USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Діти луцької школи усе ж зможуть обирати польську мову для вивчення

20 Березня 2014 16:45
Лучани на початку березня нинішнього року звернулися до Інформаційного агентства Волинські Новини з проханням допомогти у відстоюванні власних прав. За словами представників ініціативної групи батьків луцьких школярів 4-их класів, директор НВК № 26 Дмитро Гнатюк, завуч навчального закладу та деякі вчителі тиснули на батьків і не дозволяли вибирати для вивчення другу іноземну мову. Зокрема нав'язували обирати для вивчення німецьку та російську мову. Вибирати для опанування польську мову не дозволяли, мотивуючи різними організаційними труднощами.

У публікації "Директор луцької школи порушує право на вибір другої іноземної мови?" ішлося про конфлікт, який виник через небажання керівництва навчальної установи дослухатися до думки батьків. Матеріал став резонансним, оскільки одразу після його публікації Дмитро Гнатюк скликав батьківські збори, на яких запропонував вільно обирати для вивчення дітьми другої іноземної мови. Було запропоновано вдруге написати заяви і згідно них будуть формуватися групи з вивчення не тільки нав'язуваних раніше німецької та російської, але й польської мови.

У редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини надійшов лист із відділу інформаційної роботи Луцької міської ради, в якому повідомляється, що конфліктну ситуацію розглянули у начальника управління освіти Олега Гребенюка. Під час наради директор школи Дмитро Гнатюк дав пояснення. Він переконував, що відбулися збори для батьків учнів 4-их класів з метою вивчення їхньої думки щодо вибору другої іноземної мови. Серед присутніх 103 батьків провели анкетування.

Керівник школи спростовував слова батьків і переконував, що вчителі ніякої агітації серед батьків за вибір якоїсь однієї мови не вели. Лічильна комісія, складена з представників від кожного 4-го класу, порахувала результати за зібраними анкетами і оголосила їх по кожному класу. Тож вибір батьків було зареєстровано і оголошена загальна ухвала. Заперечень і зауважень у батьків не було. Протокол батьківських зборів надав для оприлюднення.

«Тож усім, хто обрав польську мову, буде забезпечено її вивчення у 5-му класі», - каже Дмитро Гнатюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Міщук Оксана Показати IP 20 Березня 2014 18:28
ІНІЦІАТИВНА ГРУПА ВДЯЧНА ДИРЕКЦІЇ ЗА ПРОВЕДЕНУ РОБОТУ, Але крапку поставимо, коли у вересні у розкладі наших дітей дійсно побачимо польську в переліку! Ми контролюватимемо це питання! Обіцяємо!!!
Крук Показати IP 20 Березня 2014 19:53
Та женіть вже того Гнатюка і його посіпаку Кедик
Лінгвіст Показати IP 20 Березня 2014 21:03
Як безграмотно написаний протокол!
Правда Показати IP 20 Березня 2014 21:18
То треба було доводити директору до скандалу? Невже зразу не можна було нас заспокоїти і сказати, що хочете вибирати польську - прошу. Але - ні. ПОки не захиталося крісло і Гребенюк на коврик не викликав, то не заспокоївся. Побачимо чим все це закінчиться. Нехай тільки спробую завучку свою покривати, щоб тій і її коліженкам години з німецької вибивати. Нащо німецька дітям, якщо вони не встигають нормально англійську вивчити? Щоб наймати репетиторів вчителів і платити їм гроші, а дитина щоб двору не бачила?. Та краще польську - це ж наш сусід. Хоч буде шанс поїхати на навчання чи на хандель до них і спокійно дати раду без сурдоперекладу. Бо молоді поляки в школі російську не вчать і з ними порозумітися, якщо ти пару раз в Польщу їздив - нереально.
оля до Правда Показати IP 20 Березня 2014 22:12
Молоді поляки вже кілька років як офіційно вивчають російську мому. ЇЇ знову повернено у шкільні програми. При чому мають сучасні підручнии для вивчення російської як іноземної (типу оксвордських підручників з англійської. з дисками, прописами). Більше того, з російської можна здавати матуру (типу нашого ЗНО)
Костя до оля Показати IP 21 Березня 2014 10:19
Олю, не меліть дурниць. Я вПольщі буваю часто. Старше покоління ще польську знає. А молодь не вчить. За винятком кількох факультативів. Поляки орієнтуються на захід. В Польщі й українську вчать, але то малий відсоток дуже.
Крук до Правда Показати IP 20 Березня 2014 22:58
Я так розумію, що для дітей цієї школи і однієї іноземної мови забагато. Хто хоче вивчати мови йдіть у гімназії, не пожалкуєте, і нерви будуть спокійні.
Костя до Крук Показати IP 21 Березня 2014 10:21
А чому забагато? Тож на вибір тепер буде не тільки російська і німецька, а також польська. Кожен собі обере. Я в радянській школі одну іноземну нормально не вивчив. Бо вчителі не дуже знали ту мову, та й навчання не таке.
Любава Дроган Показати IP 22 Березня 2014 00:51
Слава Україні! На початку тижня вчитель мого сина сказала, що потрібно написати заяву у якій вказати яку другу мову ми бажаємо вивчати у 5му класі. Запропонувала 3 мови на вибір. Ми обрали польську. Жодного слова проти мого вибору я не почула. Це по-перше... По-лруге... Дуже задоволена школою. Мала можливість порівняти. А щодо гімназій... Я закінчила факультет Романо-Германської Філології. У мене в групі були студенти, випускники НВК № 26, а я випускниця Школи № 1. Там же і працювала до декретної відпустки. Різниці у знанні мови не було і багато хто закінчив університет з відзнакою. Базу школа дає хорошу... І дуже вас попрошу, якщо когось, щось не влаштовує в педагогах чи дирекції, то хоч вказуйте свої імена. А то всі гожі ховатися за ніками... А ще краще скажіть про своє незадоволення особисто.
Викладач СНУ імені Л Показати IP 23 Березня 2014 21:18
На сьогодні я здивована батьками НВК №26 про ті проблеми, які в них виникають. Польською мовою володіти це не проблема! Просто ми можемо поговорити про рівень інтелекту батьків, які кричать про вивчення польською. Запам'ятайте у нашому університеті немає нормальних викладачів польської. Що говорити вже про студентів , які в них вчаться. Це питання піднімалося поляками, які по обміну студентами були присутні на лекціях польської мови. І навіть студенти ,які вчили польську у нас вражені після відвідування Польщі, тим, що це не та польська,яку вивчали.Смішно те, що напевно батьки не знають, що іноземці за навчання в Польщі повинні платити по 30 тис.Євро в рік плюс квартира до 1000 злотів та прохарчуватися.. Смішно, що в наших батьків така зазомбованість. Я говорю за престижні факультети. І на сьогодні вивчення німецької набагато престижнішне вчити, бо цією мовою розмовляють не одна держава. І краща освіта У Швейцарії (а це німецька). Крім того наш ВНТУ працює з Німеччиною по обміну студентів, та приймає наших студентів навчатися протягом півроку.
я продовжую Показати IP 23 Березня 2014 23:07
Гуртожиток також коштує , як квартира. Подумайте!!!
Випадкова Показати IP 24 Березня 2014 00:03
Дуже гарно всі спілкують ображаючи один одного. Це зовсім не гарно. Я маю родину у Польщі. Маю карту поляка. Добре володію польською.Пишу, читаю,та розмовляю. В цьому році їздила на відпочинок у африканську країну. І що там польська??? Зрозуміло ні. В першу чергу французька,якщо не знаєш,то англійська і німецька. Я розумію, що батьки молоді та не розуміють ,що вони вирішують долю своїх дітей. Поспілкуйтеся з людьми, які знають ці всі мови.Хай вони вам порадять, що краще вчити!
Міщук Оксана Показати IP 25 Березня 2014 22:20
Не хочеться повторюватись, тому прошу останніх дописувачів переглянути обговорення цієї проблеми у 26 школі http://www.volynnews.com/news/society/dyrektor-lutskoyi-shkoly-porushuye-pravo-na-vybir-druhoyi-inozemnoyi/ . Сутність проблеми не у вивченні іноземної мови взагалі, а у навантаженні на наших дітей за новою програмою. Очевидно, що Ви не зрозуміли: діти вже вивчають з 2 класу англійську, в 5 класі у них буде 3 уроки англійської і 2 другої іноземної в тиждень, крім нових предметів, які раніше теж не вивчалися - інформатика, історія. Добре, якщо нашим дітям знадобиться англійська, а от чи є зміст вивчати ще одну романо-германську мову? Лише одиниці дітей підуть далі навчатись на ін.яз., вони можуть вивчати німецьку... Тому ми вирішували проблему відсутності вибору іншої мови, окрім німецької і російської (її вичення тепер виглядає недоречним).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus