USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Кіровоградці обрали нову назву міста

26 Жовтня 2015 15:48
Більшість мешканців Кіровограда хоче назвати своє місто Єлисаветградом. Відповідне опитування провели 25 жовтня.

Про це повідомив заступник мера Кіровограда Сергій Колодяжний, - інформує «Преса України».

Загалом за перейменування населеного пункту висловилися 45 863 осіб. Понад 35 тисяч з них проголосували за повернення місту колишньої назви.

«З 8.00 до 17.00 біля всіх виборчих дільниць працювали наші групи опитування громадян щодо перейменування міста. Після виходу з дільниці людей, які проголосували, їм пропонували проголосувати за зміну назви міста», - розповів Колодяжний.

Кіровоградці обирали з-поміж семи запропонованих назв. Бюлетень для голосування можна було отримати лише за паспортом, каже заступник міського голови.

Іншими варіантами нової назви обласного центру були Інгульськ, Златопіль, Кропивницький, Багомір, Ексампей та Козацький.

Починаючи від 10 січня 1939 року, місто має назву Кіровоград, дану на честь російського політичного діяча Сергія Кірова, який за життя ніколи у ньому не був і жодним чином із ним не пов'язаний.

Нагадаємо, до 21 листопада мають бути перейменовані ті неселені пункти, які підпадають під декомунізацію.

У зв’язку із набранням чинності декомунізаційного законодавства на Волині змінять назви два населених пункти – село і селище міського типу: мова йде про селище міського типу Жовтневе («супутник» Нововолинська) та село Жовтневе Володимир-Волинського району, названі на честь Великої Жовтневої революції.

Нагадаємо, Український інститут національної пам’яті оприлюднив ПЕРЕЛІК міст та сіл, назви яких символізують комуністичний тоталітарний режим і їх потрібно перейменувати після ухвалення закону про засудження комуністичного та нацистського режимів. Зокрема, до списку міст, які маютьперейменувати, потрапив Червоноград, що на Львівщині, – місту можуть повернути його колишню назву Кристинопіль. Місто рівненських атомників Кузнецовськ теж хочуть переназвати. Замість імені радянського розвідника краєзнавці пропонують історичну назву Вараш.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вам Показати IP 26 Жовтня 2015 17:00
Ви краще з бідністю боріться а не з комуністичними назвами. Від зміни назв, бабця з села Жовтневе, краще жити навряд чи стане
Анонім до Вам Показати IP 26 Жовтня 2015 17:21
Данный случай весьма шикарный - убрали имя одного из большевистских руководителей и заменили его именем российской царицы. Но более круто поступили в Красном Лимане, переименовав его в Красный Лиман (обоснование - не советский, а красивый).
1 до Анонім Показати IP 26 Жовтня 2015 18:24
Фантазер, не в честь царицы а в честь христианской святой, матери Иоанна Крестителя !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus