову вчать незалежно від політичних ситуацій а для того щоб розвиватися
123 Показати IP 7 Вересня 2016 22:45
Да конечно, зачем изучать язык Пушкина, Некрасова, Толстого, Грибоедова и Достоевского.... Такие заявления могут делать недалекие люди... А Путин, так он не вечен....
Ооо до 123 Показати IP 7 Вересня 2016 23:24
Україна достатньо багата своїми поетами і письменниками, які мають безліч геніальних творів літератури, нічим не гірших, ніж у Пушкіна чи Достоєвського. По Вашій логіці, якщо, наприклад, вивчати творчість Шарля Бодлера, то обов'язково треба знати і французьку мову. Хто хоче вивчати і знати про російських письменників і поетів, то це його вибір і зовсім не обов'язково нав'язувати це всім дітям. На уроках зарубіжної літератури діти не говорять, скажімо, 3 уроки італійською, 2 уроки японською, коли вивчається творчість якогось діяча літератури....
Virji до Ооо Показати IP 7 Вересня 2016 23:39
Порівняння неадекватне. При всій повазі до великих українських діячів літератури ,порівнювати їх з Достоєвсським і Пушкіним безграмотно і говорить ,що людина далека від літератури. В Європі ви зустрінете майже в кожній квартирі середнього І вищого рівня життя Достоєвського, Толстого,Єсеніна. Навіть Маяковський зустрічається.
Ооо до Virji Показати IP 7 Вересня 2016 23:53
Ніхто не говорить, що не треба знати про російських митців. А говориться про те, що не варто виділяти російську мову як окремий предмет. А хто схоче її вивчити, то це не складає великої проблеми. В наш час вона всюди.
Ось до Ооо Показати IP 8 Вересня 2016 09:25
за 40 років ніколи нею не користувався крім матюків
Ооо до Ось Показати IP 8 Вересня 2016 10:45
Як так?))) І жодного разу не використали мову Пушкіна, Толстого, Достоєвського ?)))))) Тут пишуть, що такі люди недалекі, типу я і Ви)))))))
Віктор до Virji Показати IP 9 Вересня 2016 07:14
маю дві вищі освіти ніколи не читав антикварної російської класики, не розумію для чого я її маю читати?
Хлоп до Ооо Показати IP 7 Вересня 2016 23:50
Взагалі-то є достатньо багаті українські телебачення та інтернет, що там треба ще вивчати...
Денис Показати IP 7 Вересня 2016 23:27
Светлана Ильинична и Оксана Ивановна, Вы - лучшее. Благодаря Вам я поступил без проблем. 5 школа - лучшая!!!
Sieger до Денис Показати IP 8 Вересня 2016 00:11
Согласен, Деня, наш "пятак" лучший! Низкий поклон Виктории Григорьевне, Светлане Николаевне, Елене Владимировне и Анне Евгеньевне за их действительно углублённое преподавание английского с 1-го класса по 4 урока в неделю. Благодаря такому изучению английского в ВУЗе я его просто не посещал, приходил на экзамены и сдавал слёту. И по работе за границей использую исключительно знания английского, полученные за 10 лет учёбы в 5-й школе, и хватает с головой. А дети в других школах пусть учат польский вместо русского. Будущей рабсиле польских панов надо знать язык своих хозяев. ;)
123 до Sieger Показати IP 8 Вересня 2016 08:25
Будущей рабсиле польских панов надо знать язык своих хозяев. ;) А в рассєю їдуть і їздили не на пана працювати? Невже там всі свій бізнес мають..... Моя дитина російської не вчить, але вільно нею володіє.... і нічого все добре. Польську мову вчить і англійську теж і нічого знає достатньо для свого віку і класу. Якщо хтось хоче вчити російську то нехай будуть в школі факультативи, проблем немає. Але заставляти і ставити в атестат оцінку це вже лишнє (принаймі для цієї мови).
Virji Показати IP 7 Вересня 2016 23:28
Для свідомих - російську літературу цінують на дуже високому рівні за кордоном. А радянського буревісника революції Горького за його роман " Мати" дуже поважають навіть в далекій Іспанії . Кожна мова, література це відкриття нового світу. Для того щоб когось судити треба краще вивчити його і можливо тоді прийде порозуміння.
Анонім Показати IP 7 Вересня 2016 23:47
Не ототожнюйте російську мову з мовою агресора. Значна частина України російськомовна- і їхня патріотична позиція не залежить від того , якою мовою вони говорять. Чим більше знаєш мов , тим біільше ти людина. І польську теж треба знати, але обділяти своїх же дітей- це вже занадто....
свідомий Показати IP 8 Вересня 2016 00:53
Як на мене то дітей цих батьків я б відразу вчив "трускавки" збирати і яблуні корчувати а щодо Другої Світової і німецької мови то порівняння недолуге бо лише досконало вивчивши ворога можна його перемогти без розвідників не було б перемоги без знання німецької не було б Кузнєцова і багатьох інших легендарних роздників . Тому тут я думаю питання стоїть чи хочуть ті діти взагалі щось вчити крім комп'ютерних ігр а причин щоб не вчити на кожен предмет можна навидумувати безліч
віра Показати IP 8 Вересня 2016 06:57
Ось бачите, російськомовні випускники 5 школи, в Луцьку вам дали достойну освіту, а громадянами своєі держави , патріотами чомусь 5 школа вас не зробила...... Наводить на роздуми...... А мови треба вивчати і російську в тому числі, не про мови йдеться......
директор до віра Показати IP 8 Вересня 2016 09:29
5 школа для розумово відсталих дітей російських колоністів. Кадри 5 колони окупанта
віра Показати IP 8 Вересня 2016 07:26
Освіту 5 школа своім випускникам дала добру , а от патріотизму не навчила /пишуть підкреслено російською!/ Мови треба вивчати, не тільки російську чи польську. Але в мене велике питання до керівників освіти: які, перепрошую російськомовні класи???!!! В Луцьку?!!! Вибачайте, шановні, ГАНЬБА.....................
??? до віра Показати IP 8 Вересня 2016 09:22
Ви в своєму розумі?Було 4(!!!) російськомовні школи, а Ви хочете ліквідувати навіть класи? Ну так, це ж демократія і свобода вибору...Я забула...Вибачайте...
бля до ??? Показати IP 8 Вересня 2016 09:24
це колоніальна мова окупанта і тюремщика, мова матів....
віра до ??? Показати IP 8 Вересня 2016 10:19
А чому нема англомовних чи польськомовних класів?! Чому російській мові така перевага? В нашій краіні двомовності нема!
Патріот Показати IP 8 Вересня 2016 09:01
Дуже багато тролів на цьому сайті, зверніть увагу!!!!!!!!!
Волинянин до Патріот Показати IP 8 Вересня 2016 09:22
У тролів істерика відробляють пайку баланди у Кремля. Паляться.... смаркачі. Це не стара школа КГБ щоб усіх по ночах розстрілювати. Видно ми правильною дорогою ідему москалики ХІ ХІ ХІ ))))) УРА!!!!!! Вони думають що це околиця іхнього руСССкого міра
Анонім до Волинянин Показати IP 8 Вересня 2016 10:20
Молодець!!!!!
Анонім до Волинянин Показати IP 8 Вересня 2016 10:20
Молодець!!!!!
Анонім до Волинянин Показати IP 8 Вересня 2016 10:20
Молодець!!!!!
123 до Патріот Показати IP 8 Вересня 2016 09:27
Це не тролі, прошу звернуть увагу, а інша думка. Чи вона в демократичному суспільстві якоюсь має бути, на Ваш погляд, інакшою? Якою, наприклад? Чи ми маємо ходити по смужечці, чітко прокресленій правлячим режимом? А такі "патріоти" як Ви будуть писати доноси на тих, хто зробив заступ за межу ...Сумно, якщо не визначити чіткіше - ТРАГІЧНО, панове українці...Не в такій державі хотілося б жити... Я якось демократію і свободу слова уявляю зовсім не такими.
Українець Показати IP 8 Вересня 2016 09:16
Колоніальний язик треба вчити бурятам, удмурам, якутам, татарам, хохлам ....... вони будуть тоді освідченими СОВКАМИ коли будуть читати ефіопа Пушкіна в оргіналі А ми ми українці будемо вчити АНГЛІЙСЬКУ щоб не бути тупими совками і не лайкати як ідіоти по сайтах. Хватить, ми не будемо такими хохлами як наші батьки і діди і будемо Шекспіра читати в оргіналі і Windows у нас буде в оргіналі а не Чубарашка с***а. Слава Україні!!!!
123 до Українець Показати IP 8 Вересня 2016 09:59
Sorry, але Шекспіра в оригіналі не всі англійці можуть читати, для цього потрібно знати ще й давньоанглійську мову...
Анонім до Українець Показати IP 8 Вересня 2016 10:21
Герояи Слава!!!!
32323 Показати IP 8 Вересня 2016 09:26
а скільки людей ходить в російську церкву??? це тут ні до чого? в церкву знач. можна??? при чому, саме ті, хто ходить в російську церкву протестують проти вивчення російської мови...
Лучанка Показати IP 8 Вересня 2016 09:40
Мені хотілося задати запитання одненьке..Так, ми живемо по сусідству з Польщею, непогано б дітям вивчати польську мову. Але чому ж потрібно забороняти вивчення мов інших сусідів? Німецьку навіщо вчити? Цією ж мовою розмовляв Гітлер! Давайте грузинську заборонимо на території України, бо нею Сталін розмовляв. Ми так зайдемо далече, шановні співвітчизники...
українець до Лучанка Показати IP 8 Вересня 2016 10:26
Росія не сусід а окупант, агресор і дика Скотиняка
Анонім до Лучанка Показати IP 8 Вересня 2016 11:20
хоч як намагались, проте той факк, що ви насправді російськомовні - не сховаєш.
345 до Анонім Показати IP 8 Вересня 2016 11:50
Це є злочином ? Чи ВИ хочете сказати, що Ваша мова - це висококультурна українська?
Олег Показати IP 8 Вересня 2016 10:30
коментар було видалено
Клава Показати IP 8 Вересня 2016 14:01
Дикі, дикі - темні люди....
Вова П Показати IP 8 Вересня 2016 14:30
Учите, бл...., русский язык!!!
ок до Вова П Показати IP 8 Вересня 2016 22:59
навчися української......... і нехаї її вчать твої бл... твоя мама дружина та діти..... вони всі бл.....ПРИЄМНО?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus