USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи стали доступнішими шенгенські візи для волинян

12 Грудня 2013 12:46
Цьогоріч майже 90% громадян, які подавали документи на отримання шенгенської візи у Генеральне Консульство Республіки Польща у Луцьку, отримали візи, однак відсоток відмов один з найвищих за останні роки.

Результати сьомої хвилі моніторингу візової політики Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку презентували під час круглого столу 12 грудня представники ВОГО «Фонд місцевого розвитку» у Луцьку.

У рамках дослідження опитали 60 аплікантів на виході з Генконсульства щодо проходження процедури отримання Шенгенської візи.

Як розповіла соціолог Наталія Канцедал, основна мета соціологічного дослідження – проаналізувати візову політику Генконсульства та визначити рівень доступності отримання віз країн ЄС для українських громадян та обтяжливості візового процесу. Моніторинг здійснювали у вересні та на початку жовтня цього року. Моніторили діяльність лише Генерального Консульства, а не візового центру. З її слів, цьогоріч серед опитаних було 55% чоловіків та 45% жінок, віковий діапазон респондентів був доволі широким – від 19 до 67 років. Найбільше серед опитаних було представників молоді. Так, 41,7% респондентів становили особи віком 19-23 роки. Це пояснюють тим, що багато волинян обирають для навчання вищі навчальні заклади Польщі. Лише третина (33,3%) опитаних є працевлаштованими, 38,7% становлять студенти, 20% - тимчасово не працюють.





На рішення консульства у різних випадках заявники очікували від 7 (78,3% аплікантів) до 9 (6,7%) днів. Серед опитаних 58,3% відповіли, що змогли потрапити на бажану дату співбесіди. Із загального числа респондентів 88,3% отримали візу і 11,7% отримали відмову. Цей результат ідентичний показникам 2011 року. Торік показник становив 93,3%. Про оплату консульського збору заявили 40% опитаних, 60% отримали візу безплатно. Максимальний термін дії візи, що заявлявся – 730 днів (1,7% респондентів). Найчастіше клопотали про отримання візи терміном дії на 365 днів (45% опитаних). Візу з найбільшим терміном перебування у 365 днів отримали 41,7% опитаних.

Показник осіб, які не отримали візу, один з найбільших за останні роки – 11,7% (у минулому році він становив 6,7%). Варто зазначити, що 100% опитаних відповіли, що їм пояснили причину відмови. У 86% випадків назвали «невиконання вимог, обов’язкових при видачі типу візи, на яку подавали заяву». Ще 14% заявили, що причиною відмови стали некомплектні документи. Серед тих, кому не вдалося отримати візу, 57% повідомили, що скористаються правом апеляції.





Загалом результатом отриманої візи задоволені 96,2%, тоді як торік задоволеними були 88,3% респондентів. На думку 100% опитаних, працівники Генерального Консульства упродовж візової процедури виявляли повагу та ввічливість. Також всі заявили, що не відчули ознак дискримінації щодо статі та етнічного походження з боку працівників Генконсульства.



Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи зазначила, що представникам Генконсульства приємно співпрацювати з незалежними організаціями, які спостерігають за працею установи неупереджено та вказують на переваги та недоліки у роботі Генерального Консульства. Вона закликала громадян України ділитися конструктивною критикою стосовно візової процедури. З її слів, Польща здійснює розумну візову політику, особливо стосовно країн, що межують з нею на сході. Беата Бживчи повідомила, що українці не становлять міграційної загрози для Республіки Польща, тому польська візова політика відкрита та ліберальна стосовно українців. Так, польський уряд торік скасував оплату за видачу національних віз, одночасно у рамках європейської політики лібералізували політику видачі шенгенських віз. На думку Генерального Консула, їй не доведеться червоніти за результати опитування та уникати коментарів. Водночас вона бачить можливість надалі виправляти певні процедури для того, щоб і працівник консульства і клієнт, який приходить за візою, був задоволений.



Вона наголосила, що у рамках дослідження опитали відносно невелику кількість осіб, тому загальна картина може бути дещо інакшою.

Загалом протягом листопаду Генеральне Консульство Республіки Польща у Луцьку видало віз терміном до року 55% від загальної кількості багаторазових віз, терміном 1-2 роки – 35%, 5 років – 4,5%. Протягом 11 місяців цього року видали приблизно 88 тисяч шенгенських віз (з них 48 тисяч – до року, 1-2 роки – 5 тисяч, 5 років - 290).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Остап Показати IP 12 Грудня 2013 14:36
ПАНІ БЕАТ ВИ Ж ВИЗНАЄТЕ НАС ЄВРОПЕЙЦЯМИ ... ГОВОРИТЕ ЩО ВИ ЗА НАС ЧОМУ ДО ЦІЄЇ ПОРИ ВЗАГАЛІ ІСНУЄ ТАКЕ ПОНЯТТЯ ЯК ВІЗА?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus