USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Колесо історії: втрачений палац у Несвічі

30 Квітня 2016 10:03
Село Несвіч розташоване у Луцькому районі за кільканадцять кілометрів від обласного центру. Вважається, що його було засновано в 1500 році як родове помістя князів Несвізьких. Після згасання роду поселення переходило у власність до інших магнатів. Про це повідомляють «Хроніки Любарта».

Наприкінці XVIII століття маєток вже належав Маєвським. «Словник географічний королівства польського» подає інформацію, що в ХІХ столітті у Несвічі був великий став, наповнений рибою. На ставу розташовувалося кілька млинів. Водойма збереглася до нашого часу. На фермах успішно господарювали – цьому сприяли родючі ґрунти.

ЧИТАТИ ЩЕ: КОЛЕСО ІСТОРІЇ: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БРАТСЬКУ ЦЕРКВУ В ЛУЦЬКУ

Немає точних відомостей, хто збудував у Несвічі шикарний палац із рисами класицизму та ренесансу. Він постав у другій половині ХІХ століття й був оточений гарним парком. Палац проіснував до Першої світової війни, коли його було зруйновано. Останній власник обійстя Вінцентій Омєцинський не мав коштів на відбудову, тому до Другої світової війни палац стояв у руїні, відтак був остаточно знищений.
Палац у Несвічі. Фото з книги Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej, Tom V
Озеро у Несвічі. Фото Громадське.Волинь
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
бабюх Показати IP 23 Травня 2019 16:14
да

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus