USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Іловайськ був найважчим випробуванням для кожного з нас», - боєць роти «Світязь»

26 Вересня 2017 13:52
44-річний майор поліції Вячеслав Хоміцький із Луцька служить у добровольчій роті патрульної поліції особливого призначення «Світязь» із перших днів її створення – червня 2014 року. Разом із побратимами він пройшов «Іловайський котел» і бої за Вуглегірськ. Під час виходу з оточення в Іловайську потрапив під мінометний обстріл і отримав поранення. За особисті мужність і відвагу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, відзначений медаллю «Захиснику Вітчизни» та нагороджений іменним пістолетом, йдеться у матеріалі волинської поліції.

Вячеслав Хоміцький родом із села Івання Дубнівського району на Рівненщині. Після строкової служби в Збройних силах України в 1996 році обрав професію правоохоронця. Закінчив Київський Національний університет внутрішніх справ України. В органах внутрішніх справ України прослужив до 2008 року й пішов на пенсію в званні капітана. У червні 2014 року Вячеслав Хоміцький одним із перших зголосився до лав добровольців роти патрульної поліції особливого призначення «Світязь». Його призначили заступником командира роти, а очолив добровольчий підрозділ, на той час, старший лейтенант Олександр Фацевич.



«У серпні нашу роту відрядили для забезпечення охорони громадського порядку в Донецьку область. Кожен із бійців і наші рідні розуміли складність завдання та ризики, які нас чекають у зоні проведення антитерористичної операції. Однак, ніхто з нас не відмовився, не зрадив присязі на вірність народу України. Ми їхали захищати свободу та незалежність української держави, майбутнє наших дітей. Підтримка відчувалася в кожному погляді, потисканні руки, кожному слові людей, які нас проводжали», – розповідає Вячеслав Хоміцький.



Першими випробуваннями стали бої в Слов’янську, Краматорську, Костянтинівці та під Ясинуватою. Потім підрозділ перевели до Іловайська, де бійці опинилися в оточенні російського окупанта. Під мінометний обстріл у місті разом із групою бійців потрапив і Вячеслав Хоміцький. Одна із мін розірвалася поряд з поліцейським. Побратими надали йому першу медичну допомогу й доправили в безпечне місце. У боях під Іловайськом отримав також поранення від осколків розірваної гранати й командир «Світязя» Олександр Фацевич. Семеро бійців не повернулися живими з «Іловайського котла»: Олександр Сацюк, Сергій Помінкевич, Олександр Сивий, Віктор Шолуха, Мирослав Столярчук, Володимир Іщук, Максим Ляшук.

«Іловайськ був найважчим випробуванням для кожного з нас. Пам'ять про хлопців, які полягли там, залишиться в наших серцях назавжди. Завдяки їх героїзму та самопожертві ми вистояли. На їхньому прикладі можна виховувати покоління українців», - згадує Вячеслав Хоміцький.



Вшанувати героїв, які поверталися з Іловайська прийшли тисячі волинян. Незнайомі люди обіймали бійців, як рідних. Вячеслава Хоміцького зустрічали дружина та 6-річна донька. Мужність і відвагу бійців «Світязя» під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України було відзначено державними нагородами. Вячеслава Хоміцького нагородили медаллю «Захиснику Вітчизни» та іменним пістолетом. Разом із побратимами він брав участь у боях за Дебальцеве. Тоді під час запеклого бою,викликавши вогонь на себе, бійці «Світязя» здійснили 15-кілометровийбойовий прорив і без втрат вирвалися з ворожого кільця.

Вячеслав Хоміцький продовжує нести службу в рідній роті патрульної поліції особливого призначення «Світязь». Разом із побратимами вирушає на ротацію в зону АТО, забезпечує правопорядок у місцях можливого незаконного видобутку бурштину в північних районах Волині. Він не вважає себе героєм. Каже, що лише, присягнувши на вірність народу України, виконує свій військовий обов’язок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
саша Показати IP 26 Вересня 2017 20:00
Він пішов на пенсію після 12-ти років служби?
Фацевич Показати IP 26 Вересня 2017 20:34
А тепер Ізварино ніхто не згадує, Савурку ніхто не згадує. Фацевич у 2014 році був ст.л-том запасу то після Іловайська був призначений в Київ(без освіти та диплома)на посаду генерал-лейтенанта.Зьолт карєрний такий що навіть Гагарін і Жуков отдихають.Можливо *добре * що був ІЛОВАЙСЬК.
Анонім до Фацевич Показати IP 26 Вересня 2017 22:26
Ты дибил?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus