USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Із чого «починались» волинські музеї, розкажуть у Луцьку. ФОТО

15 Травня 2013 17:15
Фундаторів музейної справи Волині другої половини ХХ століття представили у Волинському краєзнавчому музеї. Виставку з такою назвою, приурочену до Міжнародного дня музеїв, відкрили для перегляду лучан та гостей міста.

Виставка присвячена пам’яті волинського краєзнавця, засновника та першого директора Торчинського історичного музею, заслуженого працівника культури та лауреата обласної літературно-мистецької премії імені Миколи Куделі Григорія Гуртового.

Про це стало відомо під час відкриття виставки 15 травня.

Фахівці музейної справи кажуть, що найбідніші роки у розвитку музейної справи на Волині були у 1950-1980 роках. Тоді розширювались музейні мережі, створювалиcь музейні громадські заклади в районних центрах та селах краю, кращі з яких з часом отримали почесне звання народних. Основна частина виставки – фотодокументальний фон, хоча, за словами працівників музею, вони планували представити найдостойніших популяризаторів та фундаторів музеїв в усіх куточках та якісь цікаві експонати.

Заступник директора Волинського краєзнавчого музею із наукової роботи Євгенія Ковальчук зазначила, що фотодокументальна виставка – у цьому випадку, дуже важлива, адже саме документи підтверджують історію виникнення того чи іншого закладу. Значна частина таких документів зберігається у державному архіві Волинської області.

Експозиція виставки «Фундатори музейної справи на Волині. Друга половина ХХ століття» представлена фотознімками, книгами, які свого часу видавались за підсумками наукових конференцій або досліджень місцевих краєзнавців, та нагородами, які здобуті в процесі багаторічної праці колективів.

В експозиції представлені матеріали про фундаторів музейної справи: засновника Торчинського народного історичного музею Григорія Гуртового, організатора Уховецького народного краєзнавчого музею Анатолія Григоровського, засновника Маневицького краєзнавчого музею Семена Лаховського, директора музею сільського господарства Волині Олександра Середюка та багато інших.

На виставці представлені фотодокументальні матеріали з історії створення Камінь-Каширського народного історичного музею, Меморіального комплексу жертвам фашизму у селі Кортеліси, Старовижівського та Ківерцівського краєзнавчих музеїв.

Участь у відкритті виставки взяли представники більшості районних та міських музеїв області, журналісти та краєзнавці.

До слова, наразі у музейній мережі області - 17 комунальних і 78 громадських музеїв, 5 з яких мають почесне звання «Народний музей».

Нагадаємо, на Волині розпочали відзначати Міжнародний день музеїв. Цього року організатори запрошують приєднатися до святкування усіх охочих та відвідати безліч заходів, що відбудуться в усіх музеях області до 18 травня.
























Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus