USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Кращого, ніж сім'я, ще ніхто не вигадав», - луцький чиновник про проблеми сиріт

31 Січня 2017 19:00
Нині на обліку в Луцьку – 154 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування. Третина з них – безпосередньо сироти, решту суди та соціальні служби вирішили віддати під опіку від горе-батьків. Серед цієї когорти дітей, на жаль, є й особи з інвалідністю. Про те, які питання доводиться вирішувати службі у справах дітей - розповідає начальник служби у справах дітей Луцької міськради Федір Шульган.

З його слів, переважна більшість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у Луцьку перебувають під опікою, ще 10 – у дитячих будинках сімейного типу та 5 в прийомних сім’ях.

Матеріальні допомоги та соціальне житло

Статус дитини-сироти надається до 18 років, а далі законодавець визначає, що після повноліття настає статус особи з числа дітей сиріт і позбавлених батьківського піклування. Якщо ці особи навчаються, то він продовжений до 23 років.

Ці діти мають право на підвищену стипендію, на тих, хто перебуває в прийомних сім’ях, прийомні батьки отримують грошову допомогу. Якщо діти мають пенсію по втраті годувальника, то отримують її до 23 років.

«На сьогодні, якщо говорити про матеріальне забезпечення цих дітей, то держава взяла великі зобов’язання, і, на щастя, їх виконує. На кожну дитину, яка перебуває під опікою, чи в дитячому будинку або в прийомній сім’ї передбачена допомога в розмірі 2 прожиткових мінімумів, це до 3 тисяч на дитину. Якщо опікун на своєму місці, розпоряджається грамотно тими коштами , то їх достатньо, щоб дитина не почувалася обділеною серед однолітків. На, жаль не всі родини, де є батьки, на такому рівні можуть забезпечити дітей. Але ми розуміємо, що батьківського тепла і ласки за гроші не купиш і не заміниш. Тому наше завдання - знайти людей, які б могли опікуватися такими дітьми і, крім грошового забезпечення, могли б дати їм комфорт і надійне виховання», - пояснює чиновник.

З його слів, останні роки в місті діяла програма забезпечення житлом. До 2016-го закупили 5 квартир: три однокімнатних і дві двокімнатних. в цих помешканнях живуть 11 осіб з числа дітей-сиріт. Є серед них брати і сестри, є вже і мами з дітьми.

Минулого року служба отримала 550 тисяч, з них 160 тисяч витратили на ремонт квартири, де мешкає двоє дітей. Решту коштів вирішили спрямувати на купівлю ще однієї малосімейки, щоб когось окремо поселити.

«На жаль, не готові молоді люди жити в соціальному житлі спільно по двоє-троє. Це породжує багато конфліктів, не можуть розібратися, хто за що має платити. А дітям, які виходять з інтернатних закладів – їм взагалі складно себе забезпечити. У них наростають борги за комунальні послуги, часто вони виїжджають з постійного місця проживання, не живуть там по 2-3 місяці, а платити за комунальні послуги треба», - пояснює Федір Шульган ворох проблем, з яким доводиться стикатися і соціальним службам, і дітям-сиротам чи позбавленим батьківського піклування.

До слова, за останні роки одну квартиру з числа соціального житла міська рада віддала на приватизацію: там жило троє молодих людей з однієї сім’ї. Брати і сестри, проживши рік у такому житлі, довели, що акуратно ставляться до майна, вчасно оплачують рахунки. Тож їм дозволили приватизувати квартиру, і вони зняті з черги на отримання житла.

За станом на минулий рік в Луцьку на обліку наразі перебувало 14 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, або осіб з їх числа які потребують житла. Серед них є ті, хто користується у соціальним житлом. Відтак, депутати міськради торік затвердили проект Програми забезпечення житлом дітей-сиріт на 2017-2019 роки.

Підлітковий вік і сімейні конфлікти

Доводиться соціальним службам іноді й скасовувати опікунство, розповідає Федір Шульган.

«Поки діти маленькі - справляються бабусі й дідусі. А коли підходить підлітковий вік, статеве дозрівання, то на жаль тут виникає цілий комплекс проблем. І час від часу навіть доводиться скасовувати опіку через те, що стосунки стають непримиренними», - зазначає він.

Водночас, служба у справах дітей мусить займатися і врегулюванням сімейних конфліктів, де є повні сім’ї.

«На жаль, у повних сім’ях також в підлітковому віці багато виникає конфліктів. Ситуація загострюється, коли батьки розлучаються, особливо якщо це відбувається не мирним чином. То в нашій роботі є ще один великий клопіт – врегулювання сімейних конфліктів. Нам доводиться працювати з купою негативних моментів, працювати з негативними емоціями людей. І це дуже важко в моральному плані. Адже коли в людей зникають почуття - вони можуть вийти за межі дозволеного. А страждають першою чергою – діти», - наголошує начальник служби у справах дітей.

Враховуючи такий накал пристрастей, мусять фахівці служби звертатися й за допомогою до психологів. Проте, ситуація має визріти до того, щоб люди усвідомили, що їм потрібна стороння допомога. На жаль, провадить Федір Шульган, люди часто замість того, щоб подивитися на себе, шукають крайнього на стороні і втягують у це дітей, намагаються за їх рахунок вирішити конфлікт. Мама чи тато намагаються переконати, що хтось один є кращим від іншого. Тож нині в судах - багато спорів щодо сімейних питань: про визначення участі батьків у вихованні дітей, про визначення місця проживання, і, на жаль, деякі справи тягнуться роками.

Інтернат – не вихід

На щастя, каже Федір Шульган, в інтернатах мало виховується дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування з Луцька. Чому «на щастя» - пояснює: «Інтернат – колективна форма виховання. І, особливо в пострадянських закладах до цих пір сніданок, обід, вечеря - лише за розкладом. Досі немає в кімнатах електрочайників. Хоча в світі уже давно дають можливість дітям самостійно готувати вечерю, щоб дитина знала, як намастити маслом хліб чи приготувати собі чай. Це ж стосується і користування грошима. Часто відбуваються казуси, коли діти, отримавши допомогу в зв’язку з закінченням школи-інтернату (а це - 4-6 тисяч гривень) за раз, уже через день вертаються назад і просять дайте щось поїсти, бо за кінчилися гроші. На сьогодні нічого кращого, ніж сім’я, ніхто не вигадав».

На його думку, школа-інтернат мусить відійти в минуле. Але, звичайно є й інший бік проблеми: дітей, які мають проблеми зі здоров’ям, вади психічного розвитку мало беруть в прийомні сім’ї і дитячі буд сімейного типу.

«Тож поки що такі заклади є. Але проблема в тому, що робиться з цими дітьми після закінчення інтернатів. Ми маємо одну колишню вихованку в соціальному житлі і бачимо, як їй важко адаптуватися до самостійного життя. Діти звикли, що за них вирішують інші, думають, що і далі так буде», - додає чиновник.

Після інтернату, каже він, все-таки є можливість поступово адаптуватися в самостійне життя, вступивши в ПТУ чи коледжі, де вони живуть в гуртожитку. Так, іноді їм треба нагадати про дисципліну, а іноді - просто дати виплакатися, підтримати. І головне – дати їм можливість жити і спілкуватися з дітьми, які виросли в звичайних сім’ях, аби вони могли адаптуватися до самостійності. Хоча, звичайно, додає посадовець, є серед випускників інтернатів і свідомі молоді люди, які легко можуть знайти себе в дорослому житті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ас Показати IP 31 Січня 2017 19:28
нікому ці діти не потрібні крім чиновників які на них наживаються
лучанка Показати IP 1 Лютого 2017 11:11
завжди хотіла взяти на виховання обездолену дитину, бо своя має проблеми із здоров'ям, тому другу народжувати боялася. Одного не можу зрозуміти: чому як своя дитина не слухається (елементарне - прибрати за собою, вивчити уроки, лихословить і т.д.) можна дати пару "пляцків" і все стає на свої місця, а попробуй примінити таке до дитини, над якою взяла опіку - гвалту буде на всю Україну, не тільки на область...я не садистка, але бувають діти, до яких не доходить ні по доброму, ні по поганому (бачу по сусідських) ! І скажіть , кого з вас не виховували іноді паском, або "пляцком" по мягкому місцю?
Ssr Показати IP 23 Березня 2023 10:31
Шульган, то перший хто на вітер слова кидає, доказано!.. І то не та особа яка має дбати за дітей сиріт, бо іменно такі"чинуші" і роблять їх напівсиротами, продажні шкури,що там говорити, коли від нього на комісіях нічого не залежить,він в меньшенстві, бо він один на них там чоловічого роду, а то все тьоткі-невдахі брехливі,з їхніми нажитими життевими болячками,і псих. відхиленнями!.. Які ще і ждуть щоб хтось щось приніс.
Ssr Показати IP 23 Березня 2023 10:42
Шульган, то є бизпринципна особа,то перший хто на вітер слова кидає, доказано!.. І то не та особа яка має дбати за дітей сиріт, бо іменно такі"чинуші" і роблять їх напівсиротами, продажні шкури,що там говорити, коли від нього на комісіях нічого не залежить,він в меньшенстві, бо він один на них там чоловічого роду, а то все тьоткі-невдахі брехливі,з їхніми нажитими життевими болячками,і псих. відхиленнями!.. Які ще і ждуть щоб хтось щось приніс, .вони все роблять проти Сімї та дітей,і тільки жопи нажирають за рахунок них,зайдіть раз другий до галан чи шульгана,та побачите які то працівникі,понагрівали місця, паразити!..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus