USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Квіткова або Материнська повня: над Луцьком – останній Супермісяць 2020 року

8 Травня 2020 08:29
7 травня о 13:45 над Україною, і Волинню у тому ж числі, зійшла остання цьогорічна Суперповня, яку ще називають Квітковою або ж Материнською.

Так, у астрономічному світі прийнято вважати, що плеяда Супермісяців у 2020-му розпочалася з березневої «Повні Хробака» та квітневої «Рожевої повні», однак деякі вчені визначають й лютневий Великий Сніжний місяць як Суперповню.

Травневий повний місяць, він же Квітковий, офіційно настав 7 травня о 13:45 за київським часом. До слова, нічне світило буде виглядати повним для спостерігачів із Землі протягом кількох днів до і після фази повного місяця.
Найкращий час для спостереження - ночі 6 і 7 травня. І хоча у ніч з 6 на 7 травня над Луцьком повисли густі хмари з дощем, спостергіати за захоплюючим космічним явищем охочі могли у ніч з 7 на 8 травня.

Вчора Повня Матері (саме так іще називають Квітковий місяць) яскраво сяяла в нічному небі серед зірок сузір'я Терезів, створюючи незвичайне небесне видовище. Вищезгадані назви, шидше всього, пов'язані з теплою весняною погодою і бурхливим розквітом квітів у цю пору року.

Відомі й інші назви повного Місяця в травні: «Молочне Повний місяць» та «Місяць Кукурудзи» (у країнах Південної кулі наразі саме збір урожаю кукурудза).

Варто зауважити, що остання цьогорічна Суперповня – далі від Землі, ніж березнева та квітнева, й тим паче лютневий Сніжний місяць. Зокрема, у травні відстань від нашої планети до Місяця становить 361,184 кілометрів.

Незважаючи на те, що Супер місяць орієнтовно на 7% більший і на 15% яскравіший за звичайну повню, помітити цю різницю неозброєним оком досить складно.
Варто зауважити, що час травневої повні пов'язаний із метеоритним дощем Ета-Акваріди. Середня сила його метеорного потоку сягає до 60 метеорів на годину. Велика частина активності цього метеоритного дощу припадає на Південну півкулю. У Північній - швидкість метеорів здатна досягати до 30 метеорів на годину.

Це космічне явище утворюється залишковим матеріалом комети Галлея. Потік відбувається щорічно з 19 квітня по 28 травня. У цьому році досягає максимуму у ніч з 6 на 7 травня. Оскільки пік метеоритного потоку співпадає з повнею, то для спостереження краще вибрати місця без світлового забруднення і спостерігати прибуття з боку сузір'я Водолія.

Увага! Фотографії можуть містити художню обробку, тому не претендують на звання стовідсотково документальних!

Текст та фото Вікторії Семенюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus