USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Колесо історії: гімназія Тадеуша Костюшка у Луцьку

7 Серпня 2016 14:27
На вулиці Винниченка розташований корпус Східноєвропейського національного університету. Він складається із двох частин – старішої та новішої. Старіша частина колись була польською гімназією імені Тадеуша Костюшка і першою великою громадською будівлею Луцька у стилі функціоналізму, - повідомляють «Хроніки Любарта».

Цей стиль виник у Німеччині й став виразником мистецького прагнення до простоти, лаконічності, ясності. Конструкція будівлі мала відповідати її функціональному призначенню.

Гімназію відкрили як приватну в 1917 році для польського населення Луцька. Але вона спершу була в будинку на вулиці Драгоманова. Через чотири роки, коли Волинь опинилася у складі Другої Речі Посполитої, гімназію реорганізували в державну. Кількість учнів та вчителів у ній поступово збільшувалася. Тому вирішили побудувати велике окреме приміщення.

За проектування школи взявся архітектор Казимир Толочко. Він створив три проекти гімназії у стилі функціоналізму. Серед них вибрали найдешевший. Гроші виділило Міністерство віросповідань та народної освіти. Нове приміщення гімназії урочисто відкрили у березні 1931 року. Воно складалося з поєднання простих різних за висотою кубічних форм із акцентовано втопленими у фасад вікнами і виділеним лише однією лінією першим поверхом. Просто і стильно.

Під час післявоєнного відновлення приміщення добудували. На нижчу кубічну частину наростили ще один поверх. Таким чином приміщення стало складатися із двох рівних за висотою частин. Усю споруду покрили грубим кам’яним тиньком. А також додали модних на той час елементів на даху будівлі.

Нині у ній ще можна відшукати первинні елементи дизайну тридцятих – обрамлення вікон, самі вік­на та ручки на них, а також деякі елементи інтер’єру.



Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 7 Серпня 2016 16:30
Сейчас здание имеет завершенные формы и прекрасный стиль. А вот первоначальный его архитектурный замысел некрасивый. Хотя он полностью соответствовал немецкой архитектуре того времени. Простота и лаконичность - лозунг архитекторов фашистской Германии. Фашизм страшен даже в архитектуре.
мінона до Анонім Показати IP 7 Серпня 2016 18:43
Неук він і в Африці неук. Виходить, що Толстой, достоєвський, Чехов - усі рашисти-путіноїди?
Анонім до мінона Показати IP 7 Серпня 2016 19:36
Комментарий непонятен. При чем здесь писатели вообще? Иделогия 3 Рейха охватывала абсолютно все сферы жизни немцев. И архитектура была не на последнем месте. Так тогда нацисты предсталяли себе внешний вид Германии. Почитайте документы. Привыкли за уши притягивать. Вам везде Путин мерещится. Придите в себя наконец и начните адекватно реагировать внешние раздражители, в т.ч. и на информацию. Заладили тоже...
кьонегсберг Показати IP 7 Серпня 2016 20:29
Німці ніколи не були фашистами.Будівля побудована за часів польщі.УЧИТЕ МАТЧАСТЬ ТОВАРИЩ.
Неля Показати IP 7 Серпня 2016 23:02
Нажаль забули вказати ім*я АРХІТЕКТОРА, за чиїм проектом добудували новий корпус - МАЛОВИЦЯ Василь Кузьмич (1930-2014). Честь і слава творцю!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus