USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Колесо історії. Про спадщину Каменя-Каширського

20 Лютого 2016 10:00
Найбільше місто на півночі області, в якому живе приблизно 12 тисяч мешканців - Камінь-Каширський. Воно має тісний зв’язок із навколишніми селами. Транспорт завжди переповнений людьми, які їдуть із приміських сіл й у зворотному напрямку. Це також один із найстаріших населених пунктів цього регіону. Вважається, що Камінь-Каширський заснували у XIII столітті, хоча є згадки і з XII-го. До слова, місто розташоване на річці Цир. Про це розповідає луцький дослідник Олександр КОТИС на сторінках Хронік Любарта.

Автостанція тут ще радянська, має чотири платформи. Щогодини звідси відправляється декілька автобусів у різні напрямки. Зазвичай – на південь, через Ковель до інших міст. Рейсовим автобусом з Луцька, наприклад, їхати приблизно дві з половиною години. У центрі міста розташовані найважливіші будівлі та установи: районна державна адміністрація, універмаг, будинок культури, прокуратура, суд.

Згідно з історичними даними, тут колись був замок, але його зруйнували козаки в 1649 році. Після тих подій замок не відновили, тому досьогодні залишилося просто місце, де він стояв. Найстарішою спорудою міста є давній костел ордену домініканців. Його збудували в 1628 році. Відтоді його суттєво перебудовували, а потім і взагалі скасували, у повоєнний радянський час перетворивши на пекарню. Всі архітектурні елементи, які відображали сакральність споруди, було втрачено. Поряд із ним розташований ще один об’єкт домініканської спадщини – каплиця Архангела Михаїла XVII століття. Це пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення.

Ще донедавна в місті був старий Іллінський храм 1700 року. Проте він згорів у 2015 році через погані електромережі. Є ще одна православна пам’ятка національного значення – церква Різдва Пресвятої Богородиці, збудована у 1723 році. У Камені-Каширському є краєзнавчий музей, де, окрім історії краю, можна дізнатися, що відомий український режисер Олесь Санін народився у цьому місті.
Камінь-Каширський початку ХХ століття. Фото з www.poleskie.fotopolska.eu
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
ігор Показати IP 20 Лютого 2016 11:01
жодної нормальної людини з відти не знаю.
Ковель до ігор Показати IP 20 Лютого 2016 12:42
жодної нормальної людини на ім'я ігор не знаю
Сокіл В.М. до ігор Показати IP 20 Лютого 2016 12:52
Не суди по собі ....
Платон до ігор Показати IP 20 Лютого 2016 16:51
А ти сам звідки?
Margo до ігор Показати IP 22 Лютого 2016 00:54
може це ти не нармальний?? не думав над цим?))
до ігор Показати IP 20 Лютого 2016 12:03
а адам мартинюк ! отой другий комуніст після симоненка!
555 до до ігор Показати IP 20 Лютого 2016 22:16
він з ветел це любешівський р-н
SV Показати IP 20 Лютого 2016 12:47
Для чого розголошуєте свою неграмотність? Не знаєте "з відти" жодної нормальної людини - значить просто не судилося...
Сераховичі Показати IP 20 Лютого 2016 15:38
бідні хатинки.але біленькі як на Великій Украіні!! це наша земля.це наш край.наша історія і можливо варто заглянути до Вікіпедіі .щоб знайти великих людей які повязані з Каменем .
Камінь-Кошмарський Показати IP 20 Лютого 2016 23:18
Мда. 800 років! За 800 років історичних памяток - чотири. Три самі ж зруйнували, одну нещодавно зпалили. Історичних подій - нуль. Памятка - автостанція, яка має 4 платформи (поки ще не зломали). Це стаття щоб десятою дорогою цей острів невезіння обходити?
qwerty до Камінь-Кошмарський Показати IP 21 Лютого 2016 21:10
Як првильно - полішук чи полешук? Я не знаю як сусіда правильно називати. Ще 20 років назад він на чістом русском говорив щоб поліський говір не почули, знайома ситуація?
юрій Показати IP 26 Червня 2016 22:35
шановні ! годі ображати один одного, м.камінь-каширський і весь край, який має відношення до цих земель - це досить старовинна земля зі своєю історією і своїми пам"тками, і не біда каменців, що на сьогоднішній день цей край слабо розвинутий по відношенню до інших місцевостей, це радше історичний вплив останніх, приблизно 300-400 років московської імперії, щоб західна Україна, і цей край в тому числі, не мали розвитку в імперії, в тому числі в радянський, бо був один з найвіддаленіших від москви, а тому і найменш впливовішим до неї, а з настанням незалежності України ситуація повторюється в плані коштів, того каширчани , крім праці , або в себе на городі, або на заробітках нічого не бачать, але все ще попереду.... давайте не сваритись, а допомагати один одному, в тому числі і на древній каменській землі - край розквітне до того рівня 10-12 століть,, коли місто досить потужно говорило про себе на мапі тодішньої Європи

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus