USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Домовлятися – те, чого бракує українцям впродовж століть». ІСТОРИК

4 Березня 2014 12:57
«Україна давно б стала процвітаючою країною, якби ми всі вміли гуртуватися й домовлятися. Попри це, наш народ – нація з характером»,- розповідає декан історичного факультету СНУ імені Лесі Українки, кандидат історичних наук, доцент Анатолій Шваб.

В інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини історик проаналізував «слабкі місця» українців.

«Наші пращури були одним із найвпливовіших аграрних суспільств в Європі, проте ми поки що не стали успішним, модерним суспільством і це, напевно, ціна нашої інертності. В українців завжди існувала можливість продемонструвати протест шляхом втечі від соціальної несправедливості на вільні землі та вижити завдяки праці на родючій землі, чого не було на Заході Європи, допоки не відкрили Америку», - розповідає Анатолій Шваб.

Щодо того, що побутує думка, буцімто українці - мало згуртований народ, історик частково погоджується, втім лише частково.

«Безперечно, на тлі усучаснених націй ми виглядаємо менш цілісним народом. Та попри несприятливі обставини, українці створили одну із найбільших європейських спільнот об’єднаних мовою, світоглядом, релігією, традиціями та стали потужним генетичним інвестором у розвиток сусідніх східних та західних спільнот», - наголошує історик.

«Суспільство ж яке не має виходу, приречене домовлятися - формувати спільні правила поведінки та співжиття», - стверджує Анатолій Шваб.

З його слів, здебільшого в українському суспільстві брали верх вузькогрупові та соціальні інтереси. Історик наводить приклади, коли свій протест українці виявляли лише в крайніх випадках. Із найбільш відомих - Хмельниччина, Гайдамаччина, Коліївщина, Народництво, Різночинство, Революція 1917–1921 років, Шестидесятництво, Перебудова, Помаранчева революція, Євромайдан.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ЮНАЦЬКИЙ МАКСИМАЛІЗМ – ЧИННИК, ЩО ПРИВЕДЕ ДО ПОРАЗКИ»

«Відмовимося від популізму та навчимося домовлятися, берегти спокій і бути єдиними – саме так ми, українці, зможемо побудувати успішне суспільство»,- звернувся до всіх декан історичного факультету СНУ імені Лесі Українки, кандидат історичних наук, доцент Анатолій Шваб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Миша Показати IP 4 Березня 2014 13:05
Полностью поддерживаю мнение!
ВОНО Показати IP 4 Березня 2014 13:32
якщо простіше то : ми завжди обєднуємось ПРОТИ чогось, а ЗА щось ми обєднатись не можем
Корінний лучанин Показати IP 4 Березня 2014 19:50
Так нам часто-густо і не дають обєднатись! СВІЖИЙ ПРИКЛАД - МАЙДАН, як тільки люди повстали проти неспрведливості , корупції, розкрадання держави, то почали звинувачувати в НАЦИЗМІ, ФАШИЗМІ, БАНДЕРІВЩИНІ( це сходу України, Криму, Росії лунало це). У нас частина населення живе стареотипами СРСР . Скільки часу Україна жила в імперії, це теж дало свій відбиток. АЛЕ ЧАСИ ЗМІНЮЮТЬСЯ І УКРАЇНА ЗАРАЗ СУВЕРЕННА , НЕЗАЛЕЖНА ДЕРЖАВА І ЦЕ ВЖЕ ОБЄДНУЄ УКРАЇНЦІВ!!!
Петро Показати IP 5 Березня 2014 08:55
Повністю погоджуюся з паном Анатолієм, лишень хоті в би добавити що тільки в ХХІ столітті в Незалежній Україні ми зрозуміли сутність буття старшого брата
Депутатка Показати IP 5 Березня 2014 21:24
А. Шваб хоче домовитися про люстрацію??? Скажіть, коли саме Ви хочете про це домовитися - і ми прийдемо до Вас і пролюструємо.
Петро Показати IP 6 Березня 2014 12:03
Відповідь на коментар пані депутатши, назвіть своє прізвище і ми прийдемо до Вас і пролюструємо Вашу чесність, а не підшкурні інтереси вашої позиції.
Депутатка Показати IP 6 Березня 2014 21:40
Підшкурні інтереси має Шваб. Видно, що дуже розхвилювали його останні події в Луцьку (постало питання люстрації, буде люстраційна комісія), от і дає щодня інтерв ю, як з переляку і меле таке, що просто....ну, одним словом...абсурд...перетворився на якогось зляканого критикана. Петро, порекомендуйте йому не соромити історичний. А то всі декани мовчать, а він як пилип з конопель....в нього що, манія переслідування??? Малі діти бояться бабая, а Шваб люстрації??? Насправді ж він як той злодій, що сам себе видає. Він не білий і не пухнастий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus