USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Кістлявий або Собачий місяць: чим особлива лютнева повня у Луцьку. Фото

17 Лютого 2022 22:14
Над нічним небом Луцька, й не тільки, повис лютневий повний місяць, який ще називають Сніжним, Голодним, Штормовим, Кістлявим або ж Собачим.

Цього року лютневий повний місяць «мандрував» від сузір'я Лева до Діви.

Зауважимо, що місяць може мати вигляд повного протягом кількох ночей поспіль. Однак, з астрономічної точки зору, супутник Землі досягає своєї повної фази в певний момент, а саме коли різниця екліптичних довгот Сонця і Місяця дорівнює 180°.

Таким чином, світило буде мати вигляд повного протягом трьох ночей – 15, 16 та 17 лютого 2022 року. Утім, офіційно повна фаза настала 16 лютого о 18:57 за київським часом.
Читати ще: Перша у 2022 році повня. Над Луцьком - Вовчий місяць. Що це означає і як спостерігати. Фото

Мешканці Північної Америки та Європи традиційно називають лютневу повню Сніжним Місяцем. На відміну від деяких інших назв (як от Місяць Черв'яка або Рожевий Місяць), назва повні останнього місяця зими говорить сама про себе. Лютий – місяць найсильніших снігопадів у Північній Америці, тому місцеві індіанські племена називали цей повний місяць Сніжним Місяцем. Деякі племена також називали його Голодним Місяцем, оскільки суворі погодні умови ускладнювали полювання.
Читати ще: Від Арктики до Волині. Нічне небо осяяв голодний місяць - остання повня зими


У різних культурах лютневій повні давали різні імена. Зокрема, китайці називали її Розквітаючою, кельти – Крижаною, індіанці Крі – Місяцем Орла, черокі – Кістлявим Місяцем. Окрім того мешканці Південної півкулі називають повню у лютому Зерновою, Ячмінною, Червоною та Собачою.
Наступний повний місяць 2022 року відбудеться 18 березня; його традиційна назва – Місяць Черв'яка.

До слова, цьогорічна лютнева повня вразила своєю красою лучан, тому вони охоче діляться світлинами місячного диска у соціальних мережах.
Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Місцева Показати IP 18 Лютого 2022 10:05
Завжди чекаю новинок на цю тему. Вони хоч трохи відволікають від політики. Дякую!
Бабуся Показати IP 18 Лютого 2022 17:10
ВН, будь ласка пишіть більше позитивних новин, бо від страху перед війною голова пухне! Про місяць і зорі наприклад дуже цікаво!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus