USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Екологія чи варварство: скільки дерев у Луцьку визнали цьогоріч «зайвими»

26 Липня 2016 12:40
Понад 1800 дерев офіційно призначили до видалення у Луцьку протягом поточного року. Точну кількість фактично зрізаних зелених насаджень у місті владці повідомити не можуть.

На безгосподарний та варварський підхід до видалення дерев у місті неодноразово нарікали як фахівці, так і пересічні лучани. Рішення про вирізання зелених насаджень спричинило скандали та спротив містян. Нагадаємо, що нещодавно значний суспільний резонанс викликало зрізання дерев у рамках реконструкції вулиці Лесі Українки. Так, комунальники видалили вісім дерев, що стало причиною протестів мешканців. Наразі міський голова пообіцяв зупинити видалення дерев на головній пішохідній вулиці, а проект реконструкції винесуть на громадське обговорення. Невдовзі після інциденту стурбовані знищенням зелених насаджень лучани вирішили створити ініціативну групу.

На початку липня стало відомо про заплановане видалення 17 дерев поблизу ТРЦ «Промінь», де планують облаштувати парковку автомобілів. Місцеві мешканці зібрали понад 200 підписів за облаштування на цій території скверу, а не парковки.

Окрім цього, у травні цього року представники ГО «Охорона природи Волині» обурювалися способом та масштабом кронування дерев у місті, внаслідок якого від дерев лишаються лише голі стовбури. Своєю чергою, КП «Парки та сквери міста Луцька» повідомляло, що в 2016 році в результаті кронування 367 дерев отримано 5,6 метра кубічних гілок. Згодом з’ясувалося, що під час обрізки крон дерев подрібнили на деревну щепу 53,9 метра кубічних гілок, а не 5,6.

Луцький біолог Лев Фоменко звертав увагу на те, що дерева у місті щороку травмують, непрофесійно та варварськи кронуючи, тож ситуація виглядає як цілеспрямоване винищення дерев.

До міського голови Миколи Романюка звертався голова фракції «УКРОП» у Луцькій міськраді Ігор Поліщук. Він просив надати інформацію щодо кількості видалених дерев у Луцьку за період з 1 січня по 12 липня цього року, в тому числі аварійних, сухостійних та фаутних. Також він просив повідомити про те, скільки дерев визнано аварійними, сухостійними та фаутними та скільки дерев заплановано видалити до кінця поточного року.


У відповіді за підписом першого заступника міського голови Тараса Яковлева йдеться про те, що процедуру видалення зелених насаджень на території населеного пункту визначає «Порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», затверджений постановою Кабміну від 1 серпня 2006 року №1045.

Відповідно до Порядку, рішенням виконкому Луцької міської ради (від 16.12.2015 №716-1 з доповненням від 29.12.2015 № 775-1) затвердили Положення про постійно діючу комісію з визначення стану зелених насаджень та ухвалення рішення про їх видалення та затвердили склад комісії. Комісію очолив заступник міського голови Юрій Моклиця, до складу увійшли працівники виконавчих органів міської ради (відділу екології, департаменту ЖКГ, управління земельних ресурсів, управління містобудування та архітектури), КП «Парки та сквери міста Луцька», голова президії Українського товариства охорони природи у Волинській області, представник екологічної інспекції у Волинській області, два депутати та один член виконавчого комітету міської ради.

Підставою для розгляду та прийняття рішення про видалення зелених насаджень є заява юридичної чи фізичної особи.

Забудови та реконструкції: хто у Луцьку найактивніше просить зрізати дерева

Відповідно до положення про вищезгадану комісію, її члени проводять обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, складають акти обстежень та на засіданні комісії ухвалюють рішення, якщо на це є відповідні підстави, про видалення зелених насаджень.

За станом на 15 липня цього року у 2016 році відбулося 9 засідань комісії, під час яких розглянули 166 звернень юридичних та фізичних осіб щодо видалення дерев. Всього до видалення призначили 1824 дерева, з них під будівництво об’єктів архітектури на підставі дозвільних документів (повідомлень, декларацій, дозволів) - 337 дерев, а саме:

- для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків ГУ Національної поліції у Волинській області на земельній ділянці на вулиці Глушець, 40, площею 0,5267 гектара - 142 дерева;

- нове будівництво дороги до житлового кварталу на розі вулиць Конякіна-Гордіюк – 114 дерев;

- для будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вулиці Ковельській, 29-31 – 20 дерев;

- для влаштування заїзду-виїзду (смуги гальмування та смуги розгону) до об’єкта будівництва АЗК та АГЗП на вулиці Ковельській – 10 дерев;

- у зв’язку з будівництвом світлофорного об’єкта та перенесенням зупинок громадського транспорту біля ТзОВ «Розважальний центр «Промінь» по проспекту Василя Мойсея – 13 дерев;

- реконструкція приміщення колишнього ДНЗ №21 під ДНЗ на вулиці Декабристів, 23, управлінням капітального будівництва Луцької міської ради – 38 дерев.

Майже півтори тисячі дерев Луцька «в незадовільному стані»

У відповіді йдеться про те, що решта 1487 дерев, призначені до видалення – дерева в незадовільному стані (аварійні, сухостійні, фаутні), дерева, що досягли вікової межі, у зв’язку з відновленням світлового режиму та порушенням норм посадки до приміщень, ліквідації аварійних ситуацій і проведенням ремонтних та експлуатаційних робіт на інженерних мережах. З них видалення дерев у незадовільному стані (на найбільших об’єктах):

- аварійні дерева і дерева, що корінням руйнують намогильні споруди та елементи благоустрою могил на території п’яти міських кладовищ – 152 дерева;

- на території ботанічного саду СНУ імені Лесі Українки «Волинь» на вулиці Потебні – 69 дерев;

- в центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки – 49 дерев;

- в парку культури та відпочинку імені 900-річчя Луцька – 288 дерев;

- вздовж мосту на вулиці Ковельській через річку Омеляник – 68 дерев;

- в прибережній захисній смузі річки Стир від вулиці Данила Галицького до об’їзної дороги на село Рованці аварійні, сухостійні, вітровальні та буреломні (частина з яких знаходиться у руслі річки), фаутні дерева у кількості 322. До слова, цю інформацію озвучував начальник відділу екології міськради Анатолій Гламазда, повідомляючи, що 70 дерев лежать у руслі річки та засмічують її, тож здійснити видалення дерев зголосилося ТОВ «Річковий порт Луцьк»;

- на території парку на вулицях Конякіна-Гордіюк – 24 дерева;

- усі ніші дерева за десятками різних адрес на території міста, де до видалення призначено від одного до кількох, в окремих випадках до 20 дерев у незадовільному стані.


Порахувати усі видалені дерева у мерії не змогли

Водночас, повідомили, що балансоутримувачі та користувачі земельних ділянок, юридичні чи фізичні особи, які надавали звернення та отримали ордери на видалення зелених насаджень чи акти на видалення дерев в незадовільному стані, видалення дерев здійснюють самостійно і Порядок не передбачає їх звітування про проведену роботу.

Таким чином, у міського голови інформують, що загальна інформація про фактичну кількість видалених дерев у Луцьку з початку року відсутня, оскільки її ведення чинними нормативними документами не передбачено. У відповіді йдеться про те, що з початку року з призначених до видалення 1487 дерев орієнтовно 90-95% є аварійними, сухостійними, фаутними. Спрогнозувати, скільки буде прийнято рішень про видалення зелених насаджень на території міста, у мерії не можуть, тому що заяви юридичних чи фізичних осіб про надання дозволу на видалення зелених насаджень надходять постійно.

Окрім цього, на замовлення департаменту житлово-комунального господарства за перше півріччя цього року видалили 85 аварійних та фаутних дерев. Кількість дерев, яких видалять на замовлення департаменту до кінця залежить від виникнення потреби у їх видаленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Країна регресу Показати IP 26 Липня 2016 17:23
Але при цьому всі начхати, що багато де взамін посадять нові дерева. В деяких місцях зрубати дійсно треба, адже вони заважають модернізувати місто або вирішити певну проблему з нехваткою паркомісць або вузькою дорожньою частиною
до країни регресу Показати IP 26 Липня 2016 20:40
Паркомісць завжди нікому не вистачатиме, а дерево, посаджене взамін, росте з десяток років (якщо ще йому у "країні прогресу" дадуть вирости)....
Муся Показати IP 26 Липня 2016 20:42
Біля Променя зрубали таки розкішні голубі ялини! А "відремонтований" просп. Волі перетворився у пустелю!!!!!!!!!!
біолог Показати IP 26 Липня 2016 21:23
Щось не видно де посадили, а після Романюка і братії вже буде повний прогрес і модернізована поверхня без зелених насаджень. Слава комсомолу і олігархам!
країні регресу Показати IP 26 Липня 2016 23:29
ходи пішки від хвороб різних...
40-й квартал Показати IP 27 Липня 2016 07:17
В парку Гордіюк-Конякіна вирізали більше 300 здорових дерев, взамін Вайман мав вкласти в благоустрій парку 15 млн.грн. На сьогоднішній день вирізали тільки дерева та знищили футбольне поле. Люди не вірте забудовникам та чиновникам!
llllll Показати IP 27 Липня 2016 11:47
біля автостанції будують якусь богадільню. Обіцяли закінчити її у 2007(8) році. Вже 2016 рік. Будмайданчик схож на концтабір - з високим парканом і колючим дротом зверху.. Вздовж паркану по Конякіна - некошенные кущі і трава, на паркані ідіотська реклама та владу це не цікавить!!! А до скверика, що примикає до цього вічного довгобуду, постійні претензії і бажання зруйнувати для автостоянки, натомість того, щоб в ноги вклонитися Людині, яка зробила його дійсно для людей. Геть совкових діячів!!!
АНТОН Показати IP 27 Липня 2016 12:20
А як під SportLife структури Палиці вирізали близько 30 ялинки ? Журналісти забули зазначити у матеріалі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus