USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Колесо історії: вишуканий і величний Вишнівець

29 Жовтня 2016 18:32
Сьогодні місто Вишнівець розташоване на півночі Тернопільської області. Так сталося через те, що в радянський повоєнний час Волинь поділили на менші області так, що різні частини історичного регіону опинилися у складі аж п’яти областей.

Саме у Вишнівці є, мабуть, найкращий із волинських палаців. Донині немає остаточного розуміння, коли Вишнівець з’явився на карті Європи. Перша згадка походить із XIV століття як про населений пункт, що вже існував. Тоді ним володіли нащадки руських князів (у тому числі короля Данила) з литовським корінням. Власне, вважається, що у XV столітті ті нащадки стали називати себе Вишневецькими, - пишуть Хроніки Любарта.

У 1720-х роках почалося будівництво шикарного палацового комплексу. Припускають, що архітектором міг бути Якуб Бланже. У 1730-х роках палац у стилі пізнього бароко уже було збудовано. Поряд заклали і великий парк так званого французького стилю.

Палац виявився таким великим, що суттєво перевершив навіть найвимогливіші стандарти життя магнатів того часу. Частину кімнат стали обладнувати як музейні. Наприклад, була окрема портретна, названа «залою Корибутів», з портретами предків будівничого замку. На стінах висіло багато картин відомих художників. Улаштували залу з китайськими творами мистецтва, дзеркальну, мисливську та інші зали. В окремій частині комплексу помістили родинний архів, бібліотеку тощо.

Наповнення палацу було чимось справді особливим і вражало розмахом. Наприклад, в інтер’єрі було застосовано чимало тканин, гаптованих золотом і сріблом, червоного оксамиту, атласні елементи. Усе виконано в голубих, білих і зелених тонах. У кімнатах було чимало фарфору і вишуканих меблів. Палац став місцем частого збору місцевої шляхти і державних посадовців. Тут двічі бував король Станіслав Август Понятовський.

Після смерті останнього чоловіка з роду Вишневецьких палац перейшов до Мнішеків. Вони дещо перебудували його у стилі класицизму. Дуже постраждав палац за Другої світової. Його грабували, багато чого було втрачено назавжди, інше розійшлося по музеях і колекціях світу. В радянський час палац ремонтували. Він зберігся, однак усередині вже немає колишньої розкоші. Залишився і парк. Це все – усього за три години їзди рейсовим автобусом з Луцька – нагадує про колишню магнатську велич і міць давньої Волині.

Олександр Котис
Наполеон Орда, середина ХІХ століття. Палац у Вишнівці здалеку
Палац у наш час
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus