USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Гроші на порятунок Нечимного дадуть у Португалії

8 Серпня 2011 15:54
Одна з екологічних громадських організацій Португалії виділить 16 мільйонів гривень на порятунок озера Нечимного, про яке йдеться у драмі-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки.
Про це повідомив директор дочірнього підприємства «Волинські старожитності» Науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України Олексій Златогорський, якого призначено куратором акції з очистки озера, – пише Волинь-нова.
За допомогою земснаряду озеро повністю звільнять від сапропелю. Як тільки надійдуть кошти, розпочнуться роботи, зазначив він
Зараз озеро занепадає, а за років 10 повністю стане болотом, побоюються місцеві мешканці.
«Трошки раніше тут водилася всяка риба, – розповідає лісничий Скулинського лісництва Леонід Лесюк. – Якщо такими темпами воно буде і надалі замулюватися, то я, певно, доживу до таких часів, що буду по ньому ходити, як апостол Петро по воді. А колись люди вважали, що зміряти його глибину нічим не можна, тому й назвали Нечимне».
Біля берега води - на кілька сантиметрів, чітко проглядається дно, а глибина мулу біля берега – 7 метрів, посередині – до 10.
Сапропель утворився із продуктів розкладу водних рослин і організмів у результаті повільного багатовікового синтезу.
Для того, аби озеро мало глибину 4 метри, треба відкачати 272 тисячі кубометрів мулу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
марко Показати IP 8 Серпня 2011 17:19
щодо походження назви, то це булька Віри Комзюк. Насправді, нечимлє і є непрохідне болото, тільки не в українській, а балтських мовах, як ковлє - купини на болоті. Досить поширювати ненаукові етимологі і при цьому створювати враження знавців.
Лісничий Показати IP 9 Серпня 2011 08:13
За що дадуть? За карі очі? Це фонд якийсь, чи філантропічна організація? Відколи так почали давати? Так вже "давали" на ліквідацію керосинового "озера" на Вишкові і ще багато на що. Навіщо розповідати казки дорослим? Невже Португалія перейнялась такою любовю до Лесі Українки? Златогорський - гробокопатєль, а там треба досвідченого меліоратора.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus