USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Чим займатиметься об’єднана спілка учасників АТО на Волині

30 Січня 2016 22:40
Створення реєстру всіх мобілізованих, представництво бійців у координаційних радах та допомога пораненим і родинам загиблих – ці та інші нагальні питання вирішуватиме об’єднана спілка учасників АТО.

Вагомий крок до об’єднання організацій учасників АТО в єдину спілку зробили під час з’їзду 30 січня, коли за об’єднання проголосували представники 17 організацій. Найближчим часом вирішуватимуть питання юридичного оформлення спілки та власне її роботи.

Як зауважив представник Спілки ветеранів АТО та добровольчого руху, радник командира батальйону «Донбас-Україна» В’ячеслав Савчук, фактично об’єднання вже відбулося, був обраний тимчасовий голова організації. Наразі напрацьовуватимуть статут, зауваження та доповнення до якого пропонуватимуть представники усіх районів області. З його слів, об’єднання необхідне, адже для вирішення нагальних питань пересічному бійцеві АТО буває непросто достукатися у кабінети чиновників. Єдина спілка матиме вагоме слово, тож за її створення висловилася більшість організацій ветеранів АТО. З його слів, новостворена спілка займатиметься тим, чим свого часу займалася спілка воїнів-афганців – соціальними проблемами, питаннями лікування, відпочинку ветеранів АТО, забезпеченням родин загиблих бійців, інвалідів АТО.

Говорячи про перспективи нового об’єднання, співзасновник ГО «Волинське обласне об’єднання учасників АТО та волонтерського руху» Юрій Рудницький розповів, що діятимуть чотири відділи: інформаційний, юридичний, соціальний та медичний. Окрім цих чотирьох напрямків роботи, відбуватиметься співпраця з волонтерами, адже не варто забувати про побратимів бійців, які зараз воюють на сході України. Майже всі організації ветеранів АТО виявили готовність до співпраці. Наразі на Волині діють 25 таких організацій, з яких 11 розташовані у Луцькому районі. Через рік кількість організацій може збільшитися вдвічі, а що більше ветерани розмежовуватимуться, то слабкішими ставатимуть, - переконаний Юрій Рудницький. Отже, обрали єдину концепцію, відповідно до якої потрібно об’єднуватися.

Першим кроком після юридичного оформлення об’єднання буде створення реєстру всіх мобілізованих волинян (бійців ЗСУ, МВС та добровольців), поранених, родин загиблих, яких в області налічується 154. Також не забуватимемо про реєстрацію тих, хто зараз перебуває на сході. Після створення такого реєстру можна буде побачити ситуацію в масштабі області, визначити проблемні райони, де є найбільша кількість поранених та загиблих. Держава готова виділяти фінанси на потреби бійців АТО, тому, якщо вони виступатимуть однією громадою, зможуть вирішити чимало проблем.

Наразі обрали комісію, яка буде займатися створенням статуту організації. Наступну зустріч планують провести вже за тиждень, коли обговорять та затвердять юридичну базу.

Тимчасовий голова спілки Олег Твердохліб вважає, що об’єднання дасть можливість отримати повну інформацію про всі проблеми учасників АТО з Волині. Така організація зможе вже не просити, а вимагати виділення земельних ділянок бійцям та рожинам загиблих. Чимало ветеранів АТО потребують медичної допомоги, протезів, на які не можуть забезпечити достатньо коштів волонтери. У статут, над створенням якого працюють, планують включити соціальні, медичні та всі необхідні питання.

Чимало бійців, які приїздять зі сходу, не бажають вступати у жодні організації, адже дуже розчаровані тим, що відбувається. Таких військових теж матиме на увазі об’єднана організація – їм намагатимуться допомогти районні та міські організації єдиної спілки. Йдеться про ефективну цільову допомогу. Олег Твердохліб зауважив, що у багатьох бійців добровольчих батальйонів, які справді героїчно воювали на сході, нині немає жодних документів, що давали б їм право на соціальний захист. Їм допомагатимуть з оформленням відповідних документів.

Наразі об’єднання підтримали 17 організацій, зважаючи на те, що не всі змогли з’явитися на з’їзд.

Настоятель Свято-Покровського храму села Маяки, військовий священик отець Михайло Бучак зазначив, що тільки об’єднана спілка учасників АТО зможе долати ті виклики, які зараз постають перед демобілізованими воїнами. Це – захист родин загиблих, захист та допомога пораненим. Також йдеться про захист тих бійців, які мають ті ж самі проблеми, що колись мали ветерани Афганістану («афганський синдром») – на думку священика, з такими проблемами доведеться зіткнутися приблизно через 4 роки. Без об’єднаної спілки учасників АТО неможливо координувати допомогу ветеранам АТО.

Нагальним питанням Михайло Бучак називає необхідність входження представників спілки в координаційні ради, що діють при різних структурах області. Наразі учасники АТО не представлені в координаційних радах, які вирішують, в тому числі, їхню долю – при силових структурах, ОДА, міськрадах тощо. Розподіл квартир для учасників АТО відбувається без них. На думку капелана, найбільше залежатиме від голови спілки, від того, чи зможе він поставити діяльність організації на конструктивний рівень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
дідо Показати IP 31 Січня 2016 08:20
Хочуть загнати всіх атошників в один колгосп, що воїни мали менший влив на владу та були керовані через своїх маріонеток .
хххх до дідо до дідо Показати IP 31 Січня 2016 09:46
Ви, що стадо, що б вас заганяти але буде консолідована думка , яка буде прийматись на обєдненому засіданні за рішенням ваших-же представників в цьому обєднанні, без влади, д*рнику але за вашим рішенням. Гарним прикладом - афганці.
лучанин до хххх до дідо Показати IP 31 Січня 2016 10:25
А,що саме таке важливе вирішують афганці? Їх вже і не чути,що вониє,не те,щоб щось вирішували.
кореш до дідо Показати IP 31 Січня 2016 09:54
Якщо будуть лохами,то так і буде.Але,якщо серед них є характерники з лідерськими якостями,то влада буде тільки попукувати,якщо не проносити.
дідо до кореш Показати IP 31 Січня 2016 12:08
"лідери" хто ? Савчук,який вічно на побігушках в одного місцевого бариги?
Андрій Показати IP 31 Січня 2016 09:56
Аналогічно спілці афганців. Хто у руля, той керує і жирує, а іншим раз в рік подарунок, безкоштовний стіл і двічі мітинг на Меморіалі, на ввід і на вивід військ.
Віктор Показати IP 31 Січня 2016 10:46
Об'єднання вкрай необхідне,разом ,як кажуть в народі,і батька легше бити.А якщо говорити серйозно,то суспільство через деякий час після закінчення війни почне призабувати атошниківчиновники будуть їх ігнорувати.Спілка воїнів АТО не дасть їм цього зробити.
Тарас Показати IP 31 Січня 2016 10:48
Де фактично знаходитиметься спілка,куди звертатися,щоб записатися?
волинянка Показати IP 31 Січня 2016 10:51
То хто ж тих бідних бійців, наших Героїв, та їх родини може захистити, як не таке обєднання? Це дуже правильно, що буде таке обєднання!
Віктор до Андрія Показати IP 31 Січня 2016 11:19
Так прояви себе в спілці,працюй на благо своїх товаришів,добивайся чогось,а не чекай манни небесної.А такі як ти є скрізь,тільки чекають,що хтось їм на тарілочці щось принесе,самі нічого не хочуть робити.Такі і в спілці будуть....
Саша Показати IP 31 Січня 2016 11:20
Згоду дали тільки на створення статуту спілки, якщо комусь статут не сподобається вступати не будуть. Головне питання Луцьк має 11 спілок, решта районів-міст по 1, було запропоновано кожен район області, Луцьк і Нововолисньк мають по 1 голосу, багато спілок з Луцька цього не підтримують. Якщо такого в статуті не буде прописано, то тільки 11 спілок Луцька об"єднаються.
Віктор Показати IP 31 Січня 2016 11:35
Все правильно,об'єднання має бути добровільним,силою затягувати не варто.
гов Показати IP 31 Січня 2016 18:11
Я думаю що це правильно, Олег Твердохліб зможе навести порядок і такий як він зможе боротись із чиновниками та з несправедливістю відносно атошників виділення земельних ділянок і так далі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus