USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

ДКП «Луцьктепло»: що виявили перевірки держфінінспекції

20 Листопада 2015 19:00
Попереднє керівництво одного з найбільших комунальних підприємств міста допустило розтрати коштів через завищення вартості та обсягів виконаних робіт та орендувало елітні автівки у фізичних осіб і це попри те, що мало у користуванні інші автомобілі.

Низку порушень виявили завдяки перевіркам, які здійснювала держфінінспекція за зверненнями представників трудового колективу «Луцьктепла».

Так, Державна фінансова інспекція України розглянула звернення голови ініціативної групи працівників ДКП «Луцьктепло» Володимира Федотова від 11 вересня 2014 року про можливі порушення фінансової дисципліни на ДКП «Луцьктепло».

До слова, про корупційні схеми на підприємстві депутатам Луцькради повідомляли працівники підприємства під час сесії у травні цього року. Йшлося про встановлення неякісних віконних рам замість склопакетів під час ремонту котелень та списання палива на автомобіль, який нікуди не виїздив. Вони наголошували на необхідності створення тимчасової комісії із перевірки діяльності підприємства.

Втім, обранці луцької міської громади так і не наважилися створити тимчасову комісію, що перевірила б діяльність підприємства.

Завищення вартості та обсягів робіт

Попередньо держфінінспекція таки здійснювала у 2012 та 2014 роках ревізії фінансово-господарської діяльності підприємства за періоди з 1 січня 2010 по 30 квітня 2012 року та з 1 травня 2012 року по 31 січня 2014 року відповідно. Тоді перевіркою використання підприємством коштів на проведення ремонту котелень (димових труб), тепломереж, будівництва адмінприміщення (надбудова) встановлено завищення вартості виконаних робіт на суму 146,3 тисячі гривень. Окрім цього, проведеними залученими спеціалістами-верхолазами контрольними обмірами виконаних робіт по капітальному ремонту та фарбуванню димової труби котельні на вулиці Боженка, 34 у Луцьку встановлено завищення обсягів виконаних робіт на загальну суму 253,6 тисячі гривень.

До слова, у вересні цього року Луцький міськрайонний суд засудив підприємця, який свого часу здійснював капітальний ремонт на одній із котелень ДКП «Луцьктепло» та робив надбудову четвертого поверху адмінбудівлі підприємства. Підприємець обійшовся лише незначним штрафом, оскільки підписав з ДКП «Луцьктепло» угоду про примирення, яку в подальшому затвердив Луцький міськрайонний суд. Згідно з цією угодою підприємця зобов'язали до 1 листопада 2015 року повернути кошти в сумі 53 276 гривень, або виконати необхідні роботи чи поставити товарів на таку ж суму. Окрім цього, його змусили сплатити штраф у розмірі 850 гривень, утім навіть не позбавили права займатися підприємницькою діяльністю.

Штат підприємства: скорочення чи нові посади для управлінців

Оскільки ДКП «Луцьктепло» є одним з найбільших комунальних підприємств міста, ще нещодавно там налічувалося до тисячі штатних одиниць, активне скорочення яких розпочали ще два роки тому. Втім, скорочення робтіників не завадило вводити нові штатні одиниці в апараті управління.

Як встановили в держфінінспекції, за станом на 1 січня 2014 року штатним розписом підприємства було передбачено кількість працівників у кількості 944,6 одиниць з місячним фондом заробітної плати на суму 2989,4 тисячі гривень.

З метою приведення чисельності працівників основної діяльності до рівня, затвердженого Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, було скорочено 150,3 штатні одиниці, з них 118,45 – робітники та 17,8 – штатні одиниці керівників. фахівців, технічних службовців.

Водночас у період з 1 січня 2013 року по 1 січня 2014 року відповідно до затвердженого штатного розпису та внесених змін до нього введено 14 штатних одиниць (4 робітники та 10 працівників апарату управління).

Автопарк підприємства та оренда елітних авто

ДКП «Луцьктепло» має доволі значний автопарк - під час перевірки встановили, що на його балансі обліковується 38 одиниць транспортних засобів – 29 вантажних, 8 легкових автомобілів та один автобус. Із наявних транспортних засобів автомобіль моделі ІЖ 64-56 за період, що ревізується, не використовували через непридатний стан та він підлягав списанню.

Водночас, підприємство орендувало у фізичних осіб низку автомобілів, серед яких - недешеві авто представницького класу. У період з 1 травня 2012 року по 30 січня 2014 року ДКП «Луцьктепло» згідно з договорами на оренду автомобілів, укладеними з фізичними особами, орендувало 12 автівок. За оренду автотранспорту підприємство сплатило 132,2 тисячі гривень, крім цього, здійснило витрат на ремонти та технічне обслуговування на загальну суму 88,4 тисячі гривень.

Варто зауважити, що під час сесії міськради у вересні цього року депутат Андрій Осіпов повідомив про те, що низку автівок використовували для поїздок закордон. Виїзди здійснювали на авто наступних марок: Skoda super elegance (АС 2973 ВС, власник ТОВ «Бріс» ЛТД, орендовано ДКП «Луцьктепло»); Daewoo Lanos ( АА9886КО, власником авто у 2011 році було ТОВ «Райфайзен лізинг банк Аваль», керівник Спихальський Михаль Войцех); BMW 750 (AC0099AM, власник Киричок Валентина Григорівна).

Наслідки перевірки: стягнення з керівника та кримінальні провадження

Згідно з результатами проведеного в 2014 році контрольного заходу тогочасного директора ДКП «Луцьктепло» Олександра Киричука притягнули до адміністративної відповідальності за статтею 164-2 КУпАП (приховування в обліку валютних та інших доходів, непродуктивних витрат і збитків, відсутність бухгалтерського обліку або ведення його з порушенням установленого порядку, внесення неправдивих даних до фінансової звітності, неподання фінансової звітності, несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризацій грошових коштів і матеріальних цінностей, порушення правил ведення касових операцій, перешкоджання працівникам державної контрольно-ревізійної служби у проведенні ревізій та перевірок, невжиття заходів по відшкодуванню з винних осіб збитків від недостач, розтрат, крадіжок і безгосподарності).

Про результати ревізій фінансово-господарської діяльності поінформували Луцьку міську раду. Матеріали проведеної у 2014 році ревізії передали до УБОЗ УМВС України у Волинській області. Окрім цього, про результати зазначеної ревізії поінформовано прокуратуру Волинської області, УДСБЕЗ УМВС України у Волинській області, Луцький МВ УМВС України у Волинській області та УСБУ у Волинській області.

За результатами розгляду матеріалів Луцьким МВ УМВС України у Волинській області та УБОЗ УМВС України у Волинській області порушено кримінальні провадження від 1 серпня 2014 року № 12014030010001951 та від 3 липня 2014 року № 12014030000000286 відповідно за ознаками, передбаченими частиною 1 статті 367 та частиною 4 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення чи розтрата чужого майна у великих розмірах, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Лучанин Показати IP 20 Листопада 2015 20:01
"Олександра Киричука притягнули до адміністративної відповідальності". Не держава, а організація "Червоний Хрест". Пропоную за всі зловживання пана Олександра нагородити званням "Герой України", а також званням "Почесний громадянин міста Луцьк".
ха-ха Показати IP 20 Листопада 2015 22:15
Провадження відкрили ще 3 липняі і 1 серпня минулого року. А що далі ???? Отак і усе в ншій країні
хо-хо до ха-ха Показати IP 22 Листопада 2015 10:17
а далі - читай уважно статтю про вирок Луцького міськрайонного суду. І не треба ставити так багато знаків запитання, треба просто бути уважнішим...
Фотін Показати IP 20 Листопада 2015 22:37
Рука руку миє (((. Думаю, ще нескоро в цій справі буде справедливий вирок суду.
Ксена Показати IP 21 Листопада 2015 12:35
А я думаю, що Олександр Віталійович виведе Романюка на чисту воду.
Слава Показати IP 21 Листопада 2015 12:40
Романюк і Гунчик порішали, щоб справи спустили на тормозах.
Жукова Людмила Показати IP 21 Листопада 2015 16:50
Шановні друзі! Гунчик з Ромнаюком можуть вирішити , скільки їм випита і яких баб запросити на пянку. По Романюкуу проводмиться досудове розслідування. Нинішній стручок - директор ДПК "Луцьктиепло" 19.11.2015 року на допиті не міг внятно відповідсти на мої запитання. Головний бухгалтер 20.1.2015 року на допит не зявилася, попросила відкласти допит до 25.11.2015 року , коли буде її адвокат. Уявляєте, гол. бух. ДКП "Луц2ьктепло" не може без адвоката відповісти на мої запитання! Шановні лучаним! Романюк , директори ДКП "Луцьктепло", КП "Луцькводоканал", усіх ЖКП, МЖК, ОСББ та їхні головні бухгалтери мають сісти в тюрягу і надовго. Тіцлдьки апісля цього - в Луцьку будуть економічно обгрунтовані тарифи на комунальні послуг7и, які лучани зможуть оплачувати, отримувати якісні комунальні послуг7и і тільки після "посадок" в Луцьку закіфнчиться "комунальна війна" і запанує мир та лучани отримуватимуть якісні недорогі послуги. Щоб їх посадити, я віддала 10 років свогго життя та боротьби. У мене назад шляху немає - або вони сядуть, або наші дорогі пенсіонери помиратимуть з голоду, а директори комуналь них підпрмиємств разом з Романюком "купатимуться" на крові пенсіонерів у розкоші. Я цього не допущу, якщо звісно Романюк в чергогвий раз не скоїть замах на моє життя і не вб'є мене.Якщо я залишусь живою, Романюк і усі директори та головні бухгалтери ЖКП будуть довго сидіти за гратами. Слпава Україні! Вічна шана героям, які віддали своє життя за її незалежність! Хто зі мною - мій телефон 0560-378-84-18.
МИ до Жукова Людмила Показати IP 23 Листопада 2015 13:13
Пані, підтрімуємо Вас! Хто Ви і чим можна Вам допомогти?
До Жукова Показати IP 22 Листопада 2015 10:16
А що в психлікарні є Інтернет?
Лучанин Показати IP 22 Листопада 2015 11:19
Це треба було робити до виборiв,а зараз в них знов повнота влади,будуть робити,що захочуть.........

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus